«Το ιδιωτικό χρέος είναι το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε ως χώρα μετά το δημόσιο χρέους, καθώς το ύψος των “κόκκινων δανείων” υπολογίζεται σε 65-70 δις ευρώ και κανείς δεν ξέρει τι έρχεται. Όσο όμως συνεχίζεται αυτή η κατάσταση με την ύφεση και την ανεργία τόσο περισσότερο θα δυσκολεύονται και οι δανειολήπτες προκειμένου να εξοφλήσουν τα δάνειά τους.»
Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτικής Μακεδονίας και πρώην διευθυντής τράπεζας, Εμμανουήλ Καρακάσης, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Ομάδα Αλληλεγγύης Πολιτών Εορδαίας στις 8 Μαρτίου, με θέμα «Πλειστηριασμοί- Κατασχέσεις κατοικιών.»
Το υπ’ αριθμόν ένα θέμα, λοιπόν, σύμφωνα με τον Καρακάση, είναι να μετατραπεί η κρίση και η ανεργία σε ανάπτυξη, να υπάρξουν θέσεις εργασίας, για να μπορεί ο κόσμος να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του. Διότι, «εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση τα “κόκκινα δάνεια” θα αυξάνονται. Επομένως, είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει ανάπτυξη, να υπάρξει απασχόληση και να μπορεί ο κόσμος να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.» Συνέστησε πάντως στους δανειολήπτες να εξετάζουν προσεκτικά τους όρους της τράπεζας για την αποπληρωμή δανείου «για να παίρνουν τη σωστή απόφαση, διότι με βάση την απόφαση που παίρνουμε, εάν ενταχθούμε δηλαδή στο νόμο Κατσέλη για κήρυξη ιδιωτικής πτώχευσης, τότε στιγματίζουμε το μέλλον μας. Είναι δρόμος χωρίς επιστροφή.»
Ο πολίτης που έχει “κόκκινο δάνειο” ή χρωστά στην Εφορεία ή σε ασφαλιστικό ταμείο πρέπει να είναι πρώτα απ’ όλα σωστά ενημερωμένος για τα μέσα άμυνας που έχει στη διάθεσή του, ιδιαίτερα που ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες μας έχουν “κόκκινο δάνειο” ή χρωστούν σε ταμεία και την Εφορεία και οι οργανισμοί αυτοί γίνονται ολοένα και πιο επιθετικοί, ανέφερε ο Πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ) Δυτικής Μακεδονίας, Δικηγόρος Γιάννης Θεοφύλακτος.
Σημείωσε μάλιστα ότι το πρόβλημα ολοένα και αυξάνεται, γεγονός που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι «λόγω του προβλήματος αυτού γράφονται στο ΚΕΠΚΑ τουλάχιστον 400 μέλη το χρόνο και το ΚΕΠΚΑ δέχεται συνεχώς περισσότερες επισκέψεις στα γραφεία του. Υπάρχουν, πρόσθεσε, μέσα άμυνας που μπορούν να προστατεύσουν οι πολίτες την ακίνητη περιουσία τους και κυρίως την πρώτη κατοικία τους. «Αυτό όμως προϋποθέτει ενημέρωση για τα όπλα που έχει να αντιτάξει στο Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία». Σημείωσε όμως ότι «επειδή έχει γίνει πολύ ακριβή η προσφυγή στη Δικαιοσύνη και γίνεται ολοένα ισχυρότερη η πίεση στην κοινωνία και μειώνονται αυτά τα εφόδια, πρέπει και ως κοινωνία να δούμε τα μέσα αντεπίθεσης ώστε να γίνουμε πιο ισχυροί απέναντι σε αυτή την επίθεση.»
Η Δικηγόρος Αθηνών Κατερίνα Ρουσουνέλου, με εμπειρία σε θέματα πλειστηριασμών, ανέφερε ότι η δυνατότητα που δίνεται από το νόμο είναι προσωρινή και περιορισμένη, χώρια που η δυνατότητα πρόσβασης στη Δικαιοσύνη είναι ακριβή πλέον για τον μέσο πολίτη, αφού πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον 1000-1500 ευρώ για να μπορέσει να αμυνθεί στη διαταγή πληρωμής με αναστολή, και αυτό μόνο και μόνο για να παρατείνει την αποπληρωμή του δανείου, καθώς, ακόμη κι αν προσφύγει σε αυτή, δεν θα δικαιωθεί. «Επομένως η απάντηση πρέπει να είναι από την ίδια την κοινωνία, να απαντήσει με μαζικούς όρους να απαντήσουμε όλοι μαζί απέναντι σε αυτόν τον ανελέητο εκβιασμό.»
Το μέλος της Λέσχης Εργασίας, Αλληλεγγύης και Πολιτισμού Τρικάλων Συλβί Κάρλα μετέφερε την εμπειρία της από το κίνημα απέναντι στις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, λέγοντας ότι συνειδητοποιώντας το πόσο ανήμποροι αισθάνονται οι άνθρωποι στις φτωχογειτονιές της πόλης αποφάσισαν να δουν το πώς μπορεί να δημιουργηθεί ένα κίνημα αλληλεγγύης, που να εκφράζει έμπρακτα αυτή την αλληλεγγύη, βάζοντας φραγμό στις κατασχέσεις κατοικιών. «Μέχρι τώρα τα έχουμε καταφέρει. Για 5 συνεχόμενες εβδομάδες έχουμε ακυρώσει όλους τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις του Ειρηνοδικείου της πόλης, βάζοντας τα σώματά μας μπροστά και απαγορεύοντας στους συμβολαιογράφους από τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και την Εφορεία να προχωρήσουν στους πλειστηριασμούς.» Θεωρούμε, συμπλήρωσε, ότι «ίσως έτσι μπορεί να ξετυλιχτεί το κουβάρι, να μπορέσουμε να πιάσουμε το νήμα και να δούμε πως μπορούμε να υπερασπίσουμε εμείς οι ίδιοι τις ζωές μας και των παιδιών μας, αλλά και να ανατρέψουμε όλη αυτή την επίθεση που γίνεται ενάντιά μας αλλά και να μπορούμε να αποφασίζουμε εμείς για όλα αυτά που μας αφορούν άμεσα. Γιατί η λύση είναι η δική μας η συμμετοχή. Γιατί η ιστορία απέδειξε ότι όσες φορές έγιναν άλματα έγιναν μέσα από τη στάση ζωής των ανθρώπων, που πολλές φορές χρειάστηκε να βάλουν μπροστά και τα σώματά τους.»
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ