Την τετραετία 1990–93 της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη μνημόνευσε αρκετές φορές ο πρώην υπουργός, βουλευτής Τρικάλων και Τομεάρχης Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της ΝΔ, Κώστας Σκρέκας, σημειώνοντας τη «δυναμική» που είχε τότε η οικονομία και η ενεργειακή καρδιά της Δυτικής Μακεδονίας «χτυπούσε δυνατά και με ρυθμό», ενώ σήμερα έχει «αρρυθμίες», υπογράμμισε μιλώντας στη Νομαρχιακή Συνέλευση (ΝΟΣ) της ΝΟΔΕ Κοζάνης, το περασμένο Σάββατο, ενώ προηγουμένως παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, αναφερόμενος κυρίως στη ΔΕΗ, η οποία μονοπώλησε το ενδιαφέρον των δημοσιογράφων.
Θυμήθηκε επίσης ότι την περίοδο εκείνη, όταν νεαρός όντας, ζούσε στην Κοζάνη, όπου ήταν διορισμένος περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας ο πατέρας του, Θεόδωρος Σκρέκας. Τότε – είπε – η Κοζάνη και η Δυτική Μακεδονίας είχαν μια δυναμική οικονομία. Υπήρχαν επιχειρήσεις που δούλευε ο κόσμος, όμως σήμερα έμειναν τα «κουφάρια» εκείνων των επιχειρήσεων. Εξαπέλυσε επίθεση προσωπικά στον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι βγήκε στην κυβέρνηση με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, αλλά εξαπάτησε τον λαό. Όσο για τη ΔΕΗ, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εκχωρεί το 40% της λιγνιτικής ενέργειας με όρους ξεπουλήματος χωρίς να βάλει ούτε ευρώ στα ταμεία της χρήματα η επιχείρηση, κάνοντας λόγο για «όρους ξεπουλήματος». Αυτή τη στιγμή το σχέδιο της κυβέρνησης δεν δίνει λύση, ουσιαστικά παρατείνει το πρόβλημα και δημιουργεί συνθήκες χρηματοοικονομικής ασφυξίας στο επόμενο διάστημα. Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι πώληση λιγνιτικής παραγωγής με όρους ξεπουλήματος. Πάντως, αναφερόμενος στο πρόγραμμα της ΝΔ για την ενέργεια, ο αρμόδιος Τομεάρχης, ομολόγησε σε σχέση με την ΔΕΗ ότι το δημόσιο θα διατηρήσει ένα ποσοστό, το οποίο «εκ των πραγμάτων δεν θα είναι πλειοψηφικό».
Η θέση της Νέας Δημοκρατίας – σημείωσε ο Τομεάρχης Ενέργειας – «είναι πολύ ξεκάθαρη και δεν κρύβεται. Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Η ΔΕΗ για να επιβιώσει χρειάζεται επενδύσεις. Η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει και έχει υλοποιήσει ένα σχέδιο, στο να μείνει η ΔΕΗ η μισή. Ξέρετε καλά ότι η ΔΕΗ μέχρι το 2019 θα πρέπει να έχει περιορίσει το μερίδιο της αγοράς κατά 40-50% και από το 90% μερίδιο αγοράς που κατέχει σήμερα να πέσει στο 50%. Που σημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει ήδη εδώ και ενάμιση χρόνο περίπου, η σημερινή ΔΕΗ να μείνει μισή μέσα σε δύο χρόνια. Και συμφώνησε σ’ αυτό χωρίς η ΔΕΗ να πάρει καθόλου χρήματα. Και πως θα το κάνει αυτό. Με τις δημοπρασίες της ηλεκτρικής ενέργειας, τα λεγόμενα ΝΟΜΕ, με τα οποία η ΔΕΗ πουλάει ηλεκτρικό ρεύμα, κάτω από το κόστος.
Από την άλλη η ΝΔ έχει μία πάγια θέση, που λέει. Μπορούμε πρώτον να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας. Μπορούμε να διασφαλίσουμε μία ισχυρή ΔΕΗ, που την χρειάζεται η Ελλάδα και η εθνική οικονομία. Αυτό μπορεί να γίνει με στρατηγικό επενδυτή και τη δημιουργία τουλάχιστον μιας καθετοποιημένης εταιρίας που θα έχει ένα αναλογικό παραγωγικό δυναμικό με την μητρική ΔΕΗ και αντίστοιχο πελατολόγιο. Γιατί το χειρότερο που μπορεί να γίνει σήμερα στη ΔΕΗ είναι να πουλήσει το 40% της λιγνιτικής παραγωγής και να μείνει πάνω της το 90% των πελατών. Οπότε θα αναγκάζεται να αγοράζει ηλεκτρική ενέργεια ακόμα περισσότερο και από την χονδρεμπορική αγορά με οποιαδήποτε οριακή τιμή του συστήματος. Δηλαδή θα είναι ένας έμπορος η ΔΕΗ.
Η ΔΕΗ χρειάζεται φρέσκο χρήμα και τεχνογνωσία για να ανταπεξέλθει στις συνθήκες του ευρωπαϊκού ανταγωνισμού. Ερωτηθείς σχετικά ο Κ. Σκρέκας, σημείωσε: «Όταν λέμε στρατηγικός επενδυτής δεν θα βάλει μόνο χρήματα, αλλά θα πρέπει να συνεισφέρει και να συμμετέχει στον ορθολογισμό της επιχείρησης. Το δημόσιο θα παραμείνει σε ένα ποσοστό. Όχι πλειοψηφικό εκ των πραγμάτων. Πείτε μου, σήμερα που η ΔΕΗ είναι υπό δημόσιο έλεγχο είναι βιώσιμη εταιρία, είναι κερδοφόρα και διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας;».
Να σημειωθεί πάντως πως σε αντίθεση με την συνέντευξη Τύπου, όπου έγινε εκτενής αναφορά στη ΔΕΗ, την ΝΟΣ την απασχόλησε πολύ λιγότερο το θέμα, καθώς σε συνεννόηση της ΝΟΔΕ με τους συνδικαλιστές, την συνέλευση απασχόλησαν γενικότερα θέματα της πολιτικής της ΝΔ, πάνω στα οποία έγινε εκτενής και ουσιαστικός διάλογος. Δεν έλειψαν πάντως και οι αντιπαραθέσεις με πιο σοβαρή αυτή μεταξύ του πρώην υπουργού Μιχάλη Παπαδόπουλου και του νυν βουλευτή Γιώργου Κασαπίδη. Οι δύο άνδρες, ήρθαν σε αντιπαράθεση όταν συζητήθηκε η φωτογραφική τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για τη ΣΕΚΑΠ του Ιβάν Σαββίδη. Ο Γ. Κασαπίδης εμμέσως είπε πως και η Νέα Δημοκρατία στο παρελθόν έχει κάνει αντίστοιχες συναλλαγές με επιχειρηματικά συμφέροντα ονοματίζοντας συγκεκριμένους επιχειρηματίες. Ακολούθως τον διέψευσε ο Μ. Παπαδόπουλος, καλώντας μάλιστα και τον Κώστα Σκρέκα να τον διαψεύσει, πράγμα που έπραξε ο τελευταίος. Τέλος, έκπληξη της συνέλευσης ήταν η παρουσία του Χάρη Κάτανα, με την οποία ο πρώην βουλευτής των ΑΝΕΛ επισημοποίησε την προσχώρησή του στη ΝΔ και ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Παντελής Καρακασίδης την επικύρωσε «καλωσορίζοντας τον κ. Χ. Κάτανα στις τάξεις της ΝΔ».
Στη ΝΟΣ της ΝΟΔΕ Κοζάνης έδωσαν το παρών πρώην βουλευτές, πολιτευτές, δήμαρχοι, συνδικαλιστές και άλλοι εκλεγμένοι σε φορείς.