Από τους ασθενείς που προσέρχονται στο νοσοκομείο Κοζάνης με προβλήματα παχέος εντέρου, ένα ποσοστό 50% πάσχει ήδη από βαριές παθήσεις και βρίσκεται σε μία οξεία και παραμελημένη κατάσταση.
Τα παραπάνω τόνισε μεταξύ άλλων ο διευθυντής της χειρουργικής κλινικής του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης, Κώστας Χατζημίσιος, ενόψει της Διημερίδας που πραγματοποιείται το Σαββατοκύριακο στο Κοβεντάρειο, από την Χειρουργική Εταιρία Παχέος Εντέρου και την Χειρουργική Κλινική του Μαμάτσειου, δίνοντας μία πρόγευση της σημαντικότητας της εκδήλωσης. Το ανησυχητικό είναι ότι η βαριά και παραμελημένη κατάσταση των ασθενών που αναζητούν ιατρική βοήθεια στο νοσοκομείο, οφείλεται στο ό,τι παραμελούνται και δεν αξιολογούνται τα συμπτώματα, αλλά δυστυχώς αυτό δεν γίνεται μόνο από τους ασθενείς, αλλά και από τους γιατρούς. Ειδικότερα, ο Κ. Χατζημίσιος, επισήμανε: «Θα τονίσω στην ημερίδα, πως αυτό που είναι ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι οι παθήσεις του παχέος εντέρου δεν εμφανίζονται σε μία ημέρα. Προφανώς υποτιμώνται όλα τα συμπτώματα, δεν αξιολογούνται τόσο από τον ίδιο τον ασθενή όσο πολλές φορές και από τους γιατρούς. Αυτό το τονίζουμε ιδιαίτερα. Πρέπει να αυξηθεί η ευαισθησία των γιατρών προς αυτή την διερεύνηση, κυρίως κάποιων ιδιαίτερων συμπτωμάτων».
Στη συνέχεια, ο διευθυντής της χειρουργικής παρουσιάζοντας τα στοιχεία τόνισε: «Αυτό που μας κάνει εντύπωση είναι ότι από τα αρκετά, περιστατικά τα οποία εμφανίζονται, σύμφωνα με μία αναδρομή στην τελευταία τριετία, είδα έναν σημαντικό αριθμό ασθενών που προσήλθαν στο νοσοκομείο και χειρουργήθηκαν ή μη, από παθήσεις του παχέος εντέρου. Διαπιστώθηκε ότι το 50% αυτών που πάσχουν προσήλθαν σε μία κατάσταση οξείας κοιλίας, δηλαδή σε μία οξεία και παραμελημένη κατάσταση. Το υπόλοιπο 50% είδαν τα συμπτώματα και προσέτρεξαν στο γιατρό, χωρίς να φτάσουν σε οξεία κατάσταση. Από τα περιστατικά αυτά που προσήλθαν σε οξεία κατάσταση, το 50% εμφανιζόταν με εικόνα ειλεού, δηλαδή απόφραξης του εντέρου. Το υπόλοιπο 50% εμφανίστηκε είτε με ορθορραγία, είτε με διάτρηση εντέρου, δηλαδή βαριές καταστάσεις. Συμπερασματικά, πράγματι μάλλον παραμελούμε ή δεν αξιολογούμε τα συμπτώματα που αυτή η πάθηση εμφανίζει».
Είπε επίσης, πως «υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης, σ’ αυτό θέλουμε να δώσουμε ιδιαίτερο βάρος στην διημερίδα. Βεβαίως, ίσως οι ασθενείς να δικαιολογούνται να μην είναι ενήμεροι. Αλλά και πολλοί γιατροί δεν αξιολογούν κάποια συμπτώματα που αναφέρουν οι ασθενείς».
Από την πλευρά του ο διοικητής του νοσοκομείου, Γιώργος Χιωτίδης, επισήμανε: «Η διημερίδα αφορά δύο ενότητες. Η μία σχετίζεται με επιστημονικά θέματα, επομένως απευθύνεται σε γιατρούς. Η δεύτερη ημέρα έχει να κάνει με ενημέρωση του ευρύτερου κοινού. Από πλευράς της διοίκησης χαιρόμαστε που γίνονται τέτοιες εκδηλώσεις. Έχει σημασία να αναδεικνύεται η κοινωνική ευθύνη του νοσοκομείου, να καταλάβει ο κόσμος ότι παρέχονται κι’ άλλες υπηρεσίες, πέρα απ’ αυτές που σχετίζονται άμεσα με το δευτεροβάθμιο επίπεδο υγείας. Αισθανόμαστε ιδιαίτερη χαρά όταν τέτοιου είδους εκδηλώσεις έχουν και μία επιστημονική διάσταση.
Επίσης, ο Κώστας Χατζημίσιος τόνισε ακόμη ότι «η διημερίδα στηρίχτηκε στην καλή συνεργασία της Εταιρίας του Παχέος Εντέρου, πρόεδρος της οποίας είναι ο καθηγητής κ. Μπασδάνης, ο οποίος με ένα επιτελείο καθηγητών και αξιόλογων ομιλητών, σε συνεργασία με τη χειρουργική διοργανώνει αυτή την διημερίδα. Είναι η πρώτη φορά που η Εταιρία αυτή θα φιλοξενηθεί στην Κοζάνη.
Η διημερίδα έχει δύο μέρη: Το Σάββατο πρώτη ημέρα τα θέματα θα περιοριστούν σε παθήσεις του παχέος εντέρου. Την επόμενη ημέρα θα αναφερθούμε σε θέματα πρόληψης, διατροφής, του καρκίνου του παχέος εντέρου, τις παθήσεις του θυροειδούς, των πνευμόνων και του μαστού».