Μέχρι το τέλος του 2016 θα έχει συσταθεί η εταιρεία με σκοπό την ίδρυση και λειτουργία, το 2017, του Περιφερειακού Συντονιστικού Κέντρου Ασφάλειας της Ν.Α. Ευρώπης. Στη μετοχική της σύνθεση θα συμμετέχουν αρχικά η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Τουρκία και το Κόσοβο, ενώ ακολουθήσουν άμεσα η Αλβανία και η ΠΓΔΜ, όπως αποφασίστηκε στη διημερίδα του ENTSO-E στη Θεσσαλονίκη.
Το περιφερειακό βαλκανικό κέντρο θα συντονίζει τη λειτουργία των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να επιτευχθεί άνοιγμα των αγορών, η ενίσχυση του ανταγωνισμού και η μείωση των τιμών για τους καταναλωτές.
Στην εταιρεία θα μετέχουν όλοι ισομερώς και το κέντρο θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση και θα πλαισιώνεται από εξειδικευμένα στελέχη των Διαχειριστών Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργεια.
Πρόκειται για το έκτο τέτοιοy είδους κέντρο που θα λειτουργήσει στην Ευρώπη.
Η ενσωμάτωση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην Ενιαία Ευρωπαϊκή Αγορά, στο πλαίσιο της πολιτικής της ΕΕ και του τρίτου ενεργειακού πακέτου είναι βασικό ζητούμενο για τον ENTSO-E.
Σύμφωνα με την πρόεδρό του, Bente Hagen, τα οφέλη από τη δημιουργία μίας ενιαίας αγοράς είναι σημαντικά. Ενδεικτικά, υπολογίζεται ότι από τη λειτουργία της θα εξοικονομηθούν πόροι ύψους 4,4 δισ. ευρώ ετησίως. Για τη δε περιοχή των Βαλκανίων, που έχουν μερίδιο 5% στην ευρωπαϊκή αγορά, η εξοικονόμηση πόρων υπολογίζεται σε περίπου 200 εκατ. ευρώ ετησίως.
Μέχρι τώρα, στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής αγοράς έχει ενταχθεί το 85% των Διαχειριστών Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, ενώ στο 15% που είναι εκτός, βρίσκονται η Ελλάδα, η Βουλγαρία και χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και της Ν.Α. Ευρώπης.
Η ένταξη στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής αγοράς προϋποθέτει θεσμικές αλλαγές, απελευθέρωση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και συντονισμό μεταξύ των κρατών.
Η ενιαία λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας σε επίπεδο Βαλκανίων, αναμένεται εντός δυο-τριών χρόνων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ENTSΟ-E.
ΠΗΓΗ: http://energypress.gr