ΣΤΙΣ 19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ (;) Η ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ – ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ
– Τη δυνατότητα να επιλέξουν τον τίτλο σπουδών τους θα έχουν οι απόφοιτοι δύο Πολυτεχνικών Τμημάτων!
Στις 19 Απριλίου πρόκειται να ψηφιστεί στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, για τις συγχωνεύσεις των Πανεπιστημίων της χώρας με τα ΤΕΙ, με πανεπιστημιακούς κύκλους να εκφράζουν ανησυχίες πως αυτό το τεράστιο σε όγκο νομοσχέδιο μπορεί τελικά να φτάσει να ψηφιστεί ακόμη και μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα του Πάσχα, τελικά, με ό,τι και να σημαίνει αυτό για τις χρονικές καθυστερήσεις που θα υπάρξουν, για τα ιδρύματα. Μάλιστα, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Αντώνης Τουρλιδάκης, σε δηλώσεις του στον «Π», χαρακτήρισε το έργο που απομένει να γίνει για τη συνένωση του ΑΕΙ με το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας μέχρι τον Σεπτέμβριο, ως «άθλο», αφού απομένουν πολλά να γίνουν!
Σε ό,τι αφορά το τελικό σχέδιο κειμένου για τη συγχώνευση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με το ΤΕΙ, αυτό δεν έχει σημαντικές τροποποιήσεις σε σχέση με το Σχέδιο Διαβούλευσης που είχε δει το φως της δημοσιότητας. Όπως σχολίασε σχετικά ο κ. Τουρλιδάκης: «Επί της ουσίας είναι το ίδιο, όσον αφορά τη δομή του νέου ιδρύματος, σε σχολές, τμήματα. Έξι σχολές, 21 τμήματα από εφέτος και ακόμη πέντε με προοπτική λειτουργίας όχι νωρίτερα από το 2020-2021. Όλες οι ρυθμίσεις σχετικά με τη μετάβαση είναι παρόμοιες. Σαν πανεπιστήμιο δεν έχουμε γενικές ενστάσεις, αλλά κάποιες μικρότερες παρατηρήσεις που έχω θα τις στείλω στο Υπουργείο».
Σε ό,τι αφορά τη νέα Σύγκλητο, σε αυτή δεν προβλέπεται να συμμετέχει ο Πρύτανης του ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας Στέργιος Γκανάτσιος, ωστόσο η διαφοροποίηση που υπάρχει είναι πως προβλέπεται να μετέχει στο Συμβούλιο Ένταξης. «Σε σχέση με το αρχικό πλάνο, μετέχει στο συμβούλιο ένταξης ο Πρύτανης του ΤΕΙ αλλά έχουμε κάποιες ενστάσεις γιατί δεν μετέχει η αντιπρύτανης ακαδημαϊκών θεμάτων του Πανεπιστημίου, που αρχικά είχε προταθεί», σχολίασε σχετικά ο κ. Τουρλιδάκης. Ωστόσο, το εν λόγο όργανο είναι γνωμοδοτικό.
Σε σχέση με τους καθηγητές, παραμένει το ίδιο σενάριο, με την ίδια διαδικασία ένταξης όπως προβλεπόταν και στη διαβούλευση. Για τη ΣΤΕΦ και τους αποφοίτους της δεν θα μπορούν να εγγραφούν στα Πολυτεχνικά Τμήματα, παρά μόνο μετά από κατατακτήριες, ωστόσο αν και είχε συζητηθεί από πλευράς Υπουργείου Παιδείας ότι θα λάβουν αυξημένο ποσοστό οι απόφοιτοι των ΤΕΙ, στο Νομοσχέδιο αυτό δεν προβλέπεται, ξεκαθαρίζει ο κ. Τουρλιδάκης.
Δύο σημαντικές διαφοροποιήσεις, προς το καλύτερο, είναι πως για τους φοιτητές των Τμημάτων Μηχανικών Περιβάλλοντος και Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Δ. Μακεδονίας, οι απόφοιτοι θα έχουν το δικαίωμα να αποφοιτήσουν είτε με αυτούς τους τίτλους σπουδών, είτε με τους μετονομαζόμενους των τμημάτων, δηλαδή Χημικών Μηχανικών και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ, αντίστοιχα. «Αυτή είναι μια σημαντική εξέλιξη για το ίδρυμα και τους φοιτητές», σχολίασε ο κ. Τουρλιδάκης, κάνοντας λόγο για σημαντική ευκαιρία για τους φοιτητές και την Πολυτεχνική Σχολή.
«Βλέπω πολύ δύσκολο να ψηφιστεί το Νομοσχέδιο στις 19/4, γιατί πρέπει πρώτα να περάσει από τη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής και μετά να υπάρξει και Έκθεση από το Γενικό Λογιστήριο για την επιβάρυνση που θα υπάρξει από το νομοσχέδιο στον κρατικό προϋπολογισμό. Πρόκειται για 350 σελίδες νομοσχεδίου», είπε με νόημα, συμπληρώνοντας πως «η δυσκολία που υπάρχει για εμάς είναι τεράστια! Ως τον Σεπτέμβριο πρέπει να δεχθούμε φοιτητές και το όλο εγχείρημα είναι άθλος! Η διοικητική οργάνωση, η ενοποίηση των ιδρυμάτων, η οργάνωση των οδηγών σπουδών κ.λπ., είναι κάτι φοβερό. Για να γίνει αυτό, να βγουν τα 15 νέα προγράμματα σπουδών, να γίνουν προσωρινές γενικές συνελεύσεις, να βγουν οδηγοί σπουδών, να εγκριθούν, να γίνουν γραμματείες, να αποφασίσουμε σε ποια κτήρια θα γίνει τι. Θεωρώ αρκετά πολύπλοκο το όλο σύστημα, μάλιστα θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και την ένταξη των διοικητικών υπαλλήλων του ΤΕΙ στο Πανεπιστήμιο, να δούμε τα οικονομικά, τους προϋπολογισμούς…».
Επίσης, το ΤΕΙ θα πρέπει να τρέχει παράλληλα και τα υπάρχοντα προπτυχιακά προγράμματα, για να ολοκληρώσουν σπουδές οι υπάρχοντες φοιτητές . Απλός, στο πρώτο έτος δεν θα πάρει φοιτητές. Αλλά και τα όλα τα νέα τμήματα θα λειτουργήσουν από το πρώτο έτος και το όλο εγχείρημα είναι σύνθετο, λέει ο κ. Τουρλιδάκης, επισημαίνοντας πως «το νομοσχέδιο έρχεται πολύ αργά και απομένει πολύ λίγος χρόνος για να προχωρήσουμε στο εγχείρημα». Τέλος, πολύ σημαντικό είναι και το κομμάτι των πιστώσεων, τι κονδύλια θα έρθουν για καθηγητές και αν θα υπάρξει αύξηση προϋπολογισμού, μιας και το όλο εγχείρημα κοστίζει και μάλιστα πολύ, με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου να ζητάει στήριξη και ιδίως οικονομική από το Υπουργείο για το πολύπλοκο αυτό σχέδιο.