Τα τελευταία χρόνια αρκετές περιοχές του πλανήτη, επλήγησαν από πρωτοφανέρωτα ακραία καιρικά φαινόμενα με αποτέλεσμα όχι μόνο ανυπολόγιστες υλικές καταστροφές, αλλά συνοδεύτηκαν και από ανθρώπινα θύματα.
Πολλοί υποστηρίζουν ότι είναι η εκδίκηση που παίρνει η φύση ενάντια στη βιομηχανική ανάπτυξη πολλών χωρών της γης, που με τις μεγάλες ποσότητες των ρύπων που εκπέμπουν, έφεραν τα προαναφερθέντα αποτελέσματα. Η ανθρωπότητα στην αρχή δεν πήρε και τόσο σοβαρά την κατάσταση αλλά η χειροτέρευση των ακραίων καιρικών φαινομένων, άρχισε να συνετίζει και τους πιο δύστροπους ώστε να προσπαθήσουν να μειώσουν τις μορφές ενέργειας που μολύνουν πολύ την ατμόσφαιρα, με άλλες πιο ακίνδυνες μορφές. Πραγματοποιήθηκαν μέχρι σήμερα πολλές διασκέψεις επιστημόνων στην Ιαπωνία, στην Ισπανία, τη Νότια Αμερική και αλλού και διατυπώθηκαν προτάσεις προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά δεν εφαρμόσθηκαν από όλα τα μέρη. Φέτος αναμένεται τελευταία διάσκεψη στη Γαλλία, όπου θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, αφού όλοι αναγνωρίζουν ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια αναμονής και αναμένεται να λάβουν αποτελεσματικά μέτρα ώστε να μειωθούν οι ρυπογόνες μορφές ενέργειας, με άλλες ώστε να περιορισθούν οι κίνδυνοι που θα απειλήσουν τις επόμενες γενιές, αφού οι προβλέψεις των ειδικών προβλέπουν στο επόμενο διάστημα, των 20-30 ετών η θερμοκρασία της γης θα ανέβει από 2 έως 4 βαθμούς, με αποτέλεσμα τρομερές καταστροφές στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο της γης. Αυτό θα προέλθει από το λιώσιμο των πάγων τόσο στο Βόρειο Πόλο την Αρκτική, όσο και στο Νότιο Πόλο την Ανταρκτική, με αποτέλεσμα πολλές παραθαλάσσιες περιοχές να κατακλυσθούν από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.
Όπως είναι γνωστό πηγή της ζωής της γης είναι ο ήλιος, ο οποίος είναι το κέντρο του πλανητικού μας συστήματος. Χωρίς αυτόν, ούτε βλάστηση, ούτε ζωή θα υπήρχε στη γη. Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι η θερμοκρασία του ήλιου στην εξωτερική πλευρά είναι 6000 βαθμοί, ενώ στο εσωτερικό του την ανεβάζουν στο 1.078.000 βαθμούς.
Καταλαβαίνετε μια τέτοια εξωτερική θερμοκρασία δεν θα άφηνε τίποτα ζωντανό στον πλανήτη γη εάν ο Θεός που με σοφία τα πάντα εποίησε, δεν τοποθετούσε στην ατμόσφαιρα ένα κάλυμμα που εμποδίζει τις ακτίνες του ήλιου να περάσουν παρά μόνο λίγες αυτές. Πως όμως συμβαίνουν όλα αυτά που παραπάνω αναφέραμε; Οι ρύποι όταν ανέρχονται στην ατμόσφαιρα και συγκεντρωθούν σε μεγάλες ποσότητες, πιέζουν το προστατευτικό περίβλημα της γης και ανοίγουν οπές του όζοντος όπως το ονομάζουν. Γι’ αυτό η διακυβερνητική επιτροπή για την κλιματική αλλαγή (IPCC) του Ο.Η.Ε. προειδοποίησε, ότι αν η θερμοκρασία ανεβεί στο ποσοστό που προανέφερα, απειλείται με αφανισμό το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Σήμερα επιβάλλεται περισσότερο από κάθε άλλη φορά λήψη των αναγκαίων μέτρων και ο πλανήτης εκπέμπει S.O.S., ενώ μέχρι τώρα η ανθρωπότητα κοιμόταν. Από μετρήσεις που έγιναν μόνο σε δύο χώρες σε Αμερική και Γερμανία διαπιστώθηκε ότι από την Αμερική εκτοξεύονται 200 εκατομμύρια τόνοι ρύποι το χρόνο, ενώ στη Γερμανία η αντίστοιχη εκτόξευση είναι στα 25 εκατομμύρια τόνους.
Η μόλυνση του περιβάλλοντος επιδρά και επί της υγείας του ανθρώπου δυσμενώς στην οξυγόνωση του αίματος του εγκεφάλου με αποτέλεσμα να έχουμε τη λεγόμενη ανοξυαιμία.
Για την αντιμετώπιση των κινδύνων από τη μόλυνση του περιβάλλοντος είναι ανάγκη να καταβληθούν μεγάλες προσπάθειες από τις Κυβερνήσεις όλων των κρατών, γιατί το πρόβλημα είναι πανανθρώπινο. Εάν πραγματικά νοιαζόμαστε για το μέλλον της νέας γενιάς, πρέπει να συστρατευθούμε όλοι οι λαοί της γης, ώστε τα μέτρα που θα ληφθούν να φέρουν τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.
Ο Θαλής ο Μιλήσιος είχε πει για το νερό, ότι είναι η αρχή των πάντων και καλύπτει το 70% της επιφάνειας της γης, ωστόσο το πόσιμο νερό ανέρχεται στο 0,33%.
Ο πληθυσμός της γης παρά τα λαμβανόμενα μέτρα αυξάνεται συνεχώς και υπολογίζεται ότι το 2025 θα είναι 8 δισεκατομμύρια. Σήμερα υπολογίζεται ότι 6000 παιδιά πεθαίνουν την ημέρα από έλλειψη νερού.
Ο άνθρωπος θα πρέπει αφενός να εκμεταλλευθεί προς όφελος του το νερό της βροχής, την αποθήκευση του και την επαναχρησιμοποίηση του και δεύτερο να προβεί στην αφαλάτωση του θαλασσινού νερού. Οι ειδικοί απευθύνουν εκκλήσεις για ανάγκη κατασκευής αναπτυξιακών έργων που θα συλλέγουν το νερό, ώστε να μη χάνεται άσκοπα.
Στη δίνη του κυκλώνα έχει μπει και η περιοχή της Μεσογείου, αφού η μελλοντική ερημοποίηση θεωρείται από τα σημαντικότερα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει. Γενικά οι περιοχές που απειλούνται από την έλλειψη νερού εξαιτίας του θερμοκηπίου είναι η Ελλάδα, η Ν. Ιταλία, η Σικελία, η Κορσική και η Ιβηρική χερσόνησος.
Το όζον είναι ένας ρύπος που δεν εκπέμπεται απευθείας από τις πηγές ρύπανσης. Σχηματίζεται στην ατμόσφαιρα από χημικές αντιδράσεις μεταξύ των οξειδίων του αζώτου και των πτητικών οργανικών ενώσεων που εκπέμπονται από βιομηχανικές δραστηριότητες. Για να πραγματοποιηθούν οι αντιδράσεις αυτές απαιτείται τόσο η ηλιακή ακτινοβολία, όσο και οι υψηλές θερμοκρασίες δηλαδή συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας.
Σημειώνεται ότι οι υψηλές τιμές όζοντος παρατηρούνται στις περιφέρειες των αστικών κέντρων. Για τους ρύπους των μικροσωμάτων, οι πηγές μπορούν να διακριθούν σε ανθρωπογενείς και στις φυσικές.
Στις ανθρωπογενείς συγκαταλέγονται η κυκλοφορία των οχημάτων, που χρησιμοποιούν ως καύσιμο το πετρέλαιο, η βιομηχανία και η κεντρική θέρμανση. Σε αντίθεση με το όζον ο ρύπος αυτός εμφανίζεται σε υψηλές τιμές τόσο στην περιφέρεια, όσο και στο κέντρο των πόλεων.
Πρέπει επίσης να έχουμε υπόψη ότι πολλά θαλασσινά είδη έχουν εξαφανισθεί εξαιτίας της αλόγιστης μόλυνσης των θαλασσών.
Υπενθυμίζεται ότι ένα πλαστικό μπουκάλι που για χάρη αστειότητος το πετάξουμε στη θάλασσα, για να διαλυθεί χρειάζονται 450 χρόνια, μια πλαστική σακούλα 10-20 χρόνια, ένα κουτί κονσέρβας 50 χρόνια.
Πέρα από τη μόλυνση του περιβάλλοντος κάθε χώρας υπάρχει και η παγκόσμια μόλυνση, η οποία παρατηρείται κυρίως στις ζώνες εκείνες της ατμόσφαιρας, οι οποίες με την αντίδραση του ηλιακού φωτός με το οξυγόνο, σχηματίζεται στην ατμόσφαιρα ένα είδος υδρογόνου που ονομάζεται όζον.
Αυτό αποτελεί προστατευτικό στρώμα για τη γήινη ατμόσφαιρα. Τελευταία διαπιστώθηκε η μείωση αυτού του προστατευτικού στρώματος που προκλήθηκε από την καταστροφική αντίδραση του όζοντος με άλλα χημικά στοιχεία που βρίσκονται στον ατμοσφαιρικό χώρο.
Ας ξυπνήσει η ανθρωπότητα από το λήθαργο στον οποίο βρίσκεται και να λάβει όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα, τα οποία θα εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τις επερχόμενες γενεές. Ας αποδείξουμε όλοι μας, ότι όταν θέλουμε μπορούμε να κάνουμε το σωστό.