Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Στήλες > Καφέ Ρωμανία > 15-8-1974: Το χορευτικό της Ευξείνου Λέσχης Πτολεμαΐδας στην Παναγία Σουμελά.. – Του Παναγιώτη Μωυσιάδη

15-8-1974: Το χορευτικό της Ευξείνου Λέσχης Πτολεμαΐδας στην Παναγία Σουμελά.. – Του Παναγιώτη Μωυσιάδη

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


 

To 1974 ήταν η χρονιά της κυπριακής τραγωδίας. Η  απόβαση των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο  υπήρξε για τον Ελληνισμό  η δεύτερη μεγάλη ήττα μετά το 1922.

Στην Εύξεινο λέσχη Πτολεμαΐδας πρόεδρος ήταν ο Χάρης Ξανθόπουλος , με μέλη του Δ.Σ. τους: Ευθυμιάδη Ευθύμη, Μουρούζη Γιώργο, Κτενίδη Γρηγόρη, Γρηγοριάδη Υπάτη, Χ/Παναγιωτίδη Γρηγόρη και Κωνσταντινίδη Τάσο.  Αποφάσισαν  να ξαναπάρουμε  μέρος στις χορευτικές εκδηλώσεις  της Παναγίας Σουμελά  στις  15-8-1974 .                                                        Οι πυρριχιστές της  Ευξείνου Λέσχης Πτολεμαΐδας   αφιέρωσαν  εκείνο τον πυρρίχιο για τη νίκη των Ελλήνων στην Κύπρο.

Την ημέρα της Παναγίας  εκτυλίσσονταν  το σχέδιο του Αττίλα ΄Β  στην Κύπρο.   Γι’ αυτό το κλίμα κατά την ημέρα αυτή  του φεστιβάλ  ήταν  βαρύ και δυσοίωνο..

Στο συγκρότημα επιλέχτηκαν να χορέψουν  οι : Ιωσηφίδης Κυριάκος, Στεφανίδης Στέφανος, Μωυσιάδης Παναγιώτης, Παπαδόπουλος Νίκος και Ιωσηφίδης Νίκος,  με χοροδιδάσκαλο τον  Ευθυμιάδη Ευθύμη.

Στη λύρα μάς συνόδευσε και πάλι ο Ασλανίδης Παναγιώτης. Η εμφάνισή μας ήταν εντυπωσιακή χωρίς λάθη και αστοχίες….  Η κριτική επιτροπή ,αποτελούμενη από τους : Ελ. Ελευθεριάδη, Μιλτ. Μαυρίδη, Ι. Τριανταφυλλίδη, Νικ. Καλούση , Ηρ. Κοκοζίδη,  αμέσως μετά το τέλος του φεστιβάλ ,μας  απένειμε το Ά  βραβείο στο  Πυρρίχιο χορό..

Από κοινού αποφασίσαμε το αντίτιμο του  χρηματικού βραβείου να διατεθεί για τις ανάγκες των  προσφύγων της Κύπρου.

Δυστυχώς  δεν  διασώζεται άλλη αναμνηστική φωτογραφία από το φεστιβάλ του 1974, παρά μόνο αυτή, που αναρτώ. Αν υπάρχει στο αρχείο της Παναγίας Σουμελά  φωτογραφία  ή βίντεο  από τις εκδηλώσεις του 1974, θα χαρούμε πολύ να μας  γνωστοποιηθεί….!

 

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
kotzampasis

Συντάκτης: Παναγιώτης Μωϋσιάδης