Στο σχέδιο που επεξεργάζεται με το Υπουργείο Ενέργειας για την καύση κομποστ απορριμμάτων, από τη ΔΙΑΔΥΜΑ, για τη μονάδα βιομάζας που προμηθεύει τηλεθέρμανση στο Αμύνταιο, αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στο WEBTV του e-ptolemeos.gr ο δήμαρχος Αμυνταίου Άνθιμος Μπιτάκης. Ο ίδιος αναφέρεται επίσης, στην εύρεση φθηνότερων πηγών βιομάζας από προμηθευτές, που θα μειώσει το κόστος της ενέργειας για τους καταναλωτές:
Ως προς το τελευταίο, από νωρίς, την άνοιξη του 2020, ο δήμος Αμυνταίου προχώρησε σε διεθνείς διαγωνισμούς για την προμήθεια βιομάζας, ωστόσο τώρα στρέφεται σε νέες αγορές, εγχώριες για φθηνότερη καύσιμη ύλη. Όπως λέει ο κ. Μπιτάκης: «Δεσμεύσαμε και εξασφαλίσαμε τις απαιτούμενες ποσότητες, αλλά αυτό δεν μας ικανοποίησε, γιατί αναζητούσαμε όσο το δυνατόν και χαμηλότερες τιμές από την διεθνή αγορά, ενώ τώρα τελευταία κατορθώσαμε να εξορθολογήσουμε ακόμη περισσότερη την τιμή της βιομάζας. Αυτό μας ικανοποιεί και μας ανακουφίζει, γιατί το μεγάλο κόστος της λειτουργίας της τηλεθέρμανσης είναι το καύσιμο, η βιομάζα».
Σιγά – σιγά μπαίνει στο ενεργειακό μείγμα και ο λιγνίτης, γιατί έτσι προβλέπεται και από την άδεια των μονάδων. Μάλιστα, κατά την εισαγωγή του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα παρουσιάστηκαν κάποιες αρρυθμίες που θεραπεύτηκαν και τώρα η τηλεθέρμανση λειτουργεί ικανοποιητικά σύμφωνα με τον δήμαρχο.
Η δημοτική αρχή αναζητά όσο το δυνατόν από περισσότερους προμηθευτές, καλύτερες τιμές ενώ είναι σε διαδικασία προμήθειας νέων μηχανημάτων που θα συμβάλλουν στην αξιοποίηση υπολειμμάτων φυτικών καλλιεργειών: «Αναζητούμε από την ελληνική αγορά υπολείμματα φυτικής παραγωγής. Ήδη είναι στη διαδικασία προμήθειας μηχανήματος τεμαχιστή υπολειμμάτων φυτικής παραγωγής, για να προχωρήσουμε από μόνοι μας στην παραγωγή wood seeds. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα πιο χαμηλότερες τιμές βιομάζας. Είναι μια δύσκολη διαδικασία, με τον δήμο να έχει έρθει σε επαφή με αγρότες για υπολείμματα βιομάζας, ή υπολείμματα φυτικής παραγωγής, ή παράγωγα. ΠΧ ο υπόλειμμα από το κόψιμο του καλαμποκιού. Τώρα δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα συλλογής της καύσιμης ύλης, ενώ αφού δεν υπάρχει σήμερα η δυνατότητα συλλογής της καύσιμης ύλης και το κόστος πληρώνεται». Όπως τόνισε ο κ. Μπιτάκης, εναι η αρχή ενός νέου εγχειρήματος, πιλοτικού, πρωτότυπου, εμβληματικού για τη χώρα.
Εναλλακτικά καύσιμα
Επίσης, ο δήμος μελετάει και εναλλακτικά καύσιμα, έχοντας ανοίξει διάλογο με τον γγ. Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος ώστε να χρηματοδοτήσει το υπουργείο τις μετασκευές στους λέβητες, ώστε να καύσιμα, όπως SRF, RDF, που γνωρίζουμε ότι παράγει η ΔΙΑΔΥΜΑ στη Δ. Μακεδονία.
Το εγχείρημα αυτό είναι πιλοτικό, με τον κ. Μπιτάκη να τονίζει πως δεν χρειάζεται πλέον να προχωράει η ταφή των υπολειμμάτων σκουπιδιών, αλλά να κάνουν αυτό που οι χώρες της κεντρικής και δυτικής Ευρώπης από χρόνια κάνουν, αξιοποιώντας υπολείμματα σκουπιδιών προς όφελος των κατοίκων για παραγωγή θερμικής ενέργειας.
Ο Δήμος ζητάει να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο στη χώρα ώστε να καίνε και τέτοια καύσιμα, μέσα από αυστηρές προδιαγραφές. Σουηδία και Ιορδανία είναι πρωτοπόρες στην καύση κομποστ, ώστε με την ανάλογη μελέτη και με βάση αυτά τα κράτη, να προχωρήσει καύση από τους βιολέβητες. Αυτό θα δώσει εξοικονόμηση πάνω από 1 εκ. ευρώ για την τηλεθέρμανση Αμυνταίου, μια εξοικονόμηση που θα μετακυληθεί στο τιμολόγιο των καταναλωτών.
«Με την αντίστοιχη χρηματοδότηση και αδειοδοτήσεις, και με δεδομένο ότι ο γ.γ. το είδε ως πρωτοπόρο εγχείρημα, και εφόσον χρηματοδοτηθεί από χρηματοδοτικά προγράμματα, το κόστος καυσίμου θα πέσει κατά 1 εκ. ευρώ ανά χειμερινή περίοδο, δίνοντας μεγάλο όφελος για την περιοχή και τους καταναλωτές», με τον κ. Μπιτάκη να κάνει λόγο ενός μεγάλο και εμβληματικό έργο. Η συγκεκριμένη επένδυση κοστίζει περί τα 4 εκ. ευρώ προ ΦΠΑ για τις κατασκευές που χρειάζεται σύν-καυση SRF και βιομάζας, που χρηματοδοτείται από Ευρωπαϊκά προγράμματα.
Για το θέμα της διαβούλευσης των τηλεθερμάνσεων, ο κ. Μπιτάκης, απάντησε πως θα δώσει ακόμη μεγαλύτερη διαχειρίσιμη εφεδρεία στο σύστημα των τηλεθερμάνσεων με δυνατότητα αξιοποίησης των βιολεβήτων με φθηνό καύσιμο και για άλλες δραστηριότητες. Το μνημόνιο έχει υπογραφεί από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, και αν προχωρήσει το εγχείρημα, θα δοθεί για τις ανάγκες είτε τις τηλεθέρμανσης είτε για θερμοκηπιακές καλλιέργειες, σημείωσε.
Μάλιστα, άφησε αιχμές κατά της ΔΕΗ, τονίζοντας είναι είναι «αδιανόητο» η αποκατάσταση των ορυχείων να γίνεται με χρήματα του Ταμείου Μετάβασης, ενώ είναι υποχρέωση της ΔΕΗ: «Αυτό το κόστος, του έλληνα φορολογούμενου, για την αποκατάσταση και την ανάπτυξη της Δ. Μακεδονίας, εφόσον δεν θα βάλουν οι μέτοχοι της ΔΕΗ το χέρι στην τσέπη, να το αποδώσουν σε εκτάσεις που θα πρέπει να αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη έξυπνων καλλιεργειών όπως υδροπονία, είτε ανάπτυξη θερμοκηπιακών πάρκων», κατέληξε.
Αυτό αποτελεί αίτημα προς το υπουργείο, με τον ίδιο να σημειώνει πως δεν μπορεί χρήματα του έλληνα και ευρωπαίου φορολογούμενου να ικανοποιούν μια υποχρέωση της ΔΕΗ και η ΔΕΗ αυτή την υποχρέωση να μην την ανταλλάσει με εκτάσεις και να σχεδιάζει στις δικές της εκτάσεις Φ/Β πάρκων., ζητώντας αυτές οι εκτάσεις να αποδοθούν στην αυτοδιοίκηση για να αναπτυχθούν έξυπνες καλλιέργειες. Μάλιστα, στις 26/11 θα γίνει δημοτικό συμβούλιο με τη συμμετοχή Μουσουρούλη όπου θα τεθούν και αυτά τα θέματα.