Με απεργιακές κινητοποιήσεις υποδέχεται ο κλάδος των καθηγητών το πρώτο κουδούνι για το νέο σχολικό έτος, διαμαρτυρόμενος στο κλείσιμο των σχολείων και στη γενικότερη κυβερνητική πολιτική απαξίωσης της δημόσιας δωρεάν παιδείας.
Η κρίσιμη γενική συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ που βρισκόταν χτες σε εξέλιξη, αναμένονταν να καταλήξει αργά το βράδυ σε επαναλαμβανόμενες πενθήμερες απεργίες, με έναρξη τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου, ανταποκρινόμενη στη βούληση στη βούληση της βάσης του κλάδου υπέρ μια αγωνιστικής απάντησης, σύμφωνα με τη συντριπτική πλειοψηφία των αποφάσεων των τοπικών ΕΛΜΕ.
Οι αποφάσεις – προτάσεις των τοπικών ΕΛΜΕ προς την ΟΛΜΕ είναι οι εξής:
– Πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες (πρόταση της παράταξης που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ – 3 έδρες στο ΔΣ)
– Απεργία διαρκείας (ΑΝΤΑΡΣΥΑ – 2 έδρες)
– 48ωρη απεργία, 12 – 13 Σεπτεμβρίου (πρόταση των παρατάξεων που πρόσκεινται στη ΝΔ και το ΚΚΕ – 3 και 2 έδρες αντίστοιχα)
– Δύο 48ωρες απεργίες, 18 – 19 και 25 – 26 Σεπτεμβρίου (ΠΑΣΟΚ – 1 έδρα).
Η γενική συνέλευση της ΕΛΜΕ Κοζάνης, η οποία πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα με συμμετοχή περίπου 170 καθηγητών, αποφάσισε να προτείνει στην ΟΛΜΕ 48ωρη απεργία στις 18-19 Σεπτεμβρίου και πενθήμερη στις 23-27 Σεπτεμβρίου (μετά από γενική συνέλευση).
Για σήμερα Τρίτη, έχει προγραμματιστεί συνάντηση του ΔΣ της ΟΛΜΕ με τους δασκάλους. Τις προηγούμενες ημέρες η ΔΟΕ με ανακοινώσεις της είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις και είχε καλέσει τους εκπαιδευτικούς να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα.
Σήμερα το απόγευμα, ημέρα ψήφισης του σχεδίου νόμου για το λύκειο, η ΟΛΜΕ έχει προγραμματίσει πανελλαδικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα.
Να σημειωθεί ότι στο τέλος κάθε πενθήμερης απεργίας (Δευτέρα – Παρασκευή), θα πραγματοποιείται γενική συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ, για την επικύρωση της επόμενης πενθήμερης.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση επιμένει ότι τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά, ενώ ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος έχει διαμηνύσει ότι σε αυτήν τη φάση δεν πρόκειται να υπάρξει επιστράτευση των απεργών. «Η επιστράτευση κρίθηκε αναγκαία όταν απειλήθηκε η διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων, δηλαδή το δημόσιο συμφέρον», διευκρίνισε ο υπουργός Παιδείας, με συνέντευξη σε Κυριακάτικη εφημερίδα. Πρόσθεσε ότι «η ελληνική οικογένεια σηκώνει αρκετά βάρη και το τελευταίο που χρειάζεται είναι να προστεθούν επιπλέον βάρη, αγωνίες και ανασφάλεια, όσον αφορά στη μόρφωση των παιδιών».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ