Ταξίδια. Ταξίδια κοντινά, όπως το ραφήνα μύκονος ή μακρινά, όπως το Αθήνα Κούβα. Ξεκινάμε από το ένα πράγμα, που είναι το πιο εύκολα υλοποιήσιμο και δεν είναι άλλο από τα ταξίδια. Η ευτυχία που πηγάζει από ένα ταξίδι ξεκινά από τη στιγμή της οργάνωσής του. Η προσμονή του που θα πάμε, τι θα δούμε, τι θα νέο θα μάθουμε και ποιες εντυπωσιακές εμπειρίες θα ζήσουμε. Στη συνέχεια η έρευνα για τα πιθανά μέρη, που μπορούμε να επισκεφθούμε και τα αξιοθέατα που θα δούμε, αλλά και πληροφορίες για την τοπική κουζίνα γεμίζουν το μυαλό μας με υπέροχα ερεθίσματα.
Ένας επιπρόσθετος λόγος που τα ταξίδια μας κάνουν ευτυχισμένους, εκτός από τη λαχτάρα της αναχώρησης, είναι οι εμπειρίες. Ευχάριστες ή δύσκολες θα μας προσφέρουν αναμνήσεις, που θα μείνουν για πάντα. Ανά πάσα στιγμή θα μπορούμε να τις ανασύρουμε από τη βαλίτσα των πνευματικών μας ενθυμίων και να τις μοιραστούμε με φίλους και γνωστούς. Όσο περίπλοκο ή κοστοβόρο κι αν φαίνεται ένα ταξίδι, δεν παύει να είναι ο πιο βατός δρόμος για την ευτυχία. Υπάρχουν όμως κι άλλα μονοπάτια που μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεσή μας. Τι γίνεται για παράδειγμα με τον εσωτερικό διάλογο με τον εαυτό μας;
Βρίσκοντας το νόημα πέρα από ένα ταξίδι, όπως ραφήνα πάρος
Όπως προείπαμε, ένα ταξίδι όπως το ραφήνα πάρος, εύκολα σχεδιάζεται και εκτελείται. Τι κάνουμε όμως όταν καλούμαστε να απαντήσουμε σε καίρια ερωτήματα, όπως το κατά πόσο είμαστε ικανοποιημένοι από τη ζωή μας; Πλήθος ερευνών έρχεται στο φως της δημοσιότητας, που όπως και ο Επίκουρος, χωρίζουν την ευτυχία σε δύο είδη: την ηδονική και την ευδαιμονική. Η ηδονική ευεξία είναι η στιγμιαία ικανοποίηση, όπως όταν μας προσφέρουν ένα δώρο ή να μας κάνουν πολλά likes ή μια έξοδος την Παρασκευή το βράδυ.
Η ευδαιμονική ευεξία στον αντίποδα πηγάζει από τη γενικότερη αίσθηση, που αποπνέει το να ζει κανείς μια ζωή γεμάτη νόημα. Τα δύο μπορούν να συνδυαστούν, αν για παράδειγμα βγείτε Παρασκευή βράδυ με έναν παλιό αγαπημένο συμμαθητή ή φίλο. Η σχέση είναι ευδαιμονική ευτυχία, ενώ η έξοδος είναι ηδονική. Κοιτάζοντας τη γενικότερη εικόνα, το που θα βρει καθένας νόημα διαφέρει: εργασία, σχέσεις, οικογένεια, εθελοντισμός.
Αυτό που πρέπει να συγκρατήσει κανείς, είναι ότι αυτού του είδους η ευτυχία περιγράφεται ως το να βρίσκουμε τον σκοπό της ζωής μας. Για να φτάσει κανείς σε αυτό χρειάζεται πολύ δουλειά ως προς την αυτογνωσία και να καλλιεργεί κάποιος τα στοιχεία εκείνα, που χρειάζονται χρόνια για να δημιουργηθούν.
Η διατήρηση των σχέσεων
Η μελέτη του Χάρβαρντ για την Εξέλιξη του Ατόμου, είναι η μεγαλύτερη τρέχουσα μελέτη για την ευτυχία, και τα κυριότερα συμπεράσματά της αφορούν στις διαπροσωπικές σχέσεις. Ποια στοιχεία είναι πιο συχνά σε όσους ζουν τις ευτυχέστερες ζωές; Εκτός από το να αφιερώνει κανείς χρόνο σε ταξίδια, έστω και σύντομα όπως το ραφήνα άνδρος, είναι η προσωπική διασύνδεση.
Το να περνάμε ποιοτικό χρόνο με τους άλλους, οι μακροχρόνιες σχέσεις, η επένδυση στο μέλλον είτε κάνοντας παιδιά είτε ενδυναμώνοντας δεσμούς με νεότερους ανθρώπους και φυσικά συστήματα κοινωνικής πρόνοιας. Να τη πάλι αυτή η ευδαιμονική ευεξία. Καλέστε κάποιον φίλο, με τον οποίο θέλατε να βρεθείτε εδώ και καιρό και δείτε τι εθελοντικές εργασίες μπορείτε να κάνετε μαζί. Ίσως μπορείτε να επισκεφθείτε μαζί κάποιο ίδρυμα ή κάποιο νοσοκομείο.
Ραφήνα τήνος: Ευκαιρία για περισυλλογή και να ακούσετε τον εαυτό σας
Αυτή η συμβουλή είναι κάπως αόριστη. Απαιτεί λίγη παραπάνω αυτο-διερεύνηση και αναζήτηση στα εσώψυχά σας για να βρείτε μια απάντηση, παρατηρεί η δρ. Ambardar. Μάλιστα η ίδια συχνά δουλεύει με τους πελάτες της για να τους βοηθήσει να εντοπίσουν ξεκάθαρα τι θέλουν οι ίδιοι από τη ζωή τους σε αντίθεση με τις εξωτερικές πιέσεις, που τους λένε τι θα πρέπει να κάνουν. Συνιστά επομένως συμπόνια προς τον εαυτό, καθώς πολλοί άνθρωποι στις μέρες μας είναι πολύ σκληροί με τον εαυτό τους.
Μια πρόσφατη μελέτη στο Journal of Experimental Psychology βρήκε, ότι όταν καταπιέζουμε συναισθήματα, τα οποία αντιλαμβανόμαστε ως λάθος, καταλήγουμε λιγοτερο ευτυχισμένοι, απ’ ότι θα είμασταν, αν απλώς τα ομολογούσαμε. Παράδειγμα είναι μια γυναίκα, που είναι αβέβαιη για τη μητρότητα ή ο θυμός που μπορεί να έχουμε, ενώ για τους άλλους θα έπρεπε να είμαστε χαρούμενοι. Ένα ταξίδι, όπως το ραφήνα τήνος, θα μπορούσε να μας βοηθήσει να αποστασιοποιηθούμε από τις εξωτερικές παραμέτρους. Να διαλογιστούμε και να προσέξουμε την εσωτερική φωνή μας.
Το να καλλιεργήσουμε τον σεβασμό προς την εσωτερική μας φωνή είναι πολύ δυσκολότερο από το να αθληθούμε, να περάσουμε χρόνο στο ύπαιθρο ή να ταξιδέψουμε. Η δε εσωτερική φωνή μας μπορεί να είναι ένα διάχυτο παράξενο συναίσθημα, που απλώς πρέπει να καταλαγιάσει. Μπορεί να είναι μια αλλαγή επαγγελματικού προσανατολισμού σε κάτι που σας εκφράζει πολύ περισσότερο. Ότι κι αν είναι, το να καθίσει κανείς να την αφουγκραστεί, μπορεί να είναι το υπέρτατο κλειδί στην ευτυχία.
Έξτρα συμβουλή: Αποσυνδεθείτε, κάνει καλό!
Η τεχνολογία αδιαμφισβήτητα κάνει τις ζωές μας πιο εύκολες. Στο άγγιγμα και μόνο της οθόνης του κινητού σας μπορείτε να παραγγείλετε έναν καφέ, ακριβώς όπως τον θέλετε ή να έχετε τα οπωρολαχανικά στην πόρτα σας. Σύμφωνα με το World Happiness Report δραστηριότητες σχετικές με τα κινητά και τα ψηφιακά μέσα συνδέονται με μειωμένη ευτυχία. Ναι, στον κατάλογο περιλαμβάνονται και τα ατελείωτα σκρολαρίσματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όσοι μάλιστα «αποσυνδέονται» πιο συχνά παρουσιάζουν μεγαλύτερα ποσοστά ευτυχίας.
Οπότε ναι, μπορείτε να ποστάρετε το χαριτωμένο σκυλάκι σας. Αφήστε όμως μετά το κινητό στην άκρη και χαρείτε το κατοικίδιό σας δια ζώσης. Ομοίως αν κάνατε το ταξίδι santorini paros. Φωτογραφίστε το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα, αλλά αφήστε κάτω το τηλέφωνο και στρέψτε τα μάτια σας σε αυτό. Έτσι μόνο θα το έχετε ζήσει πραγματικά.