Δρόμος διαφυγής, αναγκαστική λύση ή και τα δύο μαζί; Ο λόγος για την επιλογή πολλών Βορειοελλαδιτών να πηγαίνου στα Σκόπια αναζητώντας φθηνά αγαθά και υπηρεσίες με σοβαρό αντίκτυπο στην εθνική οικονομία.
Αποτέλεσμα να συντελείται οικονομική αφαίμαξη της ελληνικής πλευράς, λόγω ασυναγώνιστων τιμών με αιχμή της βαριάς βιομηχανίας της ΠΓΔΜ, η οποία στήθηκε μία ανάσα από τα σύνορα των δύο χωρών, όπως αναφέρει το «Πρώτο Θέμα».
Χαρακτηριστικό είναι ότι οι ίδιοι επισκέπτες είχαν γεμίσει τα ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων τους στα σκοπιανά πρατήρια βενζίνης και είχαν κάνει τα ψώνια τους και τη μαναβική τους στις γύρω αγορές. Κάποιοι άλλοι δέχτηκαν καλλωπιστηκές υπηρεσίες Σκοπιαανών ειδικών, ενώ οικογένειες και συνταξιούχοι προτίμησαν να εγκατασταθούν μόνιμα στις κωμοπόλεις της περιοχής, εκμεταλλευόμενοι το πολύτιμο εληνικό συνάλλαγμα.
Τοπικοί φορείς, απευθύνουν έκκληση απόγνωσης για λήψη μέτρων από την πλευρά της πολιτείας ώστε να περιοριστεί η οικονομική αιμορραγία και να επιστρέψουν κεφάλαια δεκάδων εκατομμυρίων, τα οποία κατέληξαν σε τσέπες επενδυτών επί σκοπιανού εδάφους.
Η σύγκριση μιλάει από μόνη της. Η βενζίνη στα Σκόπια κοστίζει 1,25 ευρώ – μέση τιμή -, τη στιγμή που στην Ελλάδα κοστίζει 1,70 ευρώ το λίτρο. Το αρνί ανά κιλό κοστίζει 3,5 ευρώ εκεί και 7 ευρώ εδώ, το μοσχάρι 4 ευρώ εκεί, 9 ευρώ εδώ. Ένα οδοντικό εμφύτευμα κοστίζει 500 ευρώ εκεί και 1.500 στην Ελλάδα. Επίσης, τα τσιγάρα κοστίζουν 1,5 ευρώ, ενώ στην Ελλάδα, 3,8, το κούρεμα 2 ευρώ και εδώ 10, γεγονός που εν πολλοίς δικαιολογεί τη φυγή κεφαλαίων προς τη γειτονική χώρα.
Πηγή: newsbeast.gr