Υπέρτατη προσπάθεια καταβάλλουν οι εθελοντές- μέλη του Φιλοζωικού Σωματείου Πτολεμαΐδας που φροντίζουν τους αδέσποτους σκύλους που διαβιούν στο καταφύγιο αδέσποτων ζώων, λίγα μόλις χιλιόμετρα έξω από την πόλη, αφού αν και διαθέτει γεώτρηση δεν λειτουργεί, και το νερό που χρειάζονται για την καθημερινή φροντίδα των ζώων και το πλύσιμο των εγκαταστάσεων έρχεται με το δελτίο, συγνώμη, με το βυτίο!
Πρόκειται για χρόνιο πρόβλημα, που τώρα όμως το καλοκαίρι παίρνει σοβαρότερες διαστάσεις λόγω της ζέστης, αφού δεν είναι δυνατό να καθαριστούν με μερικούς κουβάδες νερό οι εγκαταστάσεις στις οποίες ζουν πάνω από 200 σκύλοι.
Το θέμα ανέδειξε και με προηγούμενο ρεπορτάζ ο «Π» στις αρχές Ιουλίου, στο οποίο ο πρόεδρος του Φιλοζωικού σωματείου Βαγγέλης Τσαούσογλου υπογράμμιζε την ανάγκη άμεσης λειτουργίας της γεώτρησης για να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους οι εθελοντές, λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν ο Δήμος Εορδαίας να μην παρέχει ούτε τα στοιχειώδη στους εθελοντές οι οποίοι και έχουν αναλάβει τη λειτουργία του κυνοκομείου και τη φροντίδα των ζώων.
Ο κ. Τσαούσογλου, τόνιζε συγκεκριμένα τα εξής: «Θα πρέπει άμεσα ο Δήμος Εορδαίας να επιλύσει το πρόβλημα της εξασφάλισης άφθονου νερού για τις ανάγκες του καταφυγίου», αφού δεν επαρκεί για τις ανάγκες καθαριότητάς του. «Ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να παρέχει κάποια βασικά πράγματα στους εθελοντές- μέλη του σωματείου μας οι οποίοι φροντίζουν τα αδέσποτα και καθαρίζουν το καταφύγιο στο οποίο φιλοξενούνται περίπου 250 σκύλοι, αλλά δυστυχώς, παρά τις πιέσεις μας δεν έχουν λυθεί».
Σημείωνε ότι το πρόβλημα με το νερό είναι πολύ σοβαρό, καθώς «ενώ υπάρχει μια γεώτρηση από όταν κατασκευάστηκε το κυνοκομείο, η γεώτρηση αυτή δεν έχει λειτουργήσει γιατί δεν έχει συνδεθεί με ηλεκτρικό ρεύμα. «Πρέπει, λοιπόν πάση θυσία ο Δήμος να μεριμνήσει για την ηλεκτροδότηση της γεώτρησης, διότι δεν νοείται να μένει το καταφύγιο με τόσους σκύλους και 80 κλουβιά που χρειάζονται καθημερινό καθάρισμα, χωρίς νερό». Είχε προσθέσει επίσης ότι, «δεν μπορεί ο Δήμος να θέλει να παρουσιάζει μια καλή εικόνα για την πόλη μαζεύοντας τα αδέσποτα στο κυνοκομείο και να μην διαθέτει τα χρήματα για τη διατροφή των ζώων ή για την ηλεκτροδότηση της γεώτρησης ώστε να υπάρχει νερό στο καταφύγιο αδέσποτων» και δήλωνε ότι «εμείς ως σύλλογος απέναντι σε αυτή την κατάσταση θα αντιδράσουμε δυναμικά».
Μέλη του σωματείου, ένα μήνα αργότερα, σχολιάζουν στο face book ειρωνικά τη “λύση” που έδωσε ο Δήμος για το νερό, ως εξής:
«Εθελοντής σημαίνει να κάνεις και τον ακροβάτη!!!
Η λύση που έδωσε ο Δήμος για το νερό στο κυνοκομείo είναι αυτή: γέμισμα δεξαμενών κάθε δυο-τρεις μέρες για καθάρισμα και για πόση…».
Ταυτόχρονα όμως εκφράζουν τις ευχαριστίες τους προς τον κ. τον κ. Λάζο Ξινό διότι «είχε την καλοσύνη να μας φέρει νέες δεξαμενές».
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου η Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας επισκέφθηκε το κυνοκομείο και πραγματοποίησε έλεγχο των εγκαταστάσεών του, εν όψει της έκδοσης άδειας για τη λειτουργία του ω καταφύγιο αδέσποτων ζώων. Ο διευθυντής της Κτηνιατρικής Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας κ. Ζώης Γακίδης, είχε σχολιάσει τότε στον «Π»
με τα καλύτερα λόγια τις εγκαταστάσεις του, λέγοντας ότι «είναι άριστες οι υποδομές του καταφυγίου, αφού μεγάλωσαν οι θέσεις και τα 160 κλουβιά έγιναν πλέον 80» και ότι αμέσως μετά την προσκόμιση κάποιων εγγράφων που ζητήθηκαν θα εκδοθεί η άδεια.
Μέλη του Φιλοζωικού σωματείου όμως διερωτώνται «πως μπορεί να δοθεί άδεια λειτουργίας σε καταφύγιο αδέσποτων ζώων που μπορεί να διαθέτει μεν άριστες υποδομές αλλά δεν έχει άφθονο νερό;»
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ