Στην Πρέσπα πρόκειται να συναντηθούν στις 2 Φεβρουαρίου οι υπουργοί Περιβάλλοντος της Ελλάδας, της Αλβανίας και της FYROM, προκειμένου να υπογράψουν τριμερή συμφωνία για τηυν περιβαλλοντική διαχείριση και την προστασία του Διαβαλκανικού Πάρκου Πρεσπών.
Όμως η τριμερής συνάντηση και η υπογραφή της συμφωνίας είναι αμφίβολη, καθώς οι φασολοπαραγωγοί των Πρεσπών που βρίσκονται στα μπλόκα δηλώνουν ότι θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους και απειλούν ότι θα κλείσουν το δρόμο για την Πρέσπα στις 1-3 Φεβρουαρίου. Κυβέρνηση και τοπικοί παράγοντες έχουν επιδοθεί σε έναν μαραθώνιο διαβουλεύσεων για την εκτόνωση της κατάστασης, ώστε να διεξαχθεί απρόσκοπτα η συνάντηση της υπουργού Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη με τους ομογόλους της από την Αλβανία και τη FYROM. Η συνάντηση των υπουργών Περιβάλλοντος των τριών χωρών αποτελεί συνέχεια της τριμερούς συνάντησης των πρωθυπουργών της Ελλάδας, της Αλβανίας και της FYROM, που πραγματοποιήθηκε στην Πρέσπα στις 27 Νοεμβρίου, οπότε είχε υπογραφεί η Τριμερής Συμφωνία για την Προστασία και την Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πάρκο Πρεσπών. Επιλέχτηκε η συνάντηση των υπουργών να πραγματοποιηθεί στις 2/2/2010, καθώς συμπληρώνονται δέκα χρόνια από την ανακήρυξη του Διαβαλκανικού Πάρκου Πρεσπών, που είχαν υπογράψει στην Πρέσπα στις 2/2/2000, επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη, οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας, της Αλβανίας και της FYROM. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Θεματικό Κέντρο Πύλης, το πρωί της προσεχούς Τρίτης.
Από την πλευρά της η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών επισημαίνει ότι «η διακρατική συνεργασία είναι μονόδρομος για την προστασία και ισόρροπη ανάπτυξη της λεκάνης των Πρεσπών», γι’ αυτό «χαιρετίζει την απόφαση των Πρωθυπουργών της Ελλάδας, της Αλβανίας και της πΓΔΜ για την υπογραφή διεθνούς συμφωνίας για την περιοχή, αλλά και την επικείμενη τριμερή συνάντηση των υπουργών Περιβάλλοντος, που θα εξειδικεύσουν τη συμφωνία». Ακόμη υπογραμμίζει ότι «από τη Διακήρυξη του Διασυνοριακού Πάρκου Πρεσπών το 2000 έως σήμερα, η Συντονιστική Επιτροπή του Πάρκου Πρεσπών έχει προωθήσει το σχεδιασμό και την εκτέλεση κοινών προγραμμάτων για την προστασία της περιοχής και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων της. Με την πάροδο των χρόνων, τα προβλήματα έχουν εντοπιστεί, οι απόψεις των τριών πλευρών για σημαντικά ζητήματα έχουν συγκλίνει κι έχει επιτευχθεί συναίνεση σε θέματα που παλαιότερα θα ήταν δύσκολο ακόμα και να συζητηθούν. Έτσι σήμερα πολλοί τοπικοί φορείς συνεργάζονται για την υλοποίηση διασυνοριακών προγραμμάτων που εξυπηρετούν τους στόχους του Πάρκου Πρεσπών, ενώ διεθνείς χρηματοδοτικοί οργανισμοί προσφέρουν ουσιαστική οικονομική υποστήριξη. Παρ’ όλη την πρόοδο όμως, η έλλειψη επίσημης θεσμοθέτησης της τριμερούς συνεργασίας, η οποία είναι απαραίτητη για τη λήψη αποφάσεων σε ζητήματα υψίστης σημασίας όπως η διαχείριση των υδάτων, δυσχέραιναν το έργο της Συντονιστικής Επιτροπής Πάρκου Πρεσπών. Μία επίσημη συμφωνία μεταξύ των τριών χωρών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν το ζητούμενο εδώ και καιρό και ήταν η μόνη που θα μπορούσε να δρομολογήσει ουσιαστικές και μακροπρόθεσμες λύσεις των προβλημάτων αυτής της ευαίσθητης περιοχής των Βαλκανίων. Μια επίσημη συμφωνία θα σημάνει συγκεκριμένες δεσμεύσεις αλλά και ευκαιρίες για το φυσικό περιβάλλον και τις ανθρώπινες δραστηριότητες στην περιοχή και κυρίως θα θεσπίσει μόνιμες δομές συνεργασίας, στοιχεία απαραίτητα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αλλά και την αποτελεσματική προστασία και αειφόρο ανάπτυξη της Πρέσπας.
Η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών ως πρωτοστάτης στην ίδρυση του Διασυνοριακού Πάρκου Πρεσπών και ενεργό μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Πάρκου αισθάνεται απόλυτα δικαιωμένη για την εμμονή της στη διακρατική συνεργασία, και συγχαίρει τους τρεις πρωθυπουργούς για την εκκίνηση από την Πρέσπα μιας εποχής «πράσινης διπλωματίας» στα Βαλκάνια, καθώς και την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία από τις προγραμματικές της κιόλας δηλώσεις δεσμεύτηκε για την προώθηση της διακρατικής συνεργασίας».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ