Συμφωνία ύψους 300 εκατ. ευρώ με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), για τη συγχρηματοδότηση δράσεων, που σχετίζονται με την τεχνολογική ανάπτυξη, τη δημιουργία καινοτόμων επιχειρήσεων και την ψηφιακή σύγκλιση στην Ελλάδα ανακοίνωσε ο αρμόδιος ειδικός γραμματέας του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Αντώνης Μαρκόπουλος στο πλαίσιο του κεντρικού συνεδρίου της 75ης ΔΕΘ.
Η συμφωνία, που προβλέπεται να χρηματοδοτηθεί με 150 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ και αντίστοιχο ποσό από την Ελλάδα, μέσω του Ε.Π. “Ψηφιακής Σύγκλισης”, θα προβλέπει τρεις δράσεις:
α)Τη δημιουργία νέου χρηματοδοτικού προϊόντος μέσω τραπεζών, αλλά με πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά από το ΤΕΜΠΜΕ, β) Χρηματοδοτήσεις για επιχειρήσεις “start-up” (νέες υπό σύσταση) και γ)Εξισορρόπηση ρίσκου για επενδύσεις παγκόσμιων επενδυτικών κεφαλαίων στον τεχνολογικό-ψηφιακό τομέα στην Ελλάδα.
Η πρώτη δράση, που θα αφορά στο νέο χρηματοδοτικό προϊόν μέσω τραπεζών, θα «προικοδοτηθεί» με 90 εκατ. ευρώ μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ψηφιακής Σύγκλισης (συν άλλα τόσα από την ΕΤΕπ). Τα κεφάλαια προβλέπεται να διατεθούν για χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων πληροφορικής, αλλά και άλλων κλάδων (π.χ., τουρισμός, ενέργεια), που επιθυμούν να κάνουν επενδύσεις τεχνολογικού χαρακτήρα.
Η ΕΤΕπ θα επιλέξει τις συνεργαζόμενες τράπεζες, κατόπιν διεθνούς προκήρυξης, ενώ το ποσόν των 90 εκατ., που θα εισφέρει το ελληνικό δημόσιο, προβλέπεται να διατεθεί άτοκα, ρίχνοντας έτσι τα επιτόκια δανεισμού.
• Χρηματοδοτήσεις «σποράς» έως 200.000 ευρώ/επιχείρηση
Η δεύτερη δράση, για την ενίσχυση δυναμικών επιχειρήσεων, που ξεκινούν από το μηδέν ( «start-ups» ) με τις λεγόμενες «χρηματοδοτήσεις σποράς» ( «seed-funding» ), προβλέπεται να στηριχθεί με 20 εκατ. ευρώ από την ελληνική πλευρά και ισότιμο ποσό από την ΕΤΕπ.
Δημιουργείται ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο, το οποίο θα διαχειρίζεται ιδιωτική επενδυτική επιτροπή, με μέλη επιλεγμένα από την ΕΤΕπ και ικανά να αναγνωρίζουν μια καινοτόμα επιχειρηματική ιδέα, με καλές εμπορικές προοπτικές.
«Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη φορά, που θα χρηματοδοτηθούν στην Ελλάδα πραγματικές επιχειρήσεις start-ups, ενώ το ύψος του seed-funding υπολογίζεται ότι δεν θα ξεπερνά τα 200.000 ευρώ/επιχείρηση», τόνισε ο κ.Μαρκόπουλος.
Στο πλαίσιο της τρίτης δράσης, ύψους 40 συν 40 εκατ. ευρώ, θα γίνει πρόσκληση προς παγκόσμια επενδυτικά κεφάλαια, να επενδύσουν σε τεχνολογικούς-ψηφιακούς τομείς και επιχειρήσεις στην Ελλάδα, με δέλεαρ την εξισορρόπηση του ρίσκου της επένδυσής τους από την ελληνική πλευρά, μέσω συγχρηματοδότησης από το Ε.Π. “Ψηφιακής Σύγκλισης”.
Κατά την εκδήλωση στη ΔΕΘ με θέμα την καινοτομία και την πράσινη ανάπτυξη, ο κ.Μαρκόπουλος ανέφερε επίσης ότι από τα κονδύλια όλων των προηγούμενων αναπτυξιακών νόμων, ποσοστό 47% «πήγε» στη μεταποίηση, 44% στον τουρισμό και μόλις 9% στις υπηρεσίες. «Σήμερα όμως ο κόσμος πάει προς τις υπηρεσίες και πρέπει να το αντιληφθούμε αυτό», είπε χαρακτηριστικά.
• Προτάσεις 2,6 δισ. σε στάδιο εκταμίευσης/αξιολόγησης
Στο μεταξύ, σε στάδιο εκταμίευσης ή αξιολόγησης βρίσκεται η χρηματοδότηση προτάσεων ύψους 2,6 δισ. ευρώ από προηγούμενες δράσεις και προγράμματα Ενίσχυσης των Επιχειρήσεων, στους τομείς της γυναικείας και νεανικής επιχειρηματικότητας, Μεταποίησης, Εμπορίου, Υπηρεσιών και Τουρισμού, όπως σημείωσε στην εκδήλωση ο ειδικός γραμματέας Ανταγωνιστικότητας, Μανόλης Πατεράκης.
Εντός του 2010 θα προκηρυχθούν δράσεις ύψους 750 εκατ. ευρώ για το «Εξοικονόμηση κατ΄οίκον» και προγράμματα που θα σχετίζονται με τον τουρισμό, την ψηφιακή σύγκλιση, την έρευνα και τεχνολογία.
Ο κ. Πατεράκης αναφέρθηκε επίσης στο Ταμείο Επιχειρηματικότητας, σημειώνοντας ότι με κεφάλαιο 460 εκατ. ευρώ «θα παράγει δάνεια 1,4 δισ. ευρώ για τη γενική επιχειρηματικότητα».