Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Ενέργεια > Με αφετηρία το Πεκίνο, το από μηδενικής βάσης νέο σχέδιο Παναγιωτάκη για την αγορά ηλεκτρισμού

Με αφετηρία το Πεκίνο, το από μηδενικής βάσης νέο σχέδιο Παναγιωτάκη για την αγορά ηλεκτρισμού

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


 

Από την χώρα του Μάο ξεκινά την… μεγάλη πορεία του ο Μανώλης Παναγιωτάκης, προκειμένου να υλοποιήσει το φιλόδοξο σχέδιό του για την αγορά ηλεκτρισμού, που ακριβώς επειδή έρχεται σε αντίθεση ή διαφέρει σημαντικά από την συμφωνία κυβέρνησης- δανειστών, συνοδεύεται και από πολλές αιρεσιμότητες.

Σε συναντήσεις που πρόκειται να έχει τις επόμενες ημέρες στο Πεκίνο με την CMEC, την Shenhua Group, την SPIC, και την China Development Bank (CDB), ο επικεφαλής της ΔΕΗ, θα τους ξεδιπλώσει την δική του πρόταση για την κατασκευή, εκτός της Μελίτη ΙΙ, δύο ακόμη λιγνιτικών μονάδων, σχέδιο ωστόσο που προϋποθέτει τέσσερις σημαντικές ανατροπές στα όσα μέχρι σήμερα γνωρίζουμε:

  • Nα εξαιρεθούν από την συζήτηση για τις προς πώληση μονάδες οι Μελίτη Ι&ΙΙ
  • Nα πάρει πίσω ο υπ. Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης την πρόθεση του για νέο διαγωνισμό στο κοίτασμα της Βεύης
  • Nα επιτραπεί στην ΔΕΗ να κάνει συμπράξεις με ιδιώτες σε αντίθεση με όσα προβλέπει το αναθεωρημένο μνημόνιο
  • Nα επιμείνει, αλλά και να κερδίσει, η Ελλάδα το αίτημα για δωρεάν δικαιώματα CΟ2.

Στην πραγματικότητα πρόκειται όπως αντιλαμβάνεται καλά και ο επικεφαλής της ΔΕΗ για μια μαξιμαλιστική προσέγγιση, όπως ωστόσο ανέφερε και ο ίδιος στην συνέντευξή του στην “Καθημερινή”, “θεωρώ ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια, τίποτα δεν είναι γραμμένο σε πέτρα, αισιοδοξώ ότι οι θεσμοί και η Κομισιόν θα επανεξετάσουν κάποια πράγματα”.

Βαρόμετρο για την τύχη των κινεζικών ενεργειακών επενδύσεων στην Ελλάδα, θα είναι η συνάντηση Παναγιωτάκη με τον πρόεδρο της CMEC Ζανγκ Τσαν, καθώς η συζήτηση για την από κοινού κατασκευή της Μελίτη ΙΙ είναι πιο προχωρημένη, με παράγοντες της ΔΕΗ να ποντάρουν πολύ στην παλαιότερη δέσμευση του Πρωθυπουργού ότι “αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία”. Το γεγονός ότι ο κ. Παναγιωτάκης θα συνοδεύει στο Πεκίνο τον κ. Τσίπρα στο πλαίσιο του συνεδρίου “Belt and Road Forum”, τους κάνει να πιστεύουν ότι ο Πρωθυπουργός θα στείλει και αυτός μήνυμα στους Κινέζους πως το project παραμένει ζωντανό. “Ίσως το ταξίδι στο Πεκίνο να σηματοδοτήσει εξελίξεις”, λένε χαρακτηριστικά οι ίδιες πήγες της ΔΕΗ.

 

Διαβάστε περισσότερα εδώ…

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team