Σε οριακό σημείο κυμάνθηκε χτες, το ενεργειακό ισοζύγιο του συστήματος της ΔΕΗ, ενώ σήμερα και στις επόμενες ημέρες η κατάσταση προμηνύεται δυσκολότερη, καθώς ο υδράργυρος αναμένεται να ανέβει.
Η μέγιστη τιμή ζήτησης χτες στις 2.30 το μεσημέρι έφτασε στα 9.853 μεγαβάτ, όταν η διαθεσιμότητα του δικτύου, συνυπολογιζόμενης και της διασυνδεμένης ισχύος από το εξωτερικό, ανήλθε μόλις στα 10.335 μεγαβάτ. Οι αρμόδιοι της ΔΕΗ και του ΔΕΣΜΗΕ (Διεύθυνση Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), οι οποίοι είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή για περικοπές ηλεκτρικού ρεύματος αν χρειαστεί, ήταν ικανοποιημένοι, καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΔΕΣΜΗΕ, Ευάγγελο Λεκατσά, «η μέγιστη ζήτηση συγκρατήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα, καθώς περιμέναμε να ξεπεράσει τα 10.000 μεγαβάτ, αλλά ευτυχώς δεν τα συμπληρώσαμε». Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΔΕΣΜΗΕ εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις αμέσως προσεχείς ημέρες, καθώς «μάλλον δεν θα χρειαστεί να προχωρήσουμε σε προγραμματισμένες περικοπές ρεύματος», για τις οποίες πάντως, είπε «αν γίνουν δεν θα αφορούν αστικές περιοχές, αλλά θα αφορούν περικοπές στα λιγνιτωρυχεία και στα αρδευτικά».
Για τη ΔΕΗ ωστόσο συνεχίζεται ο πονοκέφαλος για τη συνεχιζόμενη διακοπή της διασύνδεσης με την Ιταλία, από την οποία δεν μπορεί να γίνει εισαγωγή ρεύματος, εξ’ αιτίας βλάβης στο καλώδιο σύνδεσης επί ιταλικού εδάφους. Η αβεβαιότητα αυτή παρατείνεται, δεδομένου ότι ούτε οι Ιταλοί μπορούν να πουν με βεβαιότητα πότε θα μπορέσουν δώσουν ρεύμα στην Ελλάδα. Η εισαγωγή ρεύματος των 719 μεγαβάτ που πραγματοποιήθηκε χτες, έγινε από τους βόρειους γείτονες, ειδικότερα από Γιουγκοσλαβία και Βουλγαρία. Οι λιγνιτικές μονάδες έδωσαν χτες στο δίκτυο 4.767 μεγαβάτ, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι μία μονάδα του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου στην Κοζάνη, βρίσκεται εκτός λειτουργίας λόγω συντήρησης. Οι πετρελαϊκές μονάδες και οι μονάδες φυσικού αερίου έδωσαν στο σύστημα 3.251 μεγαβάτ, ενώ για να διασφαλιστεί η επάρκεια, τα υδροηλεκτιρκά δούλεψαν με μεγάλη ένταση, παράγοντας 1.519 μεγαβάτ. Άλλα 79 μεγαβάτ έδωσαν στο σύστημα τα αιολικά πάρκα.
Να σημειωθεί τέλος, ότι τα τεχνικά συνεργεία της ΔΕΗ βρίσκονται σε επιφυλακή για αντιμετώπιση ενδεχόμενων βλαβών, καθώς εκτιμάται ότι «αν προκληθεί διακοπή σε αστικές περιοχές θα οφείλεται σε ανωμαλίες του δικτύου διανομής και όχι στην προσφορά και στη ζήτηση ενέργειας».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ