Με την παρουσία της Γενική Προξένου της Κυπριακής Δημοκρατίας Θεοδώρας Κωνσταντινίδου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας από το αρχείο του Μουσείου της Ιεράς Μονής Κύκκου το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Πτολεμαϊδας. Πρόκειται για μια ιδιαίτερη έκθεση φωτογραφίας που κάνει το γύρο όλης της Ελλάδας, μεταφέροντας το μήνυμα «δεν ξεχνώ» και έχει τίτλο «Τα θρησκευτικά μνημεία στην Τουρκοκρατούμενη Κύπρο: Όψεις και πράξεις μιας συνεχιζόμενης καταστροφής».
Η έκθεση αφορά στην καταστροφή της πολιτισμικής κληρονομιάς της Κύπρου, καθώς οι φωτογραφίες μιλούν από μόνες τους, μαρτυρώντας τους βανδαλισμούς των εκκλησιών και των αρχαιολογικών χώρων της κατεχόμενης Κύπρου.
Η Κυπριακή Κυβέρνηση και η Εκκλησία της Κύπρου με την συμπαράσταση του Ελληνισμού δίνουν ένα μεγάλο αγώνα για να επαναπατρίσουν όλους αυτούς τους θησαυρούς της Κύπρου και στο πλαίσιο αυτό γίνονται οι εκθέσεις φωτογραφίας, ώστε να γνωρίζουν οι Έλληνες τον αγώνα για να διατηρηθεί ζωντανή η ταυτότητα και η πολιτισμική κληρονομιά της μαρτυρικής νήσου.
Υποδεχόμενος τους προσκεκλημένους ο δήμαρχος Πτολεμαϊδας Γρηγόρης Τσιούμαρης επισήμανε ότι είναι μεγάλη τιμή για την πόλη η φιλοξενία αυτής της σημαντικής έκθεσης και εξήρε την προσπάθεια των Κυπρίων «να κρατήσουν άσβεστη τη φλόγα με τα Ελληνοχριστιανικά ιδεώδη παρά τους οκτώ αιώνες κατοχής από διαφορετικούς κατακτητές». Ο κ. Τσιούμαρης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις στενές σχέσεις που αναπτύχθηκαν μεταξύ των ανθρώπων των δύο πόλεων με την αδελφοποίηση των δήμων Πτολεμαϊδας-Έγκωμης. «Για μας η αδελφοποίηση αυτή έχει μεγάλη σημασία και στο επόμενο διάστημα έχουμε να παρουσιάσουμε και κάποιες προτάσεις συνεργασίας μεταξύ των δήμων» είπε ο κ. Τσιούμαρης. Ο δήμαρχος Πτολεμαϊδας αναφέρθηκε, επίσης, στη θεατρική παράσταση «Ευαγόρας Παλληκαρίδης» που ανέβασαν οι μαθητές του 5ου Γυμνασίου υπό την καθοδήγηση της διευθύντριας κ. Ελένης Βασιλείου, ενώ τόνισε ότι τα παιδιά αυτά πρέπει να επισκεφθούν την Κύπρο, όπως άλλωστε και όλοι οι Έλληνες, για αν δουν τα ιστορικά μνημεία του μαρτυρικού νησιού. Μάλιστα, δήλωσε ότι πρόκειται να εισηγηθεί στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο την έγκριση μετακίνησης 30 ατόμων από το γυμνάσιο να επισκεφθούν την Κύπρο και να συνεχιστεί αυτή η σχέση ουσίας μεταξύ των δύο πόλεων.
Μάλιστα, ο δήμαρχος Πτολεμαίδας σε επιστολή που έστειλε στους διευθυντές α/θμιας και β/θμιας εκπαίδευσης τους κάλεσε να ενημερώσουν τους μαθητές ώστε να επισκεφθούν την έκθεση αυτή που αποτυπώνει τους βανδαλισμούς που υπέστησαν τα μνημεία του Κυπριακού Ελληνισμού.
«Η καρδιά της Κύπρου πάλλεται εδώ στη γη της Μακεδονίας και η καρδιά της Μακεδονίας πάλλεται στην Κύπρο» επισήμανε στο χαιρετισμό της η γενική πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας Θεοδώρα Κωνσταντινίδου, εκπροσωπώντας τον πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας Ιωσήφ Ιωσήφ.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απήυθυνε ο πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Ν. Κοζάνης Παναγιώτης Χλιαράς τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «η πολιτισμική κληρονομιά κάθε λαού αποτελεί την ταυτότητα την οποία κουβαλάει πάντα μαζί και καθορίζει την πορεία του περνώντας από γενιά σε γενιά, πράγμα που δε συμβαίνει στην Κύπρο, καθώς μετά το 1974 υπέστη βανδαλισμούς, ενώ η έκταση των καταστροφών των ιερών κειμηλίων είναι μεγάλη και σχεδόν μη αναστρέψιμη.
Στην έκθεση παραβρέθηκε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας Κων/νος Σταματάρης, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη διάσωσης της πολιτιστικής ταυτότητας των Κυπρίων και στη διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας με τις πατρογονικές τους εστίες.
Η αντιπρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Ν. Κοζάνης Βικτωρία Μουστάκα έκανε την παρουσίαση του προγράμματος που διανθίστηκε από τις απαγγελίες ποιημάτων μαθητών του 5ου Γυμνασίου Πτολεμαϊδας, ενώ την ευθύνη της μουσικής επιμέλειας της εκδήλωσης είχαν η Πολυφωνική Χορωδία και οι σπουδαστές του Βαρβούτειου Δημοτικού Ωδείου Πτολεμαϊδας που ερμήνευσαν καταπληκτικά τραγούδια αφιερωμένα στο νησί της Αφροδίτης.