ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΤΜΗΜΑΤΑ, ΤΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ, ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ
Αγώνα δρόμου κάνουν οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας για να προλάβουν να είναι όλα έτοιμα για τον Σεπτέμβριο ώστε όταν έρθουν οι φοιτητές να λειτουργούν όλα τα τμήματα στην εντέλεια, με καθηγητές, οδηγούς σπουδών και υλικοτεχνική υποδομή. Μεγαλύτερο είναι το στοίχημα για τα νέα τμήματα που θα λειτουργήσουν, ένα από αυτά είναι και το Εργοθεραπείας στην Πτολεμαΐδας (το οποίο θα στεγαστεί προσωρινά στη Μαιευτική), ενώ απαραίτητο είναι να προχωρήσουν οι προσλήψεις καθηγητών (29 μόνιμων και 19 εκτάκτων, για αρχή. Επίσης, το οικονομικό ασφυκτικό πλαίσιο στο οποίο πρέπει να λειτουργήσει το νέο ίδρυμα είναι ακόμη ένας αστάθμητος παράγοντας. Επίσης, το διοικητικό βάρος είναι τεράστιο για τις πρυτανικές αρχές, εν μέσω θέρους και την εκλογή πρυτανική αρχής να είναι ορισμένη για τις 21/8 (αιτήσεις μέχρι 5/8).
Μεγάλο ενδιαφέρον για τα νέα τμήματα!
Με τις αιτήσεις για τα μηχανογραφικά να βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη (μέχρι 15/7), το ενδιαφέρον των φοιτητών για τα τμήματα (νεοσυσταθέντα και παλαιότερα), του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, είναι αυξημένο. Όπως τονίζει ο κ. Τουρλιδάκης, πλέον αρκετοί νέοι που κατάγονται από τη Δυτική Μακεδονία εκδηλώνουν ενδιαφέρον για σπουδές στον τόπο τους. «Πλέον το Πανεπιστήμιο προσφέρει πολύ μεγάλο εύρος σπουδών για αυτό και εκτιμώ ότι θα έχουμε μεγαλύτερη εισροή φοιτητών από την περιοχή, που παλιά αναγκαζόταν να πάνε σε άλλες περιοχές να σπουδάσουν το αντικείμενο της επιλογής τους», τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος. Αντικείμενα σπουδών όπως Μαθηματικά, Ψυχολογία, Πληροφορική, αλλά και πολυτεχνικά τμήματα όπως Ηλεκτρολόγων και Χημικών Μηχανικών, σε πανεπιστημιακό επίπεδο. Όλα αυτά είναι δυνατά τμήματα και εκτιμάται ότι θα έχουν ελκυστικότητα στον ντόπιο πληθυσμό.
Ωστόσο, το στοίχημα είναι ποιοι από αυτούς θα μείνουν στην περιοχή (με αριθμό εισακτέων για το 2019-2020, άνω των 4000 φοιτητών), μιας και όπως τονίζει ο κ. Τουρλιδάκης οι μεταγραφές είναι ελεύθερες. Με την απόφαση που έβγαλε το Υπουργείο, αντιστοιχίζονται όλα τα τμήματα με αντίστοιχα άλλων πανεπιστημίων και όλα διασυνδέονται με αντίστοιχα τμήματα στο κέντρο (ιδίως πολυτεχνικά, μηχανολόγων, ηλεκτρολόγων, αλλά και χημικών, μαθηματικών). Άρα είναι υπαρκτός ο φόβος αρκετοί φοιτητές να δουν την εισαγωγή στους στα τμήματα της Δυτικής Μακεδονίας ως «σκαλοπάτι» για τα κεντρικά πανεπιστήμια, τονίζει ο κ. Τουρλιδάκης, εκφράζοντας την ελπίδα ότι με τη φήμη του Πανεπιστημίου να αυξάνεται, ότι θα αυξηθεί και η απήχησή του.
29 μόνιμους και 19 έκτακτους καθηγητές
Για τους 29 μόνιμους καθηγητές (ΔΕΠ) που έδωσε το Υπουργείο Παιδείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, στην κατανομή 500 ανά την Ελλάδα προ λίγων ημερών, ο κ. Τουρλιδάκης σχολίασε πως ναι μεν δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες του ιδρύματος αλλά είναι μια πολύ καλή αρχή. «Καταφέραμε να πάρουμε ένα σημαντικό ποσοστό, ποτέ δεν είχαμε τόσες. Είναι νέες θέσεις, για το ’19-’20 και η εκλογική διαδικασία θα γίνει σε πανεπιστημιακό επίπεδο και θα είναι μια καλή προσθήκη στο υπάρχον εκπαιδευτικό δυναμικό», απάντησε σχετικά ο κ. Τουρλιδάκης, σημειώνοντας πως σαφώς και δεν καλύπτει τις ανάγκες του Πανεπιστημίου. «Είναι σαφώς μικρότερος από την αρχική εκτίμησή μας, είχαμε πει ότι θέλαμε 50 θέσεις ανά έτος, αλλά παρόλα αυτά, επειδή το συνολικό άθροισμα για όλα τα πανεπιστήμια ήταν 500 θέσεις και ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος με τα μεγάλα ιδρύματα», είπε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Πέρα από τις μόνιμες θέσεις προσωπικό, έγινε μια κατανομή θέσεων για έκτακτο προσωπικό και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας παίρνει 19 πιστώνεις, ενώ πέρυσι είχε τρεις. Αυτές οι θέσεις θα καλύψουν -κυρίως- ανάγκες στα νέα τμήματα, όπου ο κ. Τουρλιδάκης παραδέχεται ότι οι ανάγκες είναι μεγάλες. «Προσπαθούμε να τις ποσοτικοποιήσουμε τις ανάγκες που υπάρχουν που υπάρχουν στα τμήματα», σημειώνει.
Στο Μαιευτικής θα στεγαστεί προσωρινά το νέο Τμήμα Εργοθεραπείας
Εντωμεταξύ για το νεοσυσταθέν τμήμα Εργοθεραπείας στην Πτολεμαΐδας , ο κ. Τουρλιδάκης απαντάει πως όπως και για αυτό το τμήμα έτσι και για όλα, ορίστηκαν προσωρινές γενικές συνελεύσεις και έχει οριστεί πρόεδρος και άρχισε η διαδικασία διαμόρφωσης των οδηγών σπουδών. «Με τους οδηγούς σπουδών θα μπορέσουμε να ποσοτικοποιήσουμε τις ανάγκες, ειδικά για το πρώτο έτος σπουδών, ειδικά σε καθηγητές, για να μπορέσουμε να κάνουμε προκηρύξεις καθηγητών στα αντικείμενα που θα προκύψουν. Άρα αυτό θεωρώ ότι προχωράει», τόνισε χαρακτηριστικά. Το νέο τμήμα συμφωνήθηκε ότι θα στεγαστεί -προσωρινά- μαζί με το τμήμα Μαιευτικής, με τον κ. Τουρλιδάκη να παραδέχεται ότι θα πρέπει να σχεδιαστεί σιγά – σιγά και μια πιο μόνιμη κατάσταση. Ωστόσο οι δημοτικές εκλογές υπήρξαν αρνητικός καταλύτης εξελίξεων. «Λόγω των εκλογών και της ασάφειας που υπήρξε για το ποιος θα είναι ο νέος δήμαρχος, πέσαμε σε κενό και δεν μπορέσαμε να έχουμε μια πιο οργανωμένη συζήτηση με τις τοπικές αρχές. Σύντομα θα πρέπει να αναλάβουμε αυτή την πρωτοβουλία για να δεσμευτούμε για το μέλλον», σημειώνει. Προσθέτει πως το περιθώριο είναι ασφυκτικό και δεν υπάρχει χρόνος, ως αποτέλεσμα θα λειτουργήσουν με τις υπάρχουσες υλικοτεχνικές υποδομές μιας και τα περιθώρια είναι ασφυκτικά. «Θα πρέπει να διορίσουμε νέους καθηγητές, να σχεδιάσουμε τους χρόνους για το μέλλον».
Ξεπεράστηκε ο οικονομικός «σκόπελος» μετά το κλείσιμο του ΤΕΙ
Σημαντική εξέλιξη είναι ότι το νέο ίδρυμα κατόρθωσε να κάνει πληρωμές . Πρακτικά, το νέο νομικό πρόσωπο δεν είχε τη δυνατότητα πληρωμών ενώ κατόρθωσαν να εγκρίνουν προϋπολογισμούς του Πανεπιστημίου που συμπεριλαμβάνουν όλους τους κωδικούς του ΤΕΙ, ως συνέπεια να μπορεί να περάσει το ίδρυμα σε μια «κανονικότητα» σε ό,τι αφορά τις δαπάνες, λέει ο κ. Τουρλιδάκης. Μάλιστα οι υποχρεώσεις είχαν φτάσει στο 1 εκ. ευρώ από απλήρωτους λογαριασμούς, γεγονός επικίνδυνο, που ξεπεράστηκε. Ωστόσο η οικονομική πίεση είναι μεγάλη για να μπορέσουν να καλυφθούν οι ανάγκες, με τον νέο πρύτανη να τονίζει πως πρέπει να γίνουν επαφές με τη νέα κυβέρνηση.
Αυτό που απομένει ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο να έχουν επιλεγεί οι καθηγητές (έκτακτο προσωπικό) για να μπορούν να ξεκινήσουν τα μαθήματα, λέει κλείνοντας ο κ. Τουρλιδάκης , λέγοντας πως μέχρι την ώρα βρίσκονται στο χρονοδιάγραμμα, αν και με ασφυκτικά περιθώρια. Τέλος, να σημειωθεί πως οι καθηγητές του ΤΕΙ έχουν ενταχθεί αλλά μένει η αξιολόγηση.