Με μια σειρά εκκρεμότητες στον ενεργειακό τομέα, οι οποίες έχουν μείνει από την προηγούμενη διαπραγμάτευση ή έχουν δημιουργηθεί στο μεσοδιάστημα, θα ξεκινήσουν τις συζητήσεις με τα στελέχη και την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας τα τεχνικά κλιμάκια αλλά και οι επικεφαλής της τρόικας που καταφτάνουν στην Αθήνα τη Δευτέρα.
Στην ατζέντα των δανειστών υπάρχουν επτά θέματα που αφορούν αμιγώς το ΥΠΕΝ, ενώ στο τραπέζι θα βρεθεί και ένα όγδοο σοβαρό θέμα, αυτό των αποκρατικοποιήσεων των ενεργειακών εταιρειών, για το οποίο η συζήτηση θα γίνει από κοινού με το υπουργείο Οικονομικών. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας πάντως προκρίνει εναλλακτικά σενάρια για την αξιοποίηση των ποσοστών του ΤΑΙΠΕΔ στις ενεργειακές εταιρείες, καθώς επιθυμεί να μην πωληθούν στο σύνολό τους τα κρατικά ποσοστά σε ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, και ΔΕΗ, παρά να υπάρξουν λύσεις που να διασφαλίζουν τον έλεγχο του Δημοσίου.
Συγκεκριμένα, τα αγκάθια που πρέπει να ξεπεράσει η διαπραγμάτευση για την 4η αξιολόγηση, όπως τα έχουν θέσει ήδη οι θεσμοί είναι:
1. Η οριστικοποίηση του οδικού χάρτη για τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά του φυσικού αερίου.
Με τις περισσότερες από τις αλλαγές να έχουν ήδη εφαρμοστεί, παραμένει το πλέον «καυτό» θέμα που αφορά τη θέση και το ρόλο της ΔΕΠΑ στη χονδρική, τη λιανική και την διανομή αερίου.
Ως γνωστόν η ΔΕΠΑ έχει συμφωνήσει κατά βάση με την ENI, ενώ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη Shell Το αντικείμενο των διαπραγματεύσεων αφορά την ενίσχυση της ΔΕΠΑ στην λιανική αγορά του λεκανοπεδίου μέσω της εξαγοράς του ποσοστού που κατέχει η Shell στην προμήθεια, δηλαδή στην ΕΠΑ Αττικής (49%), όσο και του αντίστοιχου ποσοστού στη διανομή (ΕΔΑ Αττικής).
Οσο για τη Θεσσαλονίκη, έχει ήδη επιτευχθεί συμφωνία για την αποχώρηση της ΔΕΠΑ από τη λιανική, μέσω της πώλησης στην ιταλική Eni, μέρους ή και του συνόλου του 51%, το οποίο κατέχει σήμερα στην αντίστοιχη ΕΠΑ.
2. Οι αλλαγές που απαιτούνται στις δημοπρασίες τύπου NOME αλλά και οι ευρύτερες παρεμβάσεις για το άνοιγμα της λιανικής ρεύματος.
Διαβάστε περισσότερα εδώ…