Την τελική απόφαση για την υποψηφιότητα θα λάβει το ΕΛΚ την επόμενη εβδομάδα στο Δουβλίνο
Τηλεφωνική επικοινωνία είχε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον τελευταίο να ζητά από τον Έλληνα πρωθυπουργό να είναι ένας από τους δύο που θα τον προτείνει να πάρει το χρίσμα εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την υποψηφιότητα για τη θέση του Προέδρου της Κομισιόν. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με επιστολή του αποδέχτηκε το αίτημα και έτσι ο κ. Γιούνκερ ανακοινώσε και επισήμως την υποψηφιότητά του για το χρίσμα.
Συγκεκριμένα, το μεσημέρι της Πέμπτης ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Ζοζέφ Ντολ, έλαβε την υποψηφιότητα του πρώην πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για να είναι ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ο Ζαν-Κλον Γιούνκερ φέρει τη στήριξη του CSV καθώς και την έγκριση των κομμάτων-μελών του ΕΛΚ, του CDU και της Νέας Δημοκρατίας, από τη Γερμανία και την Ελλάδα αντίστοιχα.
Σε νέα τηλεφωνική συνομιλία που είχαν οι κ. Σαμαράς και Γιούνκερ, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως αποτελεί προνόμιο και τιμή για την Ελλάδα και τον ίδιο να προτείνουν τον κ. Γιούνκερ για το χρίσμα του ΕΛΚ.
Αξίζει να σημειωθεί πως η καταληκτική ημερομηνία υποβολής υποψηφιοτήτων είναι η Τετάρτη 5 Μαρτίου. Την τελική απόφαση θα λάβει η γενική συνέλευση του ΕΛΚ που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα στο Δουβλίνο (6 και 7 Μαρτίου) και στην οποία θα δώσει το «παρών» και ο κ. Σαμαράς.
Κυβερνητικές πολιτικές πηγές σημείωναν με ιδιαίτερη ικανοποίηση ότι η χώρα μέσα σε δύο χρόνια, από την απαξίωση έχει φτάσει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη, όπως φαίνεται άλλωστε από το γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν ένας από εκείνους που συναποφάσισαν την τοποθέτηση Μόντι στη θέση του επικεφαλής της Επιτροπής Ιδίων Πόρων της ΕΕ και ακολούθως του κ. Γιούνκερ για το χρίσμα της υποψηφιότητας του ΕΛΚ για τη θέση του Προέδρου της Κομισιόν.
Τέλος, να σημειωθεί πως το ΕΛΚ είναι το μεγαλύτερο και πιο σημαντικό -σε ευρωπαϊκό επίπεδο- πολιτικό κόμμα της κεντροδεξιάς, το οποίο περιλαμβάνει σήμερα 73 κράτη-μέρη από 39 χώρες.