Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Slider > 2000: Όταν ο Τσοχατζόπουλος έφερνε στην Ελλάδα το ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας – Γράφει ο Αντώνης Πουγαρίδης

2000: Όταν ο Τσοχατζόπουλος έφερνε στην Ελλάδα το ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας – Γράφει ο Αντώνης Πουγαρίδης

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Πολλά ακούμε τις εποχές αυτές για την απομείωση της συμμετοχής του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα. Δυστυχώς ένα θέμα που έχει άμεση επιρροή σχέση με τη ζωή όλων των Δυτικομακεδόνων χρησιμοποιείται με κάθε τρόπο παράγοντας παραπολιτική για να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη, και φυσικά να δημιουργήσει λαϊκούς ήρωες. Τόσο την περίοδο του «αντιμνημονίου» που διάφοροι εξαφανισμένοι χόρευαν στις πύλες των ΑΗΣ, όσο και σήμερα, που αν και βρισκόμαστε στο χείλος του γκρεμού αντιμετωπίζουμε το ζήτημα με διάθεση λαϊκισμού. Το φυσικό αέριο όμως, δεν είναι δυστυχώς ένα καινούριο φαινόμενο, που προέκυψε σήμερα λόγω της λεγόμενης «απολιγνιτοποίησης».

Φυσικά όπως έχουμε ξαναγράψει, το φαινόμενο της μεγάλης διείσδυσης του Φυσικού Αερίου, και καταληκτικά της αντικατάστασης του λιγνίτη από το Φυσικό Αέριο, δεν ξεκίνησε από μόνο του ένα πρωί. Κάποιοι δούλεψαν για να γίνει η αντικατάσταση του εθνικού καυσίμου και αυτοί έχουν ονοματεπώνυμα, τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Συμφωνούμε ότι όλα τα κόμματα ακολούθησαν τις ευρωπαϊκές πολιτικές για την πράσινη ενέργεια στη συνέχεια, οι οποίες εμμέσως στηρίχτηκαν από τους πάντες, είτε δια της παρουσίας τους είτε δια της απουσίας τους.

Διαβάζουμε στην Εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ στις 11/12/2001, δημοσίευμα με τίτλο: «Ακης: Σύντομα το φυσικό αέριο βασική πηγή ενέργειας». Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας, διαβάζουμε δηλώσεις του τότε Υπουργού Ενέργειας Άκη Τσοχατζόπουλου κατά την εκδήλωση εγκαινίωντου δικτύου παροχής φυσικού αερίου στο Δήμο Αμπελοκήπων της Θεσσαλονίκης, ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωνε: «το φυσικό αέριο θα αποτελέσει τα επόμενα χρόνια τη βασική πηγή ενέργειας για τη χώρα μας, καθώς τα νέα εργαστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία προβλέπεται να κατασκευασθούν στο πλαίσιο απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, θα στηρίζονται στη χρήση του φυσικού αερίου».

Βρήκαμε επίσης στο Διαδίκτυο με τρόπο τυχαίο, τις διαδικασίες που κινούσε υπηρεσιακά ο Υπ. Ανάπτυξης την ίδια περίοδο Άκης Τσοχατζόπουλος για να επιταχύνει τη χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο στη ∆ΕΗ Α.Ε. στο Λαύριο, και την κατασκευή της αντίστοιχης μονάδας φυσικού αερίου. Δηλαδή, να αντικαταστήσει το εθνικό καύσιμο (λιγνίτη) με το φυσικό αέριο, ακόμα και στις χρήσεις του Ελληνικού Δημοσίου, αφού τότε η ΔΕΗ δεν ήταν Ανώνυμη Εταιρία. Αφού ενθάρρυναν τη χρήση του φυσικού αερίου από την ίδια τη ΔΕΗ, φανταστείτε πόσο πιο αυτονόητο είναι για τους ιδιώτες παραγωγούς ενέργειας.

Όλα αυτά, με δεδομένη την υπερφορολόγηση του λιγνίτη, την υποφορολόγηση του φυσικού αερίου, και την σχεδιαζόμενη θέσπιση των δικαιωμάτων ρύπων από τα ευρωπαϊκά λόμπι του φυσικού αερίου τα οποία και σήμερα προσπαθούν να μας επιβληθούν.

Χιλιάδες πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας πέφτουν από τα σύννεφα σήμερα, με αφορμή τη βίαιη και καταναγκαστική επιβολή του φυσικού αερίου. Είναι λογικό να πέφτουν από τα σύννεφα, γιατί όλα τα προηγούμενα χρόνια κανείς δεν τους είπε την αλήθεια. Και φτάνουμε στο σήμερα, όπου η Δυτική Μακεδονία και οι Ενεργειακοί Δήμοι της, παλεύουν να κερδίσουν έναν αγώνα που είναι προδομένος 20 χρόνια πριν και με την ανοχή όλων, ακόμα και κάποιων που τώρα επαναστάτησαν.

Φωτογραφία: Από την υπογραφή του Μνημονίου μεταξύ ΔΕΠΑ και της Edison Gas για το φυσικό αέριο το 2002. Πηγή φωτογραφίας: Εφημερίδα Ναυτεμπορική

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: Αντώνης Πουγαρίδης

Είναι ο Εκδότης της εφημερίδας "Πτολεμαίος" από μικρή ηλικία φορτώθηκε την ταμπέλα του εκδοτικού κατεστημένου. Είναι Διπλωματούχος Ηλεκτρονικός Μηχανικός.