Τα τελευταία χρόνια, πολλά ακραία καιρικά φαινόμενα, έπληξαν διάφορες περιοχές του Πλανήτη μας, με αποτέλεσμα να αφήσουν πίσω τους, τρομερές καταστροφές και ανθρώπινα θύματα.
Υπεύθυνος, για όλα αυτά είναι ο άνθρωπος που με τις αλόγιστες ενέργειές του, μόλυνε το περιβάλλον και κείνο παίρνει την εκδίκησή του. Σ’ όλα αυτά η ανθρωπότητα κωφεύει στις συχνά επαναλαμβανόμενες απεγνωσμένες φωνές των επιστημόνων για επιδείνωση των κλιματικών συνθηκών.
Ο άνθρωπος μεθυσμένος από τις επιτυχίες της επιστήμης και αποβλέποντας στο πρόσκαιρο κέρδος, αδιαφορεί για τα δυσοίωνα μηνύματα που εκφράζουν την αγωνία όλων των ανθρώπων της γης, αλλά και το εκπεμπόμενο από τον Πλανήτη S.O.S.
Εάν οι άνθρωποι δεν αντιληφθούν έγκαιρα τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει εξαιτίας αυτού του φαινομένου η ανθρωπότητα, τότε το μέλλον των παιδιών μας θα είναι περισσότερο δύσκολο με απρόβλεπτες συνέπειες.
Για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου δεν απαιτείται μόνο η προσπάθεια ενός λαού, αλλά όλων των λαών της γης. Οι συσκέψεις, των ειδικών που έγιναν στο Κιότο της Ιαπωνίας, στην Ισπανία και αλλού δεν κατέληξαν σε ομόφωνες αποφάσεις, οι οποίες θα βοηθούσαν για ένα καθαρό περιβάλλον και στη συνέχεια ενός καλλίτερου μέλλοντος για όλες τις γενεές του κόσμου.
Είναι επιτακτική ανάγκη να ξεσηκωθούν οι λαοί, αφού κωφεύουν οι κυβερνώντες και να απαιτήσουν να καθιερωθούν κανόνες προστασίας του περιβάλλοντος σ’ όλες τις χώρες του κόσμου.
Ο Ο.Η.Ε. σήμανε κόκκινο συναγερμό για το κλίμα που πάει από το κακό στο χειρότερο, εάν συνεχισθούν οι δημιουργηθείσες σήμερα συνθήκες του κλίματος και μέσα σε λίγα χρόνια θα εξαφανισθούν πάνω από το 1/3 των ειδών παγκόσμια.
Επισημαίνεται σε ειδικές εκθέσεις ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί στο μέλλον, αφού οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα και το φαινόμενο του θερμοκηπίου, παίρνει ολοένα μεγαλύτερες διαστάσεις με καταστρεπτικά αποτελέσματα. Η ειδική διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) του Ο.Η.Ε. προειδοποιεί και ταυτόχρονα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, πως εάν μέχρι το 2050 η θερμοκρασία ανεβεί κατά 2-6 βαθμούς, απειλείται με αφανισμό το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Πριν από λίγα χρόνια το 2007 συναντήθηκαν στη Βαλένθια της Ισπανίας, πάνω από 2500 επιστήμονες του Ο.Η.Ε. και διαπραγματευτές από 145 χώρες, προκειμένου να οριστοποιήσουν την τέταρτη και τελευταία Έκθεση για την παγκόσμια θέρμανση και τα μέτρα αντιμετώπισης της. Το τελικό κείμενο που δημοσιεύθηκε είναι σημαντικό γιατί αποτέλεσε τη βάση στη διεθνή διάσκεψη έγινε στην Αφρική με στόχο τον καθορισμό την στρατηγική που θα ακολουθήσει στο μέλλον για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.
Οι επιπτώσεις αυτές ήταν αναμενόμενες αλλά δεν λήφθηκαν τα κατάλληλα μέτρα, πράγμα που θα έκανε σήμερα την κατάσταση πολύ διαφορετική.
Γιατί η ασύδοτη και ανεξέλεγκτη λειτουργία των εργοστασίων και των λοιπών μέσων που εκπέμπουν δηλητηριώδη αέρια επιτυγχάνεται η μόλυνση του περιβάλλοντος, όχι μόνο στον τόπο μας αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι χώρες εκείνες που μολύνουν περισσότερο την ατμόσφαιρα είναι η Αμερική, η Γερμανία, η Κίνα και άλλες αναπτυσσόμενες βιομηχανικά χώρες.
Οι ρύποι που εκπέμπουν τα εργοστάσια των χωρών αυτών ανέρχονται σε εκατομμύρια τόνους καπνιάς, δηλητηριωδών ουσιών.
Ο αστροναύτης Βάλτερ Σίρρα κοίταξε από το διαστημόπλοιο το έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών και το μόνο που αντίκρισε ήταν γιγάντιες καμπάνες μολυσμένου αέρα. Τα δηλητηριώδη σύννεφα που δημιουργούνται και αιωρούνται επάνω από τις μεγάλες πόλεις εμποδίζουν την ενέργεια της υπεριώδους ακτινοβολίας.
Έτσι η εξασθένηση της ηλιακής ενέργειας και η παρουσία πολλών ποσοτήτων δηλητηριωδών ουσιών επιφέρει την ελάττωση της απόδοσης από τα φυτά οξυγόνου. Και δεν πρέπει να ξεχνούμε πόσο απαραίτητο είναι για τη ζωή, για κάθε ζωή το οξυγόνο που τόσο σπάταλα ξοδεύουμε.
Στις εφημερίδες και στα περιοδικά πολύ συχνά δημοσιεύονται έρευνες και μελέτες ειδικών επιστημόνων με τις οποίες επισημαίνονται οι κίνδυνοι, οι προερχόμενοι από τη μόλυνση του περιβάλλοντος.
Όλοι οι επιστήμονες δηλώνουν κατηγορηματικά ότι αν δε ληφθούν άμεσα και ριζικά μέσα σ’ όλες τις χώρες της γης για την προστασία του περιβάλλοντος, η καταστροφή μεγάλων τμημάτων της ανθρωπότητας θα πραγματοποιηθεί σε 20 με 25 χρόνια.
Η μόλυνση του περιβάλλοντος επιδρά και επί της υγείας του ανθρώπου δυσμενώς, στην οξυγόνωση του αίματος του εγκεφάλου με αποτέλεσμα να έχουμε τη λεγόμενη ανοξυαιμία.
Για την αντιμετώπιση των κινδύνων εκ του προβλήματος της μόλυνσης του περιβάλλοντος είναι ανάγκη να καταβληθούν μεγάλες προσπάθειες από τις κυβερνήσεις όλων των κρατών, γιατί το πρόβλημα είναι πανανθρώπινο.
Άλλη λύση δεν υπάρχει εάν πραγματικά νοιαζόμαστε για το μέλλον των παιδιών μας, πρέπει να πραγματοποιηθεί σταυροφορία όλων των λαών της γης. Ας μη καθυστερήσουμε άλλο, ο ίδιος ο Πλανήτης μας προειδοποιεί με τα ασυνήθιστα καιρικά φαινόμενα, την αύξηση της θερμοκρασίας, το λιώσιμο των πάγων στους πόλους είναι τα δείγματα που εκπέμπει ο Πλανήτης προκειμένου να ξυπνήσει η ανθρωπότητα από το λήθαργο στον οποίο βρίσκεται και να λάβει όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα που θα εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον στις επερχόμενες γενεές. Ας αποδείξουμε όλοι μας ότι όταν θέλουμε μπορούμε να κάνουμε το σωστό.
ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ