Στις 100.000 € περίπου οι καταστροφές
Στο έλεος της φθοράς του χρόνου και των βανδάλων εξακολουθεί να βρίσκεται το διοικητήριο, το κτήριο της π. Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης που ανεγέρθηκε σε έκταση του Αγροκηπίου Πτολεμαΐδας, κι ενώ έχουν απομείνει ελάχιστες εργασίες προκειμένου να παραδοθεί, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης, έχουν σταματήσει οι εργασίες από το 2010 και έκτοτε έγινε στόχος απίστευτων βανδαλισμών.
Όποιος επισκέπτεται το κτήριο αυτό αντικρίζει σπασμένα τζάμια και ξηλωμένα κουφώματα και μάρμαρα, ενώ σοβαρές ζημίες έχουν προκληθεί μέχρι και στα κεραμίδια της στέγης του κτηρίου!
Η ανέγερση του διοικητηρίου στην Πτολεμαΐδα, σε χώρο του πρώην Αγροκηπίου (δίπλα στο Πάρκο Εκτάκτων Αναγκών) ξεκίνησε το 2002, επί νομαρχίας Πασχάλη Μητλιάγκα, αλλά ενώ βρίσκεται στο στάδιο της αποπεράτωσης δεν παραδίδεται, καθώς έχει “κολλήσει” η χρηματοδότηση του έργου από το 2010, ενώ στο μεταξύ έχει υποστεί σοβαρές ζημίες από τη μανία κλεφτών και βανδάλων οι οποίοι κατέστρεψαν και άρπαξαν ό,τι μπορούσαν. Ξήλωσαν μέχρι και πόρτες και παράθυρα αλουμινίου, ενώ στο κτήριο αυτό βρήκαν καταφύγιο για ένα διάστημα τον περασμένο χειμώνα και 4-5 οικογένειες από την Βουλγαρία.
Μιλώντας στον «Π» ο ανάδοχος του έργου «Κατασκευή Διοικητηρίου Πτολεμαΐδας» Τηλέμαχος Παμπόρης, είπε ότι ενώ το 2009 υπολείπονταν λίγες εργασίες για την αποπεράτωση του κτηρίου, σταμάτησε η χρηματοδότηση με αποτέλεσμα να μην μπορεί να παραδοθεί το έργο και να υποστεί καταστροφές από βανδαλισμούς. Συγκεκριμένα «έχουν ξηλωθεί και έχουν κλαπεί κουφώματα (πόρτες και παράθυρα). Σχεδόν όλα τα τζάμια το 90%, είναι σπασμένα, ενώ σοβαρές ζημίες έχουν προκληθεί στους ανελκυστήρες και τους ηλεκτρολογικούς πίνακες από όπου έχουν αφαιρεθεί τα καλώδια (χαλκός). Μεγάλη ζημία έχει επίσης προκληθεί στα κεραμίδια, διότι στην αρχή οι σαλταδόροι σκαρφάλωναν από μία πέργκολα στη στέγη και παραβίαζαν τα παράθυρα του 1ου ορόφου από μη ορατό σημείο για να εισέλθουν στο κτήριο».
Ο ανάδοχος του έργου σημείωσε επίσης ότι κατά το διάστημα εκτέλεσης του έργου, μέχρι και το τέλος του 2009 είχε προσλάβει φύλακα για τη φύλαξη του κτηρίου, αλλά με την παύση των εργασιών λόγω παγώματος της χρηματοδότησης έπαυσε η φύλαξη.
Το έργο αρχικά ήταν ενταγμένο στο πρόγραμμα ΟΠΑΓΚ και στη συνέχεια στο ΕΠΑΔΥΜ (πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων), αλλά στη συνέχεια εντάχθηκε στον Τοπικό Πόρο Ανάπτυξης και πληρώθηκαν κάποιες εκτελεσθείσες εργασίες. Επισήμανε μάλιστα ότι «αυτή τη στιγμή έχει εκτελεστεί το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών διαμόρφωσης του αύλειου χώρου, υπολείπονται 180.000 ευρώ συν την αναθεώρηση και το ΦΠΑ για να ολοκληρωθεί η σύμβαση».
Στο μεταξύ όμως σημαντικό κονδύλι απαιτείται και για την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκληθεί στο κτήριο, αυτή τη στιγμή ο ανάδοχος ξεκίνησε αναλυτική καταγραφή των ζημιών, το ύψος των οποίων υπολογίζεται περί τις 100.000 ευρώ.
Σημείωσε επίσης ότι ενώ το έργο δημοπρατήθηκε στις 3 Ιουλίου 2002 με προϋπολογισμό 1.320.616,30 με ΦΠΑ και η σύμβαση του έργου υπογράφτηκε στις 2/9/2002, η προθεσμία περαίωσης του έργο ανέρχονταν σε 600 ημερολογιακές ημέρες. Το έργο αρχικά εντάχθηκε στο πρόγραμμα ΟΠΑΓΚ (σεισμικής αποκατάστασης) όμως καρκινοβατούσε αφού η χρηματοδότηση γινόταν με το σταγονόμετρο μέχρι που το πρόγραμμα έκλεισε, με αποτέλεσμα να ενταχθεί σε νέο πρόγραμμα, το ΕΠΑΔΥΜ (πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) το οποίο είχε την ίδια τύχη με το προηγούμενο. Τελικά εντάχθηκε στον Τοπικό Πόρο που κι αυτό όμως αποδείχθηκε προβληματικό. «Όλα αυτά τα χρόνια δούλευα με συνεχείς παρατάσεις προθεσμίας κάθε φορά περίμενα να πληρωθώ τα δεδουλευμένα και μετά να συνεχίσω τις εργασίες», δηλώνει ο ανάδοχος του έργου, σημειώνοντας ότι το έτος 2010 σταμάτησε τις εργασίες διότι περίμενε να πληρωθεί τον 13ο λογαριασμό (αναθεώρηση) ποσού 172.125,56 ευρώ και αντ’ αυτού υποχρεώθηκε να αλλάξει τον λογαριασμό και να πληρωθεί τα μισά, δηλαδή 86.087,58 ερώ στις 31/12/2010.
Οι πρώτες ζημίες στο κτήριο σημειώθηκαν από 20/4/2011 (ημέρες του Πάσχα) και όπως δήλωσε ο κ. Παμπόρης, αμέσως επισκέφθηκε την αρμόδια τεχνική υπηρεσία της περιφέρειας και τον αντινομάρχη έργων και ενημέρωσε ότι αδυνατεί να περιφρουρήσει το κτήριο από βανδαλισμούς, διότι αφ’ ενός βρίσκεται σε περιοχή εκτός σχεδίου πόλης και αφ’ ετέρου διότι αδυνατεί να επωμισθεί με το κόστος φύλαξης. «Το λάθος μου είναι ότι δεν υπέβαλα αμέσως διακοπή εργασιών», λέει ο κ. Παμπόρης, επισημαίνοντας όμως ότι στις 6/6/2011 υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά κατ’ αγνώστων στο αστυνομικό τμήμα και στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κοζάνης, ενώ στις 14/7/2011 έκανε έγγραφη όχληση για την πληρωμή του 14ου λογαριασμού, «αλλά δεν υπήρχαν χρήματα!»
Κι επειδή οι ζημίες στο κτήριο συνεχίζονταν η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ανέθεσε σε υπηρεσία SECURITY την φύλαξη του κτηρίου από την 1η Σεπτεμβρίου 2011 αλλά σταμάτησε το έργο φύλαξης στις 31/12/2011 διότι δεν πληρώθηκε.
Κι επειδή ο ανάδοχος ενημέρωσε εκ νέου ότι οι ζημίες στο κτήριο συνεχίζονται διότι δεν υπάρχει φύλαξη, το Νοέμβριο του 2012 ανατέθηκε σε άλλη εταιρεία η φύλαξη του κτηρίου η οποία ευτυχώς συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Το πρόβλημα όμως εξόφλησης του αναδόχου, ο οποίος μάλιστα επείγεται να βγει στη σύνταξη, παραμένει.
Αναμένεται πίστωση
Η αλήθεια είναι πως για την ολοκλήρωση των υπολειπόμενων εργασιών και την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκληθεί στο κτήριο απαιτείται ένα κονδύλι που ξεπερνά τις 500.000 ευρώ. Ερωτηθείς σχετικά από τον «Π» ο αντιπεριφερερειάρχης της Π.Ε. Κοζάνης, Γιάννης Σόκουτης, αναγνώρισε ότι το κτήριο κοντεύει να γίνει γεφύρι της Άρτας, λόγω υποχρηματοδότησης και όχι μόνο. «Στη δική μας θητεία είχαμε δύο θέματα να αντιμετωπίσουμε: το ποσό δεν επαρκούσε για να ολοκληρωθεί το κτήριο κι επειδή δεν υπήρχαν χρήματα αναγκαστήκαμε να βάλουμε από τον Πόρο 593.000 ευρώ τον Ιούλιο του 2009, από τότε όμως σταμάτησε το έργο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως ήταν ότι το κτήριο δεν διέθετε πολεοδομική άδεια, πράγμα που σήμαινε ότι δεν μπορούσε- ακόμα κι αν είχε ολοκληρωθεί, να πάρει ρεύμα. Οπότε μπήκαμε πέρσι στη διαδικασία να νομιμοποιήσουμε το κτήριο, κάνοντας χρήση του νόμου για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, με αποτέλεσμα να νομιμοποιηθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2012.»
Για το πρόβλημα της χρηματοδότησης που συνεχίζεται ο αντιπεριφρειάρχης λέει ότι «κάναμε ενέργειες για να εξασφαλίσουμε πίστωση από το ΕΠΑΔΥΜ ύψους 250.000 ευρώ και την περιμένουμε μέσα στον Σεπτέμβριο, προκειμένου να πληρώσουμε τον εργολάβο και να ολοκληρωθούν οι υπολειπόμενες εργασίες και κάποιες από τις φθορές που έχει υποστεί το κτήριο». Πρόσθεσε δε ότι «τα υπόλοιπα χρήματα ελπίζουμε ότι θα βρεθούν από τον Τοπικό Πόρο, υπάρχει ένα παλιό υπόλοιπο που δεν έχει εξαντληθεί και πρέπει να βρεθούν γύρω στις 80.000 ευρώ για να πληρωθούν εκτελεσθείσες εργασίες στον εργολάβο ο οποίος θέλει να βγει στη σύνταξη».
Ερωτηθείς για τη δυνατότητα, άμα τη ολοκλήρωσή του, να στεγαστούν στο διοικητήριο υπηρεσίες του Δήμου Εορδαίας, καθώς πέρσι είχε γίνει σχετική πρόταση από τη διοίκηση της ΔΕΤΗΠ, ο κ. Σόκουτης ανέφερε ότι «την πρόταση αυτή την εξετάζουμε. Προσωπικά είμαι θετικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, άλλωστε επαρκεί ο χώρος καθώς εκεί θα στεγαστούν οι λιγοστές εναπομείνασες αποκεντρωμένες υπηρεσίες της Περιφέρειας στην Πτολεμαΐδα (Τμήμα Μεταφορών- Συγκοινωνιών)», χρειάζεται όμως μία συνολικότερη απόφαση. Εξέφρασε μάλιστα την άποψη ότι «μόνο εάν δοθεί σε χρήση το κτήριο θα σταματήσουν οι φθορές και οι βανδαλισμοί».
Κτήριο άνω των 2.600 τ.μ.
Το ανεγερθέν διοικητήριο στην Πτολεμαΐδα είναι ένα 3ώροφο κτίριο με υπόγειο, ο φυσικός φωτισμός του υπογείου εξασφαλίζεται με φεγγίτες. Το εμβαδόν των τριών ορόφων ανέρχεται σε 1.825.84 τ.μ. και του υπογείου σε 817 τ.μ., στο οποίο εκτός από το λεβητοστάσιο και μηχανοστάσια προβλέπονται χώροι γενικών αρχείων για τις υπηρεσίες της περιφέρειας, αλλά και χώρος στάθμευσης για 14 υπηρεσιακά αυτοκίνητα.
Οι ημιυπαίθριοι χώροι ανέρχονται σε 185.17 τ.μ., ενώ στον αύλειο χώρο (στο πίσω μέρος του κτιρίου) δημιουργείται χώρος στάθμευσης 145 θέσεων.
Το Διοικητήριο έχει δύο εισόδους. Η κύρια είσοδος βρίσκεται νότια του Λαογραφικού Μουσείου -σε δρόμο που χαράχθηκε πρόσφατα και τέμνει στα δύο την έκταση του Αγροκηπίου (δίπλα ακριβώς στο Πάρκο Εκτάκτων αναγκών), ενώ η δεύτερη είσοδος (εκεί που θα υπάρχει και ο χώρος στάθμευσης για το κοινό) βρίσκεται στην αρχή της οδού Δημοκρατίας, δίπλα στο Αντλιοστάσιο της Τηλεθέρμανσης.
Σημειώνεται ότι το ισόγειο του κτιρίου διαθέτει αίθουσα εκδηλώσεων, ενώ έχουν προβλεφθεί άλλες δύο είσοδοι για λόγους ασφαλείας και έχει διαμορφωθεί ήδη ράμπα ώστε να είναι το κτίριο προσπελάσιμο σε άτομα με κινητικά προβλήματα.
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ