Ο απολογισμός πεπραγμένων της ΕΠΤΑΚ για το 2022, ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας, που έλαβε χώρα το βράδυ της Πέμπτης. Η διαδικασία έγινε στο πλαίσιο των απολογισμών των νομικών προσώπων της Περιφέρειας που κανονικά γίνεται στο τέλος του χρόνου με εισηγήτρια την Αντιπεριφερειάρχη Κοζάνης Κατερίνα Δαδαμόγια.
Κατά τη διάρκεια της χρονιάς 2022, έγιναν οι πολυπόθητες και πολυαναμενόμενες ρυθμίσεις των χρεών της Εταιρείας (ύψους άνω των 150.000 ευρώ) στην Εφορία και στον ΕΦΚΑ, και ξεμπλοκαρίστηκαν οι δεσμευμένοι τραπεζικοί λογαριασμοί της Εταιρείας. Παράλληλα διορθώθηκαν μια σειρά από τεχνικές και λογιστικές παραλείψεις του προηγούμενου λογιστή της Επιχείρησης (όπως υποβολή διαφόρων ειδων δηλώσεων στην Εφορία, υποβολή οικονομικών καταστάσεων εγγραφή στο ΓΕΜΗ κ.α.), έτσι όπως τουλάχιστον είπε ο σημερινός λογιστής κ. Πάπιστας και η Ορκωτή Λογίστρια κ. Γκόγκου που είχε συντάξει και το “απόρρητο” πόρισμα πέρσι.
Από εκεί και πέρα εκκρεμεί το θέμα της πληρωμής 37 προμηθευτών, που ενώ έχει γίνει αντιστοίχηση των παραστατικών και έχει ελεγχθεί η ορθότητα τους, το θέμα κόλλησε εκ νέου για τυπικούς λόγους στη διαδικασία της πιστοποίησης των δαπανών από τον Τοπικό Πόρο Ανάπτυξης. Αναζητείται άλλη νομική φόρμουλα ώστε να διερευνηθεί η δυνατότητα πληρωμής με άλλο τρόπο. Σημειώνεται πάντως, ότι όσοι προμηθευτές και υπάλληλοι στράφηκαν εναντίον της ΕΠΤΑΚ για την καταβολή των οφειλών, πληρώθηκαν. Από την άλλη μεριά, η Δικαιοσύνη απέρριψε την προσφυγή υπαλλήλων που ζητούσαν την μονιμοποίηση τους.
Στη συζήτηση που ακολούθησε, ασκήθηκε σφοδρή κριτική στην Περιφερειακή Αρχή από την Αντιπολίτευση, αλλά και από συμβούλους της Συμπολίτευσης. Τη συζήτηση άνοιξαν με πολύ ουσιαστικές ερωτήσεις ο Γιάννης Κιοσές και η Γιούλα Γκατζαβέλη, τόσο για τη διαδικασία της αποπληρωμής χρεών σε υπαλλήλους και προμηθευτές, όσο και για …υπαρξιακά θέματα της ΕΠΤΑΚ. Συγκεκριμένα ο Γιάννης Κιοσές έθεσε εκ νέου το ζήτημα της προόδου της εισαγγελικής έρευνας μετά την έκδοση του “απορρήτου” πορίσματος των ορκωτών, και το αν αυτή έδωσε καρπούς, καθώς κανείς δεν έχει ενημερώσει το Περιφερειακό Συμβούλιο επί αυτών. Μάλιστα ήταν επικριτικός προς τον Περιφερειάρχη, θυμίζοντας στο σώμα πως η αρχική βούληση της Περιφέρειας ήταν να κλείσει την ΕΠΤΑΚ, κάτι που δεν ξέρουμε τελικά αν θα συμβεί ή όχι.
Δεν πέρασε απαρατήρητη η τοποθέτηση της συμβούλου της ελάσσονος αντιπολίτευσης Κατερίνας Μπουμπόναρη, η οποία μεταξύ άλλων είπε ότι εκτός των ρυθμίσεων οφειλών, στα 4 χρόνια της θητείας του Γιώργου Κασαπίδη, δεν έχει γίνει τίποτα στην ΕΠΤΑΚ, καμία δράση η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει την εταιρεία βάσει των σκοπών της ίδρυσης της.
Σημαντικό είναι να καταγραφεί, πως έγιναν επίμονες ερωτήσεις από όλες τις πτέρυγες για την πορεία διαχείρισης τα τρία πρώτα χρόνια της Διοίκησης Κασαπίδη, και για το ότι υπήρχε αδράνεια και καθυστέρηση σε όλα όσα τελικά έγιναν το 2022. Δεν δόθηκαν όμως απαντήσεις καθώς η Περιφερειακή Αρχή έμεινε στο τι έγινε εντός του 2022, αφού μόνο αυτό ήταν στην ημερήσια συζήτηση της συνεδρίασης.
Ο πρώην Περιφερειάρχης και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Θοδωρής Καρυπίδης, στάθηκε στο κατά πόσο θα μπορούσαν οι υπάλληλοι που απασχολούσε η ΕΠΤΑΚ, θα μπορούσαν να μονιμοποιηθούν, κάτι το οποίο είναι αδύνατον, με βάση την τοποθέτηση του Δικηγόρου της Περιφέρειας στο εν λόγω θέμα, Γιάννη Παπακωνσταντίνου.
Σημειώνεται τέλος, ότι ο Περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης ήταν απών κατά τη διάρκεια της συζήτησης του σοβαρού αυτού θέματος, συσκεπτόμενος με τους καθηγητές για την τύχη της γέφυρας Σερβίων. Λίγο μετά το πέρας της συνεδρίασης άλλωστε, ανακοινώθηκε και η οριστική απόφαση για κλείσιμο της γέφυρας για όλα τα οχήματα.