Υπεγράφη η σύμβαση μεταξύ του Δήμου Πτολεμαΐδας και του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, εκπροσωπούμενου από τον επιστημονικά υπεύθυνο του έργου κ. Ευάγγελο Βελιτζέλο, καθηγητή Παλαιοβοτανικής- Παλαιοντολογίας, παρουσία της προέδρου του Ιστορικού Παλαιοντολογικού Μουσείου Πτολεμαΐδας Σοφίας Τέλιου- Δεληδημήτρη, που αφορά στην ορθολογική και μουσειακή ανάδειξη παλαιοντολογικών ευρημάτων της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Πτολεμαΐδας.
Σύμφωνα με τον κ. Βελιτζέλο, η μουσειακή ανάδειξη των ευρημάτων θα κάνει το Ιστορικό και Παλαιοντολογικό Μουσείο Πτολεμαΐδας «ένα σύγχρονο μουσείο που θα αναλάβει το ρόλο του προστάτη για τα ευρήματα και θα συμβάλλει ταυτόχρονα στην προστασία του περιβάλλοντος μέσα από την εκπαίδευση». Μέσα από πολυμεσικές εφαρμογές (multimedia), ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει την ιστορία της περιοχής και να λάβει χρήσιμες πληροφορίες για την εξέλιξη σπάνιων ειδών.
Στόχος της ερευνητικής ομάδας του κ. Βελιτζέλου είναι η καταγραφή όλων των φυτικών & ζωικών απολιθωμάτων, που θα προταθούν για τις μουσειακές ανάγκες και συνοδευτικός τόμος με φωτογραφικό υλικό υπό κλίμακα. «Το 80% των σπονδυλόζωων, τα οποία φιλοξενηθούν στις προθήκες το έχουμε, όπως και τα μεγάλα ψάρια του Προσηλίου» τόνισε ο καθηγητής, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά την περιοχή και τον τρόπο με τον οποίο η μουσειακή επιστήμη μπορεί να φέρει την ανάπτυξη. «Η Εορδαία βρίσκεται σε κομβικό δρόμο για την ανάπτυξη του γεωτουρισμού και μπορεί κανείς εύκολα και γρήγορα να την επισκεφθεί» είπε ο κ. Βελιτζέλος, υπογραμμίζοντας πως το γεγονός ότι η περιοχή στερείται ενός μουσείου Φυσικής Ιστορίας δίνει την ευκαιρία στο Ιστορικό Παλαιοντολογικό Μουσείο Πτολεμαΐδας να διαδραματίσει ένα σπουδαίο ρόλο, εντάσσοντας την Πτολεμαΐδα σε όλους τους ταξιδιωτικούς οδηγούς και τις ειδικές εκδόσεις.
Τον μουσείο θα έχει ένα σημαντικό εκπαιδευτικό ρόλο, καθώς προβλέπεται στο χώρο της Παλαιοντολογικής Πτέρυγας να λειτουργήσει μεταξύ άλλων Τμήμα Εξέλιξης της Ζωής στη λεκάνη της Εορδαίας, καθώς και τμήμα λιγνίτη, το οποίο θα απεικονίζει μέσα από σύγχρονες μεθόδους της μουσειολογίας και γραφήματα την ζωή στην περιοχή πριν από 145 έως και 160 εκ. χρόνια, όταν ακόμα δεν είχε γίνει γεννηθεί το κάρβουνο.
Ο Δήμαρχος Πτολεμαΐδας Γρηγόρης Τσιούμαρης τόνισε ότι η μοναδικότητα του Μουσείου και η ανάδειξη των ευρημάτων θα αποτελέσει μια ακόμη απάντηση σε όλα τα αρνητικά δημοσιεύματα για την Πτολεμαϊδα και θα δώσει την ευκαιρία στην περιοχή να βρει τη θέση που της αξίζει στους τουριστικούς οδηγούς, που μέχρι σήμερα δεν έχουν ανακαλύψει την αξία της.
Το Πανεπιστήμιο Αθηνών αναλαμβάνει να υλοποιήσει το έργο σε διάρκεια 12 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης με το κόστος να εκτιμάται στο ύψος των 30000 €.