Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Στήλες > Σχολικά κείμενα > 5ο Γυμνάσιο > 2ο Φεστιβάλ Πτολεμαΐδας «Η πόλη γιορτάΖΕΙ» – Aπό την εφημερίδα του 5ου Γυμνασίου

2ο Φεστιβάλ Πτολεμαΐδας «Η πόλη γιορτάΖΕΙ» – Aπό την εφημερίδα του 5ου Γυμνασίου

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


 

Έπειτα από τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε το 1ο Φεστιβάλ «Πτολεμαΐδα: η πόλη γιορτάΖΕΙ», ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Υψικάμινος» οργάνωσε το 2ο Φεστιβάλ, το οποίο πραγματοποιήθηκε από τις 21 Μαρτίου έως 1η Απριλίου 2018 στην πόλη της Πτολεμαΐδας. Οι πολιτιστικές δράσεις του αξιόλογες και η επιτυχία ξεπέρασε τις προσδοκίες, καθώς ανταποκρίθηκε μεγάλο μέρος των συνδημοτών. Διαβάστε σε αυτό το μικρό αφιέρωμα τις εντυπώσεις μαθητών του σχολείου μας που συμμετείχαν σε μερικές από τις εκδηλώσεις του δεκαήμερου φεστιβάλ. Και του χρόνου!

Αθανασία Ιωαννίδου Γ2

 

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ

Μαρία Φαραντούρη

«Το ξέρεις ότι έχεις γεννηθεί για να τραγουδάς τα τραγούδια μου;» της είπε ο Μίκης Θεοδωράκης «Το ξέρω» του απάντησε και αυτό υπήρξε αφετηρία μιας συνεργασίας που έμεινε στην ιστορία. Η Μαρία Φαραντούρη ερμηνεύει μέχρι σήμερα τα τραγούδια αυτού του σπουδαίου καλλιτέχνη με έναν μοναδικό τρόπο. Την Παρασκευή 23 Μαρτίου, η Φαραντούρη ένα από τα «τέρατα» της μουσικής βρέθηκε στο αμφιθέατρο του ξενοδοχείου «Παντελίδης» στα πλαίσια του Φεστιβάλ «Η πόλη γιορτάζει» μαγεύοντας και γεμίζοντας συναισθήματα όσους την άκουσαν. Παρακολούθησα κι εγώ αυτή την εκδήλωση και τελειώνοντας ευχήθηκα να βρεθώ και σε άλλες τέτοιες μαγικές πολιτιστικές εκδηλώσεις στην πόλη μας…

Ελισάβετ Βαϊρινού Β1

 

 

Συμφωνιέτα

Ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Βαρβούτειου Δημοτικού Ωδείου Πτολεμαΐδας, οργάνωσε την πρώτη συμφωνική ορχήστρα της πόλης μας, την «Συμφωνιέτα», που έκανε την πρώτη της δημόσια εμφάνιση στο 2ο φεστιβάλ Πτολεμαΐδας. Στο αμφιθέατρο του ξενοδοχείου «Παντελίδης» παρουσίασε τον κύκλο τραγουδιών «Μικρές Κυκλάδες» σε ποίηση Ο. Ελύτη και μουσική Μίκη Θεοδωράκη για πρώτη φορά σε συμφωνική εκδοχή, ενορχηστρωμένη από το Λάζαρο Τσαβδαρίδη. Στο τραγούδι η Ιωάννα Φόρτη (μέτζο σοπράνο), απαγγελία η Ελένη Ζαραφίδου και μουσική διεύθυνση Λάζαρος Τσαβδαρίδης.

Μαρία Δοξάκη Α1
Ελένη Χριστοφορίδου Α4

 

 

 

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

“Το μόνον της ζωής του ταξείδιον”

 

Στις 27 Μαρτίου στο Πνευματικό Κέντρο ης Πτολεμαΐδας, στα πλαίσια του 2ου Φεστιβάλ Πτολεμαΐδας, ανέβηκε η παράσταση “Το μόνον της ζωής του ταξείδιον” του σκηνοθέτη Δήμου Αβδελιώτη με πρωταγωνίστρια και μοναδική ηθοποιό της παράστασης την Ιωάννα Παππά. Αυτό το “αστέρι” της υποκριτικής, κατάφερε για μιάμιση ολόκληρη ώρα να μας δώσει μια γεύση από το διήγημα του Γεωργίου Βιζυηνού, το οποίο γράφτκε το 1884. Με το άρθρο αυτό θα προσπαθήσουμε να σας δώσουμε κι εμείς μια γεύση, προκειμένου να μπείτε και εσείς στο πνεύμα της παράστασης και είμαστε σίγουροι ότι θα μαγευτείτε….
Η παράσταση αναφέρεται σε ένα μικρό ραφτόπουλο, το οποίο όταν πέθανε ο πατέρας του, αναγκάστηκε να πάει να δουλέψει στα ανάκτορα της Πόλης, πεπεισμένος μάλιστα ότι κάποια βασιλοπούλα θα τον ερωτευτεί, όπως είχε ακούσει από τις ιστορίες του παππού του. Κάποια στιγμή μαθαίνει όμως ότι ο παππούς του αργοπεθαίνει και θέλει να πάει να τον συναντήσει. Εκεί όμως θα ανακαλύψει κάτι που θα του ραγίσει την καρδιά. Μέσα από την τελευταία συζήτησή τους ανακαλύπτει ότι όλες οι ιστορίες του παππού του, σχετικά με τα ταξίδια και άλλες περιπέτειες του, ήταν ψέματα. Ο παππούς δεν είχε κάνει τίποτα από όλα αυτά που έλεγε, ούτε τα ταξίδια, τις περιπέτειες και ήταν όλα της φαντασίας του. Το τελευταίο και τελικά το “μόνον της ζωής του ταξείδιον” ήταν ο θάνατος!
Συνοψίζοντας, θα λέγαμε ότι ήταν μια απαιτητική παράσταση για την ίδια την ηθοποιό, κατάφερε όμως να κερδίσει το χειροκρότημα όλου του ακροατηρίου, αφού σε όλους άρεσε πολύ. Κατα την γνώμη μας, ήταν μια παράσταση που σου πρόσφερε πολλά και δεν έπρεπε να την χάσει κανείς!

Βασίλης Αγγελόπουλος Β1

 

Εγώ η Λασκαρίνα

Κάθε χρόνο το σχολείο μας παρουσιάζει μία θεατρική παράσταση αφιερωμένη στην ημέρα της 25ης Μαρτίου. Φέτος λοιπόν, αποφασίσαμε να ανεβάσουμε την παράσταση ‘Εγώ η Λασκαρίνα’. Οι παραστάσεις πραγματοποιήθηκαν στο Πνευματικό Κέντρο της πόλης μας στις 22,24,25 και 26 Μαρτίου στις 19:30 το απόγευμα και η ανταπόκριση του κοινού ήταν μεγάλη. Το σχολείο μας δούλευε 5 μήνες! Μήνες με πολλή κούραση, τρέξιμο αλλά με τόση όρεξη, ενθουσιασμό και αγωνία για το αποτέλεσμα. Η παράσταση ήταν μία από τις εκδηλώσεις του 2ου Φεστιβάλ της πόλης μας. Σ’ αυτήν συμμετείχαν και δούλεψαν 41 παιδιά, 10 καθηγητές και η διευθύντρια του σχολείου μας. Αξίζει να ευχαριστήσουμε ανθρώπους που μας έδωσαν οτιδήποτε χρειαστήκαμε και που μας εμπιστεύτηκαν. Ήταν μία ξεχωριστή εμπειρία τόσο για τα παιδιά που συμμετείχαν, όσο και για όλον τον κόσμο που παρακολούθησε την παράσταση μας.

Βερονίκη Σαββουλίδου Γ4

 

 

ΒΙΒΛΙΟ

 

Βιβλιοπαρουσίαση:«Τι έμαθα περπατώντας στον κόσμο»

Στα πλαίσια του 2ου φεστιβάλ «η πόλη γιορτάζει», η συγγραφέας Λένα Διβάνη, αφού ολοκλήρωσε το διήμερο σεμινάριο Δημιουργικής Γραφής στο Μουσείο Πτολεμαΐδας παρουσίασε το τελευταίο της βιβλίο «Τι έμαθα περπατώντας στον κόσμο» στο αμφιθέατρο του ποντιακού συλλόγου Πτολεμαΐδας. Βιβλιόφιλοι αλλά και όσοι ήθελαν να δουν και να ακούσουν τη συγγραφέα από κοντά γέμισαν το αμφιθέατρο του Ποντιακού Συλλόγου. Η συγγραφέας μίλησε για τις εντυπώσεις από τα ταξίδια της, που είναι και το βασικό θέμα του βιβλίου που παρουσίασε. Πολύ ωραία εμπειρία να ακούς τον ίδιο τον συγγραφέα να μιλά για το έργο του! Θα θέλαμε να επαναληφθεί και με άλλους συγγραφείς που γράφουν και εφηβικά βιβλία!

Μαρία Δοξάκη Α1
Ελένη Χριστοφορίδου Α4

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ

Στα πλαίσια του φεστιβάλ σκέφτηκα να συμμετέχω, με την παρότρυνση της φιλολόγου μου, στο σεμινάριο δημιουργικής γραφής της συγγραφέα Λένας Διβάνη που έγινε στο Παλαιοντολογικό μουσείο της πόλης μας.
Το σεμινάριο ήταν διήμερο και είχε διάρκεια 6 ώρες. Η συγγραφέας ασχολήθηκε με το πώς δημιουργούμε έναν ήρωα – χαρακτήρα μιας ιστορίας χρησιμοποιώντας πολλά παραδείγματα από δικά της αλλά και βιβλία άλλων συγγραφέων. Επιπλέον, είχαμε τη δυνατότητα να διαβάσουμε δικά μας κείμενα, που η συγγραφέας μας ζήτησε να γράψουμε. Όταν τελείωσαν και οι δύο μέρες του σεμιναρίου τα συναισθήματα μου ήταν μόνο χαρά και ευγνωμοσύνη που μπόρεσα να συμμετέχω και να μάθω τόσα πολλά πράγματα. Δεν ξέρω ακόμη εάν θα ακολουθήσω τον δρόμο της γραφής, όμως, εάν το κάνω, θα ήθελα σίγουρα να γίνω σαν και αυτήν την συγγραφέα!

Βαρβάρα Κοζαΐτη Β1

 

Δείτε όλες τις ειδήσεις από την εφημερίδα εδώ…      

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: e-ptolemeos team