Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, που καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου, επιδιώκει να υπενθυμίσει σε όλους μας την ανάγκη για την προστασία της βιοποικιλότητας του πλανήτη, των πηγών ενέργειας και των φυσικών πόρων, εστιάζοντας κάθε χρόνο σε διαφορετική θεματική. Το ειδικό θέμα του φετινού εορτασμού είναι η «Ατμοσφαιρική Ρύπανση», μια από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές προκλήσεις της εποχής μας.
Οι Έλληνες Πρόσκοποι διαχρονικά, υλοποιούν τα προγράμματά τους και τις περισσότερες δράσεις τους στην ύπαιθρο, όχι μόνο για να βρίσκονται κοντά στην φύση και να απολαμβάνουν τον καθαρό αέρα, αλλά κυρίως για να ευαισθητοποιήσουν τα μέλη τους σχετικά με τα οφέλη του περιβάλλοντος αλλά και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει. Παράλληλα, επειδή η ζωή στην πόλη έχει τεράστια επίδραση στην ατμοσφαιρική ρύπανση, μέσω της βιωματικής μάθησης και του προσωπικού παραδείγματος φροντίζουν να αναδεικνύουν μικρά αλλά και μείζονα ζητήματα που χρήζουν προσοχής. Όπως για παράδειγμα, τη συνειδητή επιλογή μετακίνησης μέσα στην πόλη με ποδήλατο, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και πατίνια.
Μάλιστα, στο πλαίσιο στρατηγικών συνεργασιών, οι Έλληνες Πρόσκοποι θα προμηθεύουν για τις δικές τους μετακινήσεις 10 ηλεκτρικά πατίνια τα οποία θα μοιραστούν συμβολικά σε ολόκληρη την Ελλάδα, βάζοντας ένα ακόμα μικρό λιθαράκι στην καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Ο Γενικός Έφορος των Ελλήνων Προσκόπων, Χριστόφορος Μητρομάρας, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Με το #BeatAirPollution, οι κοινωνίες των πολιτών σε όλο τον κόσμο που εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης δεν αναπνέουν καθαρό αέρα, καλούνται να αναλάβουν δράση. Διότι αν όλοι μας, ατομικά, προσπαθήσουμε να κάνουμε αλλαγές στην καθημερινότητά μας που επιδρούν στην μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, θα δημιουργήσουμε ένα παγκόσμιο αντίκτυπο που θα οδηγήσει στην μείωση των εκπομπών αερίου θερμοκηπίου και θα ωφελήσει την υγεία των ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη και θα θέσει τα θεμέλια για ένα υγιέστερο μέλλον»
Όλες οι δραστηριότητες των Προσκόπων αντανακλούν την αγάπη και τον σεβασμό προς τη φύση. Οι Έλληνες Πρόσκοποι έχουν κάνει το #BeatAirPollution πράξη τα τελευταία 109 χρόνια, από τότε που δεν υπήρχε πρόβλημα:
- Φροντίζουν να μετακινούνται πάντα ομαδικά και προτιμούν μέσα μεταφοράς με τις λιγότερες εκπομπές καυσαερίων, όπως τα τραίνα.
- Δενδροφυτεύουν και περιποιούνται τα υπάρχοντα δάση και αστικά δασύλλια προσπαθώντας να πολλαπλασιάσουν τους φυσικούς πνεύμονες-καθαριστές του πλανήτη μας. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας αναγνωρίζοντας την υπερεκατονταετή προσφορά της Προσκοπικής Κίνησης στην προστασία των δασών και της φύσης, έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με στόχο την υλοποίηση δράσεων και ενεργειών για την προστασία των δασών, την προώθηση της ανακύκλωσης και την ευαισθητοποίηση των νέων για θέματα προστασίας του δασικού και φυσικού περιβάλλοντος.
- Δεν καίνε ποτέ τα σκουπίδια τους στη διάρκεια των δράσεων υπαίθρου, αλλά τα μεταφέρουν και τα εναποθέτουν στις υποδεικνυόμενες δομές.
- Εφαρμόζουν την επαναχρησιμοποίηση και ανακυκλώνουν όλα τα μη οργανικά απορρίμματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Πρόγραμμα Ανακύκλωσης Συσκευών και Αξεσουάρ που υλοποιούν οι Πρόσκοποι σε συνεργασία με την Vodafone εδώ και 11 χρόνια, έχουν ανακυκλώσει συνολικά πάνω από 56.000 συσκευές!
- Προστατεύουν και φροντίζουν τις θάλασσες για να μπορούν να ευδοκιμούν ανενόχλητα τα λιβάδια της θαλάσσιας χλωρίδας που προσφέρουν τεράστιες ποσότητες καθαρού οξυγόνου.
Η Προσκοπική Κίνηση, εδώ και 109 χρόνια, εκπαιδεύει, ευαισθητοποιεί και τροφοδοτεί την ελληνική κοινωνία με νέους που λειτουργούν ως υπεύθυνοι πολίτες και αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο μέσα σε αυτήν. Γι’ αυτό και οι Πρόσκοποι, ως Πρεσβευτές των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, προσπαθούν, σε κάθε εκδήλωση της καθημερινότητάς τους, να σκέπτονται την παράμετρο της ρύπανσης του αέρα που αναπνέουμε και να εφαρμόζουν έμπρακτα τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης: 3.Καλή Υγεία και Ευημερία, 7.Φτηνή και Καθαρή Ενέργεια, 11.Βιώσιμες Πόλεις και Κοινότητες, 12.Υπεύθυνη Κατανάλωση και Παραγωγή, 13.Δράση για το Κλίμα
Περισσότερα για τους Έλληνες Προσκόπους στο www.gineproskopos.gr