Στην «κόψη» του ξυραφιού βρίσκεται η Αίγυπτος για τρίτη ημέρα, με την πολιτική κρίση να κορυφώνεται και τον στρατό να δηλώνει «παρών» και να ετοιμάζεται για παρέμβαση εφόσον κριθεί αναγκαίο.
Έχουν περάσει οι 24 από τις 48 ώρες της διορίας του τελεσιγράφου που απήυθυναν οι ένοπλες δυνάμεις προς τον Μοχάμεντ Μόρσι, και ήδη οι πρώτες διαρροές για το τι σκοπεύει να κάνει ο στρατός έχουν δει το φως της δημοσιότητας.
Πιθανό το στρατιωτικό πραξικόπημα
Σύμφωνα με το Reuters, οι ένοπλες δυνάμεις σχεδιάζουν να αναστείλουν την ισχύ του Συντάγματος και να διαλύσουν την Βουλή σε περίπτωση που δεν βρεθεί η «χρυσή» τομή ανάμεσα στους ισλαμιστές και την αντιπολίτευση και δεν εκτονωθεί η πολιτική κρίση.
Αυτός σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές που επικαλείται το Reuters είναι και ο «οδικός» χάρτης που εξήγγειλε ο στρατός στο του χθεσινό τελεσίγραφο.
Οι λεπτομέρειες δεν έχουν οριστικοποιηθεί, συζητώνται ακόμη από το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο (SCAF) και μπορεί να αλλάξουν ανάλογα με τις εξελίξεις προσθέτει το Reuters, με τις εξελίξεις των τελευταίων ορών μυρίζουν «πραξικόπημα».
Σε αυτό το πλαίσιο ίσως και να εντάσσεται και τα στρατιωτικά γυμνάσια που πραγματοποιούνται από στρατεύματα στην κομβικής σημασίας πόλη του Σουέζ.
Στους δρόμους της πόλης κυκλοφορούν περιπολώντας θωρακισμένα στρατιωτικά οχήματα, και στρατιώτες, σύμφωνα με πλάνα που μετέδωσε το δίκτυο Αλ Τζαζίρα.
Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι ένοπλες δυνάμεις για να αναπτυχθούν και σε άλλες πόλεις της Αιγύπτου, όπως το Κάιρο, αν αυτό κριθεί απαραίτητο για να προληφθούν συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων πολιτικών παρατάξεων.
Κορυφώνεται η πολιτική κρίση
Βλέποντας την καρέκλα του να τρίζει επικίνδυνα, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι συναντήθηκε εκ νέου σήμερα με τον αρχηγό του στρατού στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, δίχως ωστόσο να γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέριες.
Πάντως η αντιπολίτευση ετοιμάζεται για παν ενδεχόμενο και για αυτό τον λόγο διόρισε το Νομπελίστα Μοχάμεντ Μπαραντέι, πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, ως εκπρόσωπό της στην προετοιμασία μίας διαδικασίας για μία ενδεχόμενη (νέα) πολιτική μετάβαση.
Το Μέτωπο «εμπιστεύεται στον Ελ Μπαραντέι την ευθύνη να εξασφαλίσει την πραγμάτωση των προσδοκιών του αιγυπτιακού λαού και να προετοιμάσει το σενάριο που αποβλέπει στη σύνθεση ενός οδικού χάρτη (της αντιπολίτευσης) για μία πολιτική μετάβαση», τονίζεται στην ανακοίνωση.
Η Μουσουλμανική Αδελφότητα από την μεριά της απορρίπτει το τελεσίγραφο του στρατού.
Ο εκπρόσωπος του πολιτικού βραχίονα της Αδελφότητας, του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, Μουράντ Άλι ζήτησε από τους οπαδούς του να βγουν στους δρόμους για να αποδείξουν την αντίστασή τους κατά του στρατού και συνέκρινε τα συμβάντα με το πραξικόπημα που κατέληξε στην 60χρονη στρατιωτική διακυβέρνηση της χώρας.
newpost.gr