Την αυτόματη βεβαίωση και είσπραξη του ΦΠΑ κατά τη στιγμή της συναλλαγής, χωρίς να απαιτείται η υποβολή δηλώσεων από τους συναλλασσόμενου έχει ξεκινήσει να σχεδιάζει η ΑΑΔΕ. Πρόκειται για το επόμενο βήμα το οποίο δρομολογείται στα πλαίσια της νέας ψηφιακής εποχής της εφορίας με στόχο η εισπραξιμότητα του ΦΠΑ να φτάσει στο 100%.
Οπως είναι αναμενόμενο η αυτοματοποίηση αυτή θα οδηγήσει στην κατάργηση της υποχρέωσης υποβολής δηλώσεων για τον ΦΠΑ και άλλους φόρους και δεν θα απαιτείται η υποβολή μηνιαίων ή τριμηνιαίων περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ από τους φορολογούμενους.
Mετά την υποχρεωτική εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων και τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το Taxisnet, πηγές της φορολογικής διοίκησης επισημαίνουν ότι ήρθε η ώρα για την υλοποίηση του φιλόδοξου εγχειρήματος με τον ΦΠΑ να καταβάλλεται μόλις η συναλλαγή «περάσει» στο Taxisnet.
Η άμεση είσπραξη των φόρων σε real time θα διασφαλίσει την άμεση ροή των εσόδων στα δημόσια ταμεία ενώ θα δώσει ισχυρό πλήγμα στην φοροδιαφυγή.
Προϋπόθεση, βεβαίως, για να εφαρμοστεί το σχέδιο αυτό είναι όλες πλέον οι συναλλαγές που υπόκεινται σε ΦΠΑ και λοιπούς φόρους συναλλαγών να γίνονται υποχρεωτικά με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών ενώ θα πρέπει να προσαρμοστούν και τα ηλεκτρονικά συστήματα της εφορίας ώστε το ποσό από την κάθε συναλλαγή που θα εισπράττει ο πωλητής και τον ΦΠΑ που θα εισπράττει η Εφορία.
Υψηλή η εισπραξιμότητα ΦΠΑ
Το γεγονός ότι η εισπραξιμότητα του ΦΠΑ κινείται έτσι και αλλιώς σε υψηλά επίπεδα, wκτιμάται ότι θα κάνει ακόμα πιο εύκολο τον στόχο της ΑΑΔΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι το επτάμηνο Ιανουαρίου –Ιουλίου, πάνω από οκτώ στους δέκα πλήρωσαν εμπρόθεσμα τον ΦΠΑ
. Από τα 10,078 δισ. ευρώ που βεβαιώθηκαν μπήκαν στα κρατικά ταμεία 8,201 δισ. ευρώ με το ποσοστό συμμόρφωσης να διαμορφώνεται στο 81,37%.
Τον Ιούλιο το ποσό που έπρεπε να πληρωθεί ανέρχονταν σε 1,727 δισ. ευρώ αλλά εισπράχθηκε 1,395 δισ. ευρώ, δηλαδή ο δείκτης εμπρόθεσμης πληρωμής διαμορφώθηκε στο 80,77%.
Τελος και οι φουσκωμένες δαπάνες
Παράλληλα προς οριστικό τέλος βαινει και το κόλπο με τις «φουσκωμένες» δαπάνες που εμφανίζουν επαγγελματίες και επιχειρήσεις για να γλιτώνουν φόρο καθώς μηδενίζονται μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου τα επιτρεπτά ποσοστά αποκλίσεων στα έσοδα και τα έξοδα σε σχέση με τα δεδομένα που εμφανίζονται στην πλατφόρμα myDATA.
Ηδη από την 1η Οκτωβρίου 2024, η εφορία δεν δέχεται καμία απόκλιση στα δεδομένα των εσόδων ενώ για έξοδα θα υπάρχει δυνατότητα για επιπλέον δαπάνες σε ποσοστό 5%. Από τη 1η Ιανουαρίου 2025, τα μόνα έξοδα που θα γίνονται δεκτά θα είναι όσα έχουν δηλωθεί αποκλειστικά στην πλατφόρμα myDATA.
Με το μηδενισμό των ανεκτών αποκλίσεων στα έσοδα και τα έξοδα οι επαγγελματίες δεν θα έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν τα έξοδα τους ενώ αντίθετα θα μπορούν να δηλώσουν υψηλότερα έσοδα.
Ειδικότερα οι φορολογούμενοι θα μπορούν να προσθέσουν και άλλα έσοδα και να αυξήσουν το ποσό του ΦΠΑ που πρέπει να καταβάλλουν στην περίπτωση που έχουν εκδώσει τιμολόγια πωλήσεων τα οποία ωστόσο δεν είχαν διαβιβαστεί εντός 24 ωρών στη ηλεκτρονική εφαρμογή της ΑΑΔΕ λόγω απώλειας σύνδεσης ή εκδόθηκαν χειρόγραφα ή ειδικής εξαίρεσης (π.χ. λόγω πολύ χαμηλού ετήσιου τζίρου).
Τα δεδομένα για τα έσοδα και τα έξοδα που αναρτώνται στα myDATA θα μεταφέρονται χωρίς μεταβολή στη δήλωση ΦΠΑ και έτσι θα είναι προσυμπληρωμένη από την ΑΑΔΕ, πράγμα που αναμένεται να συμβάλλει στη μείωση του «κενού ΦΠΑ», των εσόδων δηλαδή που χάνει το κράτος από τη μη είσπραξη ΦΠΑ.
πηγή: imerisia.gr