Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Αρθρογραφία > 1/9/19 – 1/9/20: Ένας χρόνος από την έναρξη της αυτοδιοικητικής θητείας – Μια μίνι ανασκόπηση Γράφει ο Αντώνης Πουγαρίδης

1/9/19 – 1/9/20: Ένας χρόνος από την έναρξη της αυτοδιοικητικής θητείας – Μια μίνι ανασκόπηση Γράφει ο Αντώνης Πουγαρίδης

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Πέρασε κιόλας ένας χρόνος, από τότε που ανέλαβαν οι νέες δημοτικές και περιφερειακές αρχές. Ο πρώτος χρόνος μιας πολύ διαφορετικής θητείας. Ο βασικός λόγος που κρίνεται διαφορετική, είναι το ότι είναι η πρώτη θητεία που εξελίσσεται με την παραδοχή της μετάβασης στη μεταλιγνιτική περίοδο, και της προσαρμογής των ΟΤΑ σε αυτήν. Δευτερευόντως, το ότι η καθημερινότητα στην Αυτοδιοίκηση επέστρεψε σε πολλά επίπεδα σε καθεστώς «κανονικότητας», με δεδομένο πως έγιναν πολλές ανατροπές και μικροεπαναστάσεις στην προηγούμενη θητεία. Ανατροπές που δεν μακροημέρευσαν, εξ ου και παρουσιάστηκε η ανάγκη να επιστρέψει η διοίκηση σε πιο παραδοσιακές λύσεις σε όλα τα επίπεδα.
Η Περιφερειακή Αρχή της Δυτικής Μακεδονίας, ένα χρόνο μετά προσπαθεί να βρει τα πατήματα της. Άνοιξε πολλά μέτωπα, και έβαλε τον πήχη ψηλά, οι ταχύτητες όμως με τις οποίες περπατάει δεν είναι οι αναμενόμενες. Τα φρέσκα και άφθαρτα πρόσωπα που πλαισιώνουν τον Περιφερειάρχη δεν είχαν την απαιτούμενη κρίσιμη εμπειρία, την οποία σταδιακά αποκτούν. Οι δομικές αλλαγές που απαιτούνται στο οργανόγραμμα, τα νομικά πρόσωπα, και τον μηχανισμό δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, παρά τη βούληση του Περιφερειάρχη να κάνει τομές. Αποτέλεσμα, να μην έχουμε τα αναμενόμενα αποτελέσματα στην επίδοση της ομάδας και του μηχανισμού. Έτσι, το ενδιαφέρον μονοπωλούν η συντήρηση των γεφυρών και η αγορά του μηχανήματος για τη διάγνωση του covid19, και όχι η ανταπόκριση στις καθ” εαυτού αρμοδιότητες της Περιφέρειας, όπως οι πραγματικές αναπτυξιακές δράσεις που απαιτεί η συγκυρία.
Στη ΖΕΠ ανέλαβαν πρωτοβουλίες σε πολλά επίπεδα. Βλέπεις ότι υπάρχει μεγάλη ένταση εργασίας σε όλα τα επίπεδα, σε ζητήματα όμως όπου το πλαίσιο δεν είχε ωριμάσει. Νιώθεις ότι προσπαθούν να προχωρήσουν σε μία θητεία, θέματα που ήταν κωλυμένα επί δεκαετίες, θέματα που εκ των πραγμάτων υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες να ξεκολλήσουν.
Το θέμα άρχισε να γίνεται ακόμα πιο περίπλοκο, όταν ανέβηκε στην ατζέντα της ΖΕΠ η Δίκαιη Μετάβαση και η πολιτική της διαχείριση, η πρωτοκαθεδρία στο Υδρογόνο και η δόμηση του παζλ των φορέων που θα συνεργαστούν για τη δίκαιη μετάβαση. Δύσκολη εξίσωση υπό την πίεση μιας απαιτητικής καθημερινότητας. Μια καθημερινότητα που οδηγεί από σύσκεψη σε σύσκεψη. Εν αναμονή λοιπόν, των αποτελεσμάτων των συσκέψεων.

Στους Δήμους τα πράγματα φαίνονται να είναι πιο απλά. Οι Δήμαρχοι φαίνεται να βγήκαν νικητές στη μεγάλη μάχη που δόθηκε για την παροχή θερμικής ενέργειας στα δίκτυα τηλεθέρμανσης, σε ένα σκληρό μπραντεφέρ με τους κυβερνητικούς παράγοντες. Κατά τα άλλα παλεύουν να ωριμάσουν πράγματα που δεν περπάτησαν τα προηγούμενα χρόνια, και να φανούν διεκδικητικοί στο μοίρασμα της «πίτας» που λέγεται δίκαιη μετάβαση. Στάθηκαν όρθιοι στην αντιμετώπιση της μετάδοσης της πρωτόγνωρης πανδημίας, με τα λουκέτα στις λαϊκές αγορές να μην χαλάνε τη γενική εικόνα. Πολλά είναι τα νέα πρόσωπα και στους Δήμους, με τους επικεφαλής να μην έχουν «πάγκο» από έμπειρες μονάδες. Ως πιο κρίσιμο ζήτημα στην καθημερινότητα των Δήμων, καταγράφεται η διαχείριση των αδέσποτων επιθετικών σκύλων. Στο θέμα αυτό, υπάρχει πολύ μεγάλη συζήτηση η οποία προκαλεί και μεγάλη φθορά στις δημοτικές αρχές.
Στο Δήμο Κοζάνης, η τριμερής συμπολίτευση (η οποία δεν έχει προγραμματική συμφωνία) φαίνεται πως ποτέ δεν έγινε ομάδα, και είναι μια απλή διανομή ρόλων χωρίς ουσιαστική συνεργασία. Ο έμπειρος Λάζαρος Μαλούτας προσπαθεί να διοικήσει με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο, χωρίς να αντιλαμβάνεται πολλές φορές το κοινό αίσθημα, αλλά και την αλλαγή φιλοσοφίας στους δημότες. Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες αποτέλεσε η παροχή τηλεθέρμανσης, με τους καταναλωτές να αισθάνονται μεγάλη ανασφάλεια για το μέλλον στο άκουσμα του κλεισίματος του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου. Δεν πέρασε απαρατήρητη η σφοδρότατη κόντρα Μαλούτα – Ιωαννίδη για τα οικονομικά του Δήμου, που άφησε πολλά ερωτηματικά. Απαρατήρητη δεν πέρασε και η κόντρα σχετικά με το πάγιο αίτημα παραχώρησης του στρατοπέδου, η οποία δεν δείχνει να προχωράει, αφού το μνημόνιο που είχε υπογραφεί επί θητείας Ιωαννίδη, επί της ουσίας δεν λέει τίποτα.
Στο Δήμο Εορδαίας, με το «καλημέρα» η δημοτική αρχή βρέθηκε απέναντι στο ενδεχόμενο υπεξαίρεσης μεγάλων χρηματικών ποσών από υπηρεσιακό παράγοντα και διέταξε ΕΔΕ. Η σύμπραξη Πλακεντά-Καραβασίλη δεν έχει εσωτερικά προβλήματα προς το παρόν, ενώ σιγά-σιγά γίνονται δομικές αλλαγές προσώπων στο οργανόγραμμα. Υπάρχει βέβαια ακόμα πολύς δρόμος μπροστά, αφού πολλές είναι οι αρρυθμίες που εμφανίζονται σε διάφορα επίπεδα. Οι μάχες στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου είναι σκληρότατες, με την Αθηνά Τερζοπούλου να σηκώνει πολύ ψηλά τους τόνους σε πολλά διαχειριστικά ζητήματα. Το πείραμα της ΝΙΦΑΔΑΣ φαίνεται να πέτυχε καθώς οι δημότες συμμετείχαν ένθερμα. Τέλος, έχει ενδιαφέρον ότι Παναγιώτης Πλακεντάς έχει βρει έναν νέο (πρωτοφανή για Δημάρχους) τρόπο διάδρασης με τους πολίτες μέσω του facebook, όπου συζητά με τους πολίτες και δέχεται πλήθος θετικών ή αρνητικών σχολίων, αιτημάτων και ερωτημάτων.

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
sidiros
x

Check Also

Χαρδαλιάς: Γιατί μπήκε σε LOCKDOWN η ΠΕ Κοζάνης: «Ξεπεράστηκε το όριο των θετικών κρουσμάτων που θέσπισε η ΕΕ – Συνεχής αυξητική τάση-Διασπορά δείχνει η ιχνηλάτηση» – Πόσοι έλεγχοι έγιναν από τον ΕΟΔΥ (VIDEO)

Μοίρασε το άρθρο...FacebookTwitteremail Τους λόγους για τους οποίους χτύπησε «καμπανάκι» κινδύνου για την περιοχή και τέθηκε σε καθεστώς έκτακτων περιοριστικών ...