Την έναρξη του δημοσίου διαλόγου που στόχο θα έχει την διαμόρφωση του πλαισίου, των όρων και των προϋποθέσεων της Διοικητικής Μεταρρύθμισης με την ευρύτερη δυνατή πολιτική και κοινωνική συναίνεση, σηματοδότησε το θεματικό συνέδριο της ΚΕΔΚΕ που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 23 και 24 Ιουνίου και κατέγραψε ως σημαντικό το γεγονός ότι «το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού φάσματος και η Κυβέρνηση, διατύπωσαν την πρόθεσή τους να συμβάλλουν στην διαμόρφωση της ευρύτερης συναίνεσης προκειμένου οι εκλογές του 2010 για την ανάδειξη των δημοτικών και περιφερειακών αρχών να γίνουν σύμφωνα με τον νέο νόμο».
Στα συμπεράσματα που εκδόθηκαν μετά από το διήμερο των εργασιών της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι «ο διάλογος για την μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης έχει ως αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση το να αντιμετωπιστούν τα σημερινά οξυμένα οικονομικά προβλήματα των ΟΤΑ, διότι είναι αδιανόητη οποιαδήποτε συζήτηση για το μέλλον της Τ.Α εάν δεν αντιμετωπιστεί το παρόν της και για αυτό είναι απαραίτητο να τηρηθούν οι κυβερνητικές δεσμεύσεις για τα εκκρεμή οικονομικά προβλήματα των ΟΤΑ καθώς χωρίς την εκπλήρωση των οικονομικών προϋποθέσεων καμία συζήτηση με την Κυβέρνηση δεν μπορεί να ξεκινήσει για την χωροθέτηση των ορίων των νέων ΟΤΑ».
Το Θεματικό συνέδριο επιβεβαιώνει στο ζήτημα της Διοικητικής Μεταρρύθμισης τις ακόλουθες 3 προϋποθέσεις της απόφασης του Συνεδρίου της Κυλλήνης:
1η προϋπόθεση: αναδιάρθρωση της Πρωτοβάθμιας Τ.Α δεν μπορεί να γίνει μεμονωμένα, πρέπει να είναι μέρος του συνολικού Εθνικού Προγράμματος Μεταρρύθμισης του πολιτικό συστήματος και της Δημόσιας Διοίκησης σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.
2η προϋπόθεση: ανεξάρτητα από την επιλογή του τόπου συνενώσεων, θα πρέπει να γίνει η χωροθέτηση των νέων ανθρωπογεωγραφικών ενοτήτων ως «ανοικτών πόλεων» με κριτήρια πληθυσμιακά, χωροταξικά, πολιτισμικά και κοινωνικοοικονομικά, με αξιοποίηση της εμπειρίας των παλαιότερων σχεδιασμών.
3η προϋπόθεση: η αναδιάρθρωση της Πρωτοβάθμιας Τ.Α δεν θα μπορεί να εξαντληθεί στη θέσπιση ενός μόνο νόμου που θα καθορίζει τα νέα διοικητικά όρια και θα καταλήγει σε μικρότερο αριθμό ΟΤΑ.
Σε ότι έχει να κάνει με τους όρους για την επιτυχή έκβαση της μεταρρύθμισης, πέραν του διαλόγου, η ΚΕΔΕΚΕ κατέληξε στα ακόλουθα:
Πρώτον , για κάθε αρμοδιότητα που θα μεταφερθεί από την Αυτοδιοίκηση θα μεταφερθούν και οι εκ των προτέρων κοστολογημένοι πόροι όπως ορίζει το Σύνταγμα.
Δεύτερον, η σύνταξη κι υλοποίηση ενός Εθνικού Επιχειρησιακού Προγράμματος Υποστήριξης για τους νέους ΟΤΑ.
Εκτίμηση της ΚΕΔΚΕ είναι ότι μία πραγματική Διοικητική μεταρρύθμιση πρέπει να συνοδεύεται από ουσιαστική φορολογική αποκέντρωση χωρίς την επιβολή νέων φόρων και σε ότι αφορά τους ΚΑΠ να μετατραπούν σε «Ταμείο Συνοχής» που θα ενισχύει και θα στηρίζει τους ΟΤΑ, που έχουν περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες και αυξημένο κόστος παραγωγής και παροχής τοπικών δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών. Μέχρι την εφαρμογή αυτής της φορολογικής αποκέντρωσης η ΚΕΔΚΕ «απαιτεί την ενίσχυση του Ν1828/89 με δυναμικότερους πόρους». Επιπλέον με βάση την κοστολόγηση που μελετά το ΙΤΑ για τις αρμοδιότητες που θα μεταφερθούν στην Τ.Α με τον νέο νόμο, θα προσδιοριστούν οι αναγκαίοι πόροι για την άσκησή τους, τους οποίους η Κυβέρνηση οφείλει να κατοχυρώσει θεσμικά.
Τέλος σημειώνεται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ θα προχωρήσει, με την επιστημονική υποστήριξη του ΙΤΑ, σε διάλογο με το υπουργείο Εσωτερικών ώστε να διασφαλίσει ότι στο Νομοσχέδιο και στο Εθνικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα υποστήριξης για τους νέους ΟΤΑ, που θα ετοιμάσει το Υπουργείο Εσωτερικών θα περιλαμβάνει όλες τις δεσμεύσεις.
Ράνια Στυλιάδου