Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Ρεπορτάζ > Η αυτοδιοίκηση πυρήνας ανασυγκρότησης του σύγχρονου κράτους, επισημάνθηκε στην εκδήλωση της ΝΔ στην Κοζάνη

Η αυτοδιοίκηση πυρήνας ανασυγκρότησης του σύγχρονου κράτους, επισημάνθηκε στην εκδήλωση της ΝΔ στην Κοζάνη

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email


Δάλλας


 

Για την Νέα Δημοκρατία το αποκεντρωμένο και σύγχρονο κράτος αποτελεί τον πυρήνα της πολιτικής της, γι’ αυτό και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιθυμεί αυτοδύναμη αυτοδιοίκηση με περισσότερες αρμοδιότητες από το κεντρικό κράτος.

Τα παραπάνω τονίστηκαν μεταξύ άλλων σε εκδήλωση της Γραμματείας Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΝΔ στην Κοζάνη, η οποία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο Κοβεντάρειο, παρουσία δημάρχων και αυτοδιοικητικών στελεχών. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της πολιτικής εξόρμησης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αφορμή την επίσκεψη του προέδρου Κυριάκου Μητσοτάκη, το προσεχές Σάββατο στην 82η ΔΕΘ. Παραβρέθηκαν και μίλησαν οι Τάσος Γαϊτάνης, γραμματέας Τμήματος Τ.Α. της ΝΔ, Κώστας Κοντογιώργος, βουλευτής Ευρυτανίας και πρώην νομάρχης, Γιώργος Γεωργαντάς, βουλευτής Κιλκίς και Τομεάρχης Διοικητικής Ανασυγκρότησης της ΝΔ και ο πρόεδρος της ΠΕΔ και δήμαρχος Φλώρινας, Ιωάννης Βοσκόπουλος.

Ο υπεύθυνος του Τμήματος Τ.Α. της ΝΔ, υπογράμμισε ότι «εμείς πιστεύουμε βαθύτατα ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να είναι η λύση στα μεγάλα αδιέξοδα της χώρας και αναφέρομαι συγκεκριμένα σε ένα γραφειοκρατικό και συγκεντρωτικό κράτος που δομήθηκε, το οποίο κατά την  άποψή μου αποτελεί το μεγαλύτερο θεσμικό πρόβλημα στη χώρα. Η αυτοδιοίκηση αντιμετωπίζει πλήθος προβλημάτων, όπως είναι ο περιορισμός των οικονομικών πόρων, η γραφειοκρατία, η επικάλυψη αρμοδιοτήτων και ένα αναχρονιστικό ελεγκτικό πλαίσιο. Λύση σ’ αυτό το πρόβλημα προβλήματα είναι η περισσότερη εμπιστοσύνη στην αυτοδιοίκηση, περισσότερη αποκέντρωση. Η Νέα Δημοκρατία επιθυμεί μία αυτοτελή και αυτοδύναμη αυτοδιοίκηση που σταδιακά θα πάρει περισσότερη  άσκηση εξουσίας σε σχέση με το κεντρικό κράτος».

Ερωτηθείς από τον «e-ptolemeos.gr» σχετικά με τους στόχους των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο Τ. Γαϊτάνης, απάντησε: «Πρώτος και μεγαλύτερος στόχος της ΝΔ είναι να πάμε όσο το δυνατόν καλύτερα στις βουλευτικές εκλογές. Από κει και πέρα, στις αυτοδιοικητικές εκλογές το σημαντικότερο είναι να εκφράζονται οι τοπικές κοινωνίες, οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις έχουν αποδείξει ότι είναι πολύ πιο μπροστά από τα κόμματα. Εμείς επιθυμούμε να δούμε υποψηφιότητες οι οποίες θα εκφράζουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά υπέρ της ανεξαρτησίας της αυτοδιοίκησης, υπέρ της αποκέντρωσης των αρμοδιοτήτων, υπέρ της ενίσχυσης δηλαδή της αυτοδιοίκησης. Αυτό θα είναι προς το συμφέρον του θεσμού και της δημοκρατίας γενικότερα».

Ο Κώστας Κοντογιώργος σημείωσε ότι «στόχος μας είναι στα πλαίσια της ανάδειξης της Νέας Δημοκρατίας στη διοίκηση της χώρας, όταν γίνουν οι εθνικές εκλογές, η αυτοδιοίκηση να αποτελέσει τον πυρήνα ανασυγκρότησης του σύγχρονου κράτους που απ’ αυτό περιμένουν πολλά οι πολίτες. Γι’ αυτό βρισκόμαστε εδώ στην Κοζάνη, να ακούσουμε τα αυτοδιοικητικά μας στελέχη, να καταγράψουμε θέσεις και απόψεις, προκειμένου να είμαστε πανέτοιμοι όταν θα κληθούμε για την διακυβέρνηση της χώρας. Για μας το αποκεντρωμένο και σύγχρονο κράτος αποτελεί τον πυρήνα των στόχων μας για την νέα διοικητική δομή του κράτους. Κάθε δημοκρατική παρέμβαση που πρέπει να γίνεται στην κοινωνία πρέπει να έχει ως στόχο την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών γιατί αυτές γνωρίζουν καλύτερα τα προβλήματα και αυτές μπορούν να δώσουν λύσεις. Πιστεύουμε στην αυτοδιοίκηση, εμπιστευόμαστε την αυτοδιοίκηση, μ’ αυτήν θα δημιουργήσουμε το σύγχρονο ελληνικό κράτος».

Ο Τομεάρχης Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γιώργος Γεωργαντάς, τόνισε ότι «τα προβλήματα τα οποία την περίοδο της κρίσης έχουν οξυνθεί, δυστυχώς δεν αντιμετωπίζονται με έναν ολοκληρωμένο και σοβαρό τρόπο από την κεντρική διοίκηση. Αντιθέτως, ακούμε ότι αυτό που απασχολεί την κεντρική διοίκηση είναι η αλλαγή του τρόπου εκλογής των τοπικών Αρχών, λες και αυτό είναι το πρόβλημα το οποίο ταλανίζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ας ασχοληθεί η κυβέρνηση με τα πραγματικά και ουσιαστικά προβλήματα της ΤΑ και ας αφήσει τους αιρετούς να επιτελέσουν το έργο τους, ένα έργο που πράγματι στα χρόνια της κρίσης το έχουν επιτελέσει σε μέγιστο βαθμό και έχουν βοηθήσει να υπάρχει μία συνοχή στις κοινωνίες».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο πρώην περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής, ο δήμαρχος Εορδαίας Σάββας Ζαμανίδης, ο επικεφαλής της γαλάζιας δημοτικής παράταξης στο δήμο Κοζάνης, Γιάννης Δεληγιάννης, αντιδήμαρχοι, πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι και αυτοδιοικητικά στελέχη, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Κοζάνης Παντελής Καρακασίδης και στελέχη του κόμματος.

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
sidiros
x

Check Also

«Hyperspace ή αλλιώς…», η νέα θεατρική παραγωγή του «Βόρειου Πεδίου» στην Πτολεμαΐδα, από 25 έως και 28/9

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail «Hyperspace ή αλλιώς…», είναι η νέα θεατρική παραγωγή του «Βόρειου Πεδίου» στην Πτολεμαΐδα, από 25 έως και 28/9, ...