Ναι, είναι αλήθεια. Με τίτλο όπως αυτόν που επέλεξαν «¨Σιωπηλοί Δολοφόνοι¨, 32.000 χρόνια ζωής θα χάνονται κάθε χρόνο, αν τεθούν σε λειτουργία οι ανθρακικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής που αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό κατασκευή ή σε στάδιο σχεδιασμού», η έκθεση που εκπονήθηκε για λογαριασμό της Greenpeace έχει όλες τις προϋποθέσεις να γίνει …. Best seller. Βαρύγδουπος τίτλος, θανατικά, αρρώστιες και τόνοι διοξειδίου του άνθρακα να ξεχύνονται από κάθε σελίδα της έκθεσης. Τι άλλο να ζητήσει κανείς. Υπερπαραγωγή.
Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια του Ινστιτούτου Ενεργειακής Οικονομίας του Πανεπιστημίου της Στουτγάρδης, παρουσιάστηκε σε Συνέντευξη Τύπου μάλλον απλά και μόνο για να μας θυμίσει ότι το μένος και ο λυσσαλέος πόλεμος της οργάνωσης ενάντια στον λιγνίτη, καλά κρατεί.
Μάλλον σοβαρή ανασφάλεια θα πρέπει να διακατέχει την Greenpeace για το μήπως και δεν έχει ακόμα καταφέρει να πείσει ότι ο λιγνίτης και η νέα λιγνιτική Μονάδα της ΔΕΗ «Πτολεμαΐδα V» είναι επικίνδυνα. Γι΄ αυτόν ακριβώς το λόγο δεν έχασε την ευκαιρία (μία ακόμα ευκαιρία) να σκαλίσει και να αναμοχλεύει οποιαδήποτε πτυχή του θέματος προκειμένου να βρεθεί και πάλι στην επικαιρότητα.
Την ώρα που ο Ελληνικός λαός (πόσο μάλλον η τοπική κοινωνία που είναι δυστυχώς η πρώτη από αυτές όπου παρατηρούνται αρνητικές πρωτιές στην ανεργία) δε προλαβαίνει να καταγράφει απώλειες σε όλα τα πεδία της ζωής του, την ώρα που άνθρωποι δεν μπορούν να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες, την ώρα που η μόνη τους ελπίδα είναι η προοπτική που δίνει η κατασκευή της νέας μονάδας στην Πτολεμαΐδα και η διατήρηση του λιγνίτη ως Εθνικού καυσίμου, η Greenpeace επιμένει να γκρινιάζει και να στέκεται στις εντυπώσεις που προσπαθεί να κερδίσει λανσάροντας εκθέσεις με θανατικά και πολλά αρνητικά πρόσημα για λιγνίτη, υγεία, περιβάλλον κλπ, κλπ.
Επειδή η συστηματική τους προσπάθεια επί του θέματος έχει πια κουράσει και επειδή κάποτε θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν μπορείς να καταδικάζεις και να αναθεματίζεις κάτι «πατώντας» απλά και μόνο πάνω σε μια φιλοσοφία (την περίφημη πράσινη φιλοσοφία) καλό θα ήταν εκεί στην Greenpeace, πριν φτάσουν στο σημείο να ισχυριστούν και πάλι ότι «η νέα μονάδα του ατμοηλεκτρικού σταθμού της Πτολεμαΐδας (Πτολεμαΐδα 5), εφόσον κατασκευαστεί, θα ευθύνεται κάθε χρόνο για τον πρόωρο θάνατο περισσότερων από 100 ανθρώπων τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του αιώνα» ας μπουν πρώτα στον κόπο να σκεφτούν το εξής ένα: ότι χωρίς τη νέα μονάδα «Πτολεμαΐδα V» δε θα έχουν μείνει στον τόπο τούτο ούτε πολίτες για να ανησυχήσουνε για την υγεία τους, ούτε και περιβάλλον για να κινδυνέψει. Τα πράγματα είναι απλά. Ο αναπτυξιακός μοχλός αυτής της περιοχής (και κατ’ επέκταση της χώρας όλης), αυτή τη στιγμή –τους αρέσει δεν τους αρέσει- δεν είναι άλλος από την κατασκευή της μονάδας. Μίας μονάδας που θα είναι η πιο σύγχρονη μονάδα στον κόσμο με σύστημα δέσμευσης CO2 και εκπομπές μικροσωματιδίων κάτω από 2,5pm. Μίας μονάδας που την χρειάζεται ο τόπος, την θέλουν οι πολίτες (αλήθεια, αυτούς τους ρωτήσατε;)
Τέλος, δε θα πούμε ότι είναι λίαν προκλητικό αλλά θα πούμε ότι είναι αξιοπερίεργο το γεγονός ότι ενώ η έκθεση εξετάζει τις επιπτώσεις των 300 υπαρχόντων μεγάλων ανθρακικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής στην υγεία των Ευρωπαίων πολιτών, το φωτογραφικό υλικό που χρησιμοποιείται, είναι παρμένο εξ’ ολοκλήρου από το Ενεργειακό μας λεκανοπέδιο. Μάλλον τυχαίο θα είναι κι αυτό. Τόσο τυχαίο όσο τυχαία ήταν και η πρόσφατη επίσκεψή τους στην περιοχή όπου δεν σταμάτησαν να αστράφτουν τα φλάς.
Να θυμίσουμε ότι:
• Η αξιοποίηση των εγχώριων λιγνιτών είναι αυτή που υποκατέστησε τις ακριβές εισαγωγές πετρελαίου και στήριξε για δεκαετίες την εκβιομηχάνιση και οικονομική ανάπτυξη με τις χαμηλές τιμές ρεύματος.
• Η υλοποίηση της μεγάλης επένδυσης στην Πτολεμαΐδα θα ενισχύσει αποφασιστικά την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας για αρκετές δεκαετίες.
• Σε διαφορετική περίπτωση, θα αυξηθεί η εξάρτηση της χώρας σε εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας και σε ενεργειακές πρώτες ύλες.
• Μεγαλύτερη ενεργειακή εξάρτηση – με εγκατάλειψη της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής – σημαίνει: αυξημένοι κίνδυνοι μεγάλων πληθωριστικών πιέσεων σε περιόδους έκρηξης των διεθνών ενεργειακών τιμών.
• Επιπλέον, ο μονομερής προσανατολισμός της χώρας μόνο για νέες επενδύσεις ΑΠΕ, θα αυξήσει τους κινδύνους για μεγάλα ελλείμματα ηλεκτρικής ενέργειας, είτε σε περιόδους όπου επικρατούν νεφώσεις (οπότε δε δουλεύουν τα φωτοβολταϊκά) είτε σε περιόδους υψηλών θερμοκρασιών κατά της θερινούς μήνες, όταν επικρατεί πλήρης άπνοια (οπότε τα αιολικά πάρκα έχουν μηδενικές αποδόσεις).
Περαιτέρω, σε όλους τους έχοντες επιλεκτική μνήμη, να θυμίσουμε ότι:
Όταν δύο φορές στα τελευταία χρόνια σταμάτησαν πλήρως οι εισαγωγές φυσικού αερίου στην Ελλάδα, οι λιγνιτικοί σταθμοί της ΔΕΗ ήσαν εκείνοι που κάλυψαν πλήρως τη συνολική ζήτηση.-
Υ.Γ: Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ προειδοποιεί: όσοι διαβάσουν την εν λόγω έκθεση, ας φορέσουν πρώτα … αναπνευστήρα.