Υπεγράφη η προγραμματική σύμβαση -μεταξύ του Δήμου Πτολεμαΐδας και του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, εκπροσωπούμενου από τον επιστημονικά υπεύθυνο του έργου κ. Ευάγγελο Βελιτζέλο- που προβλέπει την σύνταξη μουσειακής μελέτης που αφορά στην ορθολογική και μουσειακή ανάδειξη παλαιοντολογικών ευρημάτων της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Πτολεμαΐδας και θα ξεκινά από την εποχή των πρώτων ευρημάτων στην περιοχή μας που μάλιστα χρονολογείται στα 166 εκατομμύρια χρόνια και τα οποία ευρήματα θα φιλοξενηθούν στο μουσείου που θα λειτουργήσει στην Πτολεμαϊδα (στο ήδη υπάρχον Ιστορικό και Παλαιοντολογικό Μουσείο) και που πρόθεση είναι να αποτελεί κάτι το διαφορετικό και μοναδικό όχι μόνο στην περιοχή μας αλλά σε Πανελλαδικό επίπεδο. Στόχος λοιπόν της μελέτης είναι η ανάδειξη των ευρημάτων για εκπαιδευτικούς, ιστορικούς και τουριστικούς σκοπούς. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Δημάρχου «πιστεύω ότι μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα και σε συνεργασία με τον Βιομηχανικό τουρισμό που σκεφτόμαστε να αναπτύξουμε στην ΑΕΒΑΛ, θα έχουμε καταφέρει να ξεκινήσουμε μία ιστορία που θα έχει αφετηρία στην γέννηση του λιγνίτη, θα αναφέρει το τι έχει συμβεί στην περιοχή μας και θα φθάνει στα σημερινά γεγονότα».
Την μελέτη έχει αναλάβει ο κ. Ευάγγελος Βελιτζέλος Καθηγητής Παλαιοβοτανικής – Παλαιοντολογίας και να σημειώσουμε ότι ολόκληρο το ερευνητικό έργο του κ. Βελιτζέλου έχει γίνει στην περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας «από την περιοχή λοιπόν που την γνωρίζω πολύ καλά και εξαιτίας της καταγωγής μου (ζούσαμε στην Βεγόρα), έχουμε πολλά ευρήματα και με την βοήθεια από την πρόοδο και της Μουσειακής επιστήμης στοχεύουμε να φέρουμε περαιτέρω ανάπτυξη σε περιοχή. Στο έργο που αναλαμβάνουμε τώρα να φέρουμε σε πέρας πρόθεσή μας είναι να του δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα, να δώσουμε τα πάντα ώστε να γίνει από τα καλύτερα μουσεία»
Κάνοντας ειδική αναφορά στα ευρήματα ο κ. Βελιτζέλος σημείωσε ότι «η ευρύτερη περιοχή της Εορδαϊας είχε πάντοτε ευρήματα που με την εξόρυξη του κάρβουνου είτε καταστρέφονταν είτε φεύγανε, ως συνήθως, στο εξωτερικό. Στην ευρύτερη περιοχή του μουσείου θα υπάρχουν 3 άξονες: ο ένας θα έχει καθαρά εκπαιδευτικό ρόλο, θα ξεκινά από την δημιουργία της ζωής και θα φθάνει στο σήμερα και όταν θα φθάσουμε στην ηλικία των 145 με 160 εκατομμύρια χρόνια, θα δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση σε αυτά τα ευρήματα και έτσι θα εξυπηρετούμε έναν εκπαιδευτικό ρόλο». Φιλοδοξία του καθηγητή είναι «να φιλοξενήσουμε στις προθήκες του μουσείου τα ευρήματα από το Προσήλιο. Έχουμε τρομερά ευρήματα ιχθύων από το Προσήλιο ενώ από την Βεγόρα έχουμε τα μοναδικά –παγκοσμίως- απολιθώματα γουλιανού τα οποία αυτή τη στιγμή φυλάσσονται σε αποθήκες». Να σημειώσουμε ότι το μουσείο θα προχωρήσει και στην ψηφιοποίηση του υλικού που θα διαθέτει και αυτό θα δίνει την δυνατότητα πολύ εύκολα (π.χ ένας μαθητής) «να μπορεί με το πάτημα ενός κουμπιού να μαθαίνει για το πώς δημιουργήθηκε το κάρβουνο, τα σπονδυλόζωα, τα απολιθώματα».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, θα πρόκειται για ένα πού σύγχρονο μουσείο «που αφενός μεν θα λάβει τον ρόλο του προστάτη της περιοχής για τα ευρήματά της και αφετέρου θα παρέχει την γνώση που είναι απαραίτητη για να έρθει η προστασία του περιβάλλοντος μέσω της εκπαίδευσης». Το πλεονέκτημα της περιοχή μας είναι ότι ο χώρος, το κτίριο όπου θα ¨στεγαστεί¨ ο στόχος και το νέο εγχείρημα ήδη υπάρχει «εκείνο όμως στο οποίο θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα είναι τα γραφήματα τα οποία θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένα στην περιοχή της Πτολεμαϊδας. Αυτή τη στιγμή συνεργάτες μου φτιάχνουν ένα γράφημα, 3 τετραγωνικά μέτρα, το οποίο θα δείχνει την Πτολεμαϊδας και την ευρύτερη περιοχή, πριν δημιουργηθεί το κάρβουνο. Με τα γραφήματα αυτά ο επισκέπτης θα μπορεί να πάρει την γνώση για την ιστορία και τα χαρακτηριστικά της περιοχής».
Με την υπογραφή της σύμβασης ουσιαστικά ξεκινά και το έργο σύνταξης της μελέτης που αναμένεται να είναι έτοιμη σε περίπου 6 μήνες. Τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου αναμένεται επίσκεψη της ερευνητικής ομάδας «θα μετρήσουμε τον χώρο καθώς θα γίνεται λεπτομερής αναφορά στα στοιχεία για τα απολιθώματα». Πρόταση του κ. καθηγητή είναι πριν να είναι σε θέση να λειτουργήσει το μουσείο και να παρουσιαστούν ευρήματα «να εγκαινιάσουμε μια έκθεση με τα καλύτερα ευρήματα της Δυτικής Μακεδονίας, τα οποία είναι προϊόντα της δικής μου ερευνητικής ομάδας. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε επισκεψημότητα που θα προετοιμάσει τον κόσμο για την λειτουργία του μουσείου».
Ράνια Στυλιάδου