Οι περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να ανακάμψουν ψυχολογικά από μία δύσκολη κατάσταση με το να αναζητούν ένα “σημάδι” που να τους δείχνει ότι “όλα θα πάνε καλά”.
Όμως, οι περισσότερες από τις συνήθειές μας είναι τόσο βαθιά ριζωμένες στη ζωή μας ώστε μια οποιαδήποτε αλλαγή της συμπεριφοράς μας, μας κάνει να επιστρέφουμε στα ίδια μοτίβα που μας προκαλούν δυστυχία εξ’ αρχής.
Η δρ Ψυχολογίας Shannon Kaiser ξεχωρίζει τέσσερα πράγματα που πρέπει ο καθένας να αποδεχτεί, για να είναι πραγματικά ευτυχής:
“Δεν είμαι αυτό που λένε οι άλλοι ότι είμαι”
Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι αυτό που πιστεύετε και αισθάνεστε για τον εαυτό σας. Μπορείτε να επιλέξετε: Μπορείτε να επιτρέψετε στους άλλους να ορίζουν και να σας λένε ποιοί πραγματικά είστε, ή μπορείτε να τους δείξετε ποιοι είστε. Να είστε ο εαυτός σας. Υπάρχουν άτομα που σας χρειάζονται ακριβώς όπως είστε.
“Δεν είμαι το νούμερο που γράφει ο ζυγαριά μου”
Στη σύγχρονη κοινωνία το κριτήριο της αξίας ενός ατόμου βάσει της εξωτερικής του εμφάνισης και κατ’ επέκταση του σωματικού του βάρους αγγίζει τα όρια της εμμονής. Το μόνο που μετράει στα αλήθεια είναι αυτό που πιστεύετε εσείς για την εικόνα σας και το πόσο βγάζετε προς τα έξω αυτό που νιώθετε. Το πώς κάνετε τους άλλους να αισθάνονται και το πώς κάνετε τον ίδιο σας τον εαυτό να αισθάνεται είναι πιο σημαντικό το σωματικό σας βάρος.
“Είμαι μόνος, αλλά δεν είμαι μοναχικός και χωρίς παρέα”
Ο φόβος να μείνουμε μόνοι έχει βαθιές ρίζες στην συμπεριφορά και την ψυχολογία μας. Μπορεί σε ορισμένες στιγμές να μένετε μόνο με τον εαυτό σας, αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι δεν έχετε ανθρώπους γύρω σας. Όταν καταφέρετε να αποδεχτείτε τον εαυτό σας, θα δείτε ότι το να περνάτε λίγο παραπάνω χρόνος μαζί του θα σας αναζωογονεί και δεν θα σας θλίβει.
“Ποτέ δεν θα ολοκληρωθούν όλα όσα έχω σχεδιάσει”
Όσα σχέδια και αν κάνουμε, πάντα θα υπάρχουν περισσότερα που μας περιμένουν. Πρέπει να αποδεχτούμε ότι η ζωή έχει νέες προκλήσεις για εμάς κάθε μέρα και ως εκ τούτου όχι μόνο δεν πρέπει να εστιάζουμε πολύ στα όσα πετύχαμε ή όχι, αλλά ούτε και να ανησυχούμε για τα όσα ακολουθούν.
Πηγή: http://www.onmed.gr/