Πρόταση υποβολής στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανάπτυξη ανθρώπινου Δυναμικού», Άξονας προτεραιότητας 7 «Διευκόλυνση της πρόσβασης στην Απασχόληση» σε τοπικό επίπεδο, μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ενέκρινε κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο Εορδαίας στην τελευταία συνεδρίασή του.
Η πρόταση του δήμου Εορδαίας αφορά στη διεκδίκηση 390 θέσεων ορισμένου χρόνου, διάρκειας 5 μηνών (πρόσκαιρης απασχόλησης), για την καταπολέμηση της ανεργίας, κυρίως όμως προκειμένου να εξασφαλιστεί προσωπικό για τη λειτουργία υπηρεσιών του δήμου, λόγω του παγώματος των προσλήψεων.
Η δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου αναφέρθηκε στην εισήγησή της στις προδιαγραφές του προγράμματος, επισημαίνοντας ότι τίθενται και πληθυσμιακά κριτήρια και τόνισε ότι οι συμβασιούχοι που θα προσληφθούν θα δώσουν μία ώθηση σε κάποιους ξεχωριστούς τομείς, όπως σε τομείς περιβάλλοντος και πολιτισμού.
Ειδικότερα, ανέφερε, η πρόταση αφορά στην ανάπτυξη του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος, διαχείριση και προστασία υδάτινων πόρων, κοινωνική πολιτική, παιδεία και πολιτισμός. Συμπλήρωσε δε ότι το πρόγραμμα έρχεται να δημιουργήσει παραγωγικές θέσεις εργασίας, προσωρινού όμως χαρακτήρα, καθώς αντί να επιδοτείται η θέση ανεργίας από το Ταμείο Ανεργίας δίνεται κάτι παραπάνω (600 ευρώ) για να προσφέρουν εργασία άνεργοι και να αποκτήσουν κάποια εργασιακή εμπειρία, αν και σε ερώτηση του «Π» δεν δίστασε να πει ότι «ίσως είναι και μια προσπάθεια εικονικής μείωσης των δεικτών της ανεργίας», αφού δεν πρόκειται για θέσεις που θα καλύψουν πάγιες ανάγκες.
Η δήμαρχος σημείωσε ότι η πρόταση πρέπει να υποβληθεί μέσω μιας μη κερδοσκοπικής εταιρείας η οποία θα έχει την ευθύνη κατάθεσης του τεχνικού δελτίου και την πληρωμή των προσλαμβανομένων, η επιλογή των οποίων θα γίνει με συγκεκριμένη διαδικασία και πρότεινε η εταιρεία αυτή να είναι η μη κερδοσκοπική εταιρεία «Πύλη Ανάπτυξης».
Ενστάσεις αναφορικά με την επιλογή του φορέα υλοποίησης του συγκεκριμένου επιχειρησιακού προγράμματος στο οποίο θα καταθέσει πρόταση ο δήμος Εορδαίας, εξέφρασε ο Λάζαρος Λωτίδης, ρωτώντας ειδικότερα για τα κριτήρια με τα οποία έγινε η επιλογή της μη κυβερνητικής οργάνωσης, αλλά και γιατί δεν εξετάστηκε εάν υπάρχουν στην Εορδαία πιστοποιημένοι φορείς με διαχειριστική επάρκεια για την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος. Διότι, όπως ανέφερε, το σχετικό έγγραφο αναφέρει ως δυνητικούς δικαιούχους φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, όπως: μη κυβερνητικές οργανώσεις, σωματεία, ιδρύματα, εταιρείες αστικού τύπου που διαθέτουν διαχειριστική επάρκεια, τέσσερις- πέντε δηλαδή φορείς κοινωνικού χαρακτήρα που διαθέτουν διαχειριστική επάρκεια.
Στην απάντησή της η δήμαρχος ανέφερε ότι έψαξε αλλά δεν μπόρεσε να βρει κάποιο πιστοποιημένο φορέα στην Εορδαία και ότι είχε επαφή και με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαΐδας για το θέμα αυτό.
Σημειωτέον ότι οι μη κερδοσκοπικές εταιρείες που θα διαχειριστούν τα εν λόγω προγράμματα θα πάρουν το 5% από το συνολικό ύψος του προγράμματος.
Την αντίθεσή της στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και την εμπλοκή μη κυβερνητικών οργανώσεων, που γίνεται με βάση τις επιταγές του “Καλλικράτη”, εξέφρασε η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Βασιλική Στεργίου, εκφράζοντας ταυτόχρονα την αντίθεσή της «σε πολιτικές και πρακτικές που έφεραν σε τραγικό αδιέξοδο τους ΟΤΑ αλλά και χειραγωγούν το λαό της περιοχής κάτω από την κυρίαρχη πολιτική».
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ

































