Σε ικανοποιητικά επίπεδα για την εποχή κυμαίνονται οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία των δημοφιλών ορεινών περιοχών της Βόρειας Ελλάδας ενώ οι ξενοδόχοι «ποντάρουν» στην περίοδο των Χριστουγέννων και στο άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων για περισσότερες επισκέψεις.
Αν και η Βόρεια Ελλάδα παραμένει στο «κόκκινο» με την έκρηξη κρουσμάτων, η κινητικότητα του τουρισμού από την 28η Οκτωβρίου έως και σήμερα στα ορεινά μέρη παρουσιάζει μια αισιοδοξία τόσο στα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας όσο και στους τοπικούς φορείς.
Σε Πιερία, Ημαθία και Φλώρινα οι ξενοδόχοι αναμένουν τον μεγάλο όγκο των κρατήσεων κυρίως την εορταστική περίοδο και μετά το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων ώστε να «χαμογελάσουν» και πάλι οι επιχειρήσεις τους. Καταστροφικό, βέβαια για τη λειτουργία τους θα είναι, όπως υποστηρίζουν, ένα πιθανό lockdown ή πιο αυστηρά μέτρα λόγω της επιβαρυμένης επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας.
Αισιοδοξία έφερε η 28η Οκτωβρίου στην Πιερία
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, Ηρακλής Τσιτλακίδης δήλωσε στο ThessToday.gr ότι το ποσοστό των κρατήσεων για την 28η Οκτωβρίου ήταν πολύ καλό και «μας έδωσε ένα μήνυμα αισιοδοξίας και για τους επόμενους μήνες. Κρατήσεις αυτήν τη στιγμή υπάρχουν κυρίως για τα Σαββατοκύριακα σε ικανοποιητικά επίπεδα αλλά όχι υψηλά. Ενδιαφέρον και κάποια κινητικότητα εκδηλώνουν οι πολίτες για τα Χριστούγεννα.»
Όπως επισημαίνει ο κ. Τσιτλακίδης, αν τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας και της περιοχής διατηρηθούν σε καλά επίπεδα, προσδοκούν σε αρκετές αφίξεις την εορταστική περίοδο μιας και σηματοδοτεί τον κύριο όγκο των κρατήσεων. Καθιερωμένη πλέον προτίμηση των τουριστών είναι οι κρατήσεις τελευταίας στιγμής αφού η επιδημιολογική κατάσταση των περιοχών αλλάζει διαρκώς. «Είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο», τόνισε.
Τα ορεινά «στολίδια» της Πιερίας που προσελκύουν τους επισκέπτες είναι κυρίως το Λιτόχωρο, ο Παλαιός Παντελεήμονας, η Παλιά Σκοτίνα και το Ελατοχώρι με το χιονοδρομικό κέντρο έχει προσφέρει οικονομικά οφέλη στον τουρισμό και στις επιχειρήσεις. Παράλληλα, η εύκολη πρόσβαση στην Πιερία και η διεθνής αναγνωρισιμότητα του βουνού ”Όλυμπος” με το τεράστιο μυθολογικό υπόβαθρο «αποτελούν για εμάς μια σημαντική πηγή τουριστών που έρχονται να το γνωρίσουν και να το εξερευνήσουν», αναφέρει ο πρόεδρος. Η συνολική αποτίμηση μετακίνησης, διαμονής, διατροφής και διασκέδασης στις ορεινές περιοχές της Πιερίας είναι εφικτό να προσεγγίσει την ελληνική οικογένεια.
Συγκρατημένες οι επισκέψεις στην Ημαθία
Πιο μέτρια στοιχεία παρουσιάζει η Ημαθία με το ενδιαφέρον των τουριστών να παραμένει έντονο αλλά με πιο συγκρατημένες κρατήσεις. «Αύξηση αναμένουμε λίγο πριν την περίοδο των Χριστουγέννων έως και μετά την Πρωτοχρονιά», ανέφερε στο ThessToday.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων, Δημήτρης Μάντσιος. Με αφορμή την 28η Οκτωβρίου και την μέτρια τουριστική κίνηση, οι ιδιοκτήτες δείχνουν συγκρατημένοι για τους επόμενους μήνες.
Τα πιο τουριστικά μέρη στην Ημαθία με 90% επισκέπτες από την Ελλάδα και 10% από το εξωτερικό είναι η Βεργίνα, η Νάουσα και φυσικά τα χιονοδρομικά κέντρα- του Σελίου και τα 3-5 Πηγάδια- στα οποία στηρίζονται οι ιδιοκτήτες. Η επανέναρξή τους αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την αύξηση των κρατήσεων καθώς προσελκύουν μικρούς και μεγάλους κάθε χειμώνα.
Έντονο ενδιαφέρον για τη Φλώρινα
Η 100% πληρότητα της 28ης Οκτωβρίου στη Φλώρινα, από τις πιο δημοφιλείς περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας ενθαρρύνει τους ιδιοκτήτες για τις αφίξεις των επόμενων μηνών. Ιδιαίτερη ζήτηση έχουν το Νυμφαίο και οι Πρέσπες. «Είχαμε επισκέψεις μέχρι και από νησιά, ενώ καλή πληρότητα προβλέπουμε στις γιορτές με τα πρώτα τηλέφωνα να χτυπούν ήδη. Αν δεν υπάρξουν πιο αυστηρά μέτρα και λαμβάνοντας υπόψιν την κινητικότητα του Οκτωβρίου, θα πάμε πολύ καλά» εκφράζει στο ThessToday.gr o Μιχάλης Παρλάνης, μέλος της Ένωσης Ξενοδόχων Φλώρινας.
Φόβος και τρόμος για lockdown
«Ακόμη και να επιβληθούν πιο αυστηρά μέτρα, τα ξενοδοχεία παραμένουν ανοιχτά με μηδενικές κρατήσεις το οποίο είναι καταστροφικό για εμάς. Δεν θέλουμε να ξαναζήσουμε την περσινή χρονιά. Είμαστε αισιόδοξοι για τους επόμενους μήνες», τόνισε ο κ. Δημήτρης Μάντσιος.
Από την πλευρά του ο κ. Παρλάνης επισήμανε ότι «Δεν θέλουμε να ζήσουμε ξανά την περσινή τραγική περίοδο. Λόγω της τοποθεσίας, δουλεύουμε κυρίως από τον χειμώνα μέχρι και το Πάσχα».
Οι δαπάνες κατανάλωσης ενέργειας το νέο «αγκάθι» για τις επιχειρήσεις
Η απαιτητική θέρμανση στη Φλώρινα και η αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος έχουν προκαλέσει την αγανάκτηση των ξενοδόχων. «50% πιο αυξημένες οι δαπάνες σε σχέση με το 2020. Αντίστοιχα το κόστος αυτό περνάει και στις τιμές για τους πελάτες μας. Ωστόσο, προσπαθούμε να κάνουμε δελεαστικά πακέτα προσφορών και πιο καλές τιμές ανάλογα με τις ημέρες των κρατήσεων και τον αριθμό των ατόμων», υποστηρίζει ο κ. Μιχάλης Παρλάνης.
Αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων στις ξενοδοχειακές μονάδες
Πιστά τηρούνται όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες, για την προστασία των επισκεπτών, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων παρόλο που η κόπωση και η κατακόρυφη αύξηση του λειτουργικού κόστους επιβαρύνουν την κατάσταση.
Η ιδιαιτερότητα των ξενοδοχείων όσον αφορά στον διαχωρισμό εμβολιασμένων και μη αφορά κυρίως τις αίθουσες εστίασης. Οι ιδιοκτήτες έχουν προχωρήσει στην ανάλογη διαμόρφωση των χώρων ώστε στο εσωτερικό να εισέρχονται μόνο οι εμβολιασμένοι και οι νοσήσαντες ενώ στον εξωτερικό χώρο οι ανεμβολίαστοι με rapid test.