Η σημασία της πρόληψης από τον καρκίνο και της έγκαιρης διάγνωσης τονίστηκε στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Σάββατο (26/6) ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Εορδαίας, σε συνεργασία με το δήμο Μουρικίου, στην έδρα του δήμου στο Εμπόριο.
Ο Παθολόγος- Ογκολόγος Χρήστος Εμμανουηλίδης ανέφερε ότι η υγιεινή διατροφή αλλά και η άσκηση συντελούν στην πρόληψη από τον καρκίνο, καθώς όπως επισήμανε, πρέπει να επιστρέψουμε στη διατροφή των παππούδων μας αφού έχει αποδειχθεί η πλούσια σε λιπαρά διατροφή ευθύνεται για την εκδήλωση καρκίνου, ενώ και άσκηση έχει πολύ ευεργετική επίδραση στην μείωση των πιθανοτήτων εκδήλωσης καρκίνου.
Ειδική αναφορά έκανε στον εμβολιασμό κατά ιών που προφυλάσσει από δύο είδη καρκίνου: στο εμβόλιο για την ηπατίτιδα Β που προστατεύει από τον καρκίνο του ήπατος και στον εμβολιασμό κατά του ιού των θηλωμάτων που ευθύνεται για την εκδήλωση του καρκίνου της μήτρας, καθώς δεν μπορεί να εμφανιστεί καρκίνος στη μήτρα εάν δεν έχει προηγηθεί μόλυνση από τον ιό αυτό.
Συνέστησε εξάλλου προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο του στήθους στις γυναίκες, λέγοντας ότι είναι ο πρώτος καρκίνος στο γυναικείο πληθυσμό γι’ αυτό γυναίκες πάνω από 40 χρονών πρέπει να κάνουν μαστογραφία ανά δύο χρόνια ή και ανά έτος και συσχέτισε τον καρκίνο του στήθους με την διατροφή που είναι πλούσια σε λιπαρά αναφέροντας ότι ενώ είναι χαμηλή η εκδήλωσή του στις Γιαπωνέζες όταν μετακομίζουν για παράδειγμα στις ΗΠΑ (και αλλάζουν διατροφικές συνήθεις) η συχνότητα εκδήλωσης της νόσου ανέρχεται στα ίδια επίπεδα με τις Αμερικανίδες.
Σημείωσε ότι για τον καρκίνο του μαστού στις γυναίκες ευθύνεται και η τεκνοποίηση σε μεγάλη ηλικία, καθώς υπάρχει συσχέτιση εκδήλωσης σε γυναίκες που τεκνοποιούν άνω των 30 ετών. Τόνισε επίσης ότι οι άνω των 50 ετών πρέπει να κάνουν κωλονοσκόπηση για τον εντοπισμό καρκίνου του εντέρου, ενώ οι άντρες πρέπει να ελέγχονται για τον εντοπισμό καρκίνου του προστάτη, που είναι πολύ συχνός.
Στη βλαπτική επίδραση του ήλιου στο δέρμα και την καρκινογένεση αναφέρθηκε ο Δερματολόγος- Αφροδισιολόγος Αντώνης Ζιώγας, επισημαίνοντας ότι η εμφάνιση μιας νέας ελιάς στο σώμα μας ή η αλλαγή εμφάνισης μιας προϋπάρχουσας ελιάς πρέπει να μας ψυλλιάσει και να πάμε στον γιατρό για έλεγχο, ιδιαίτερα όταν είναι ασύμμετρη ή έχει περίεργο χρώμα.
Ανέφερε ότι στη χώρα μας εκδηλώνονται 20.000 νέα κρούσματα καρκίνου του δέρματος κάθε χρόνο και ένας στους 5 έλληνες θα εμφανίσει κάποια στιγμή της ζωής του καρκίνο του δέρματος. Συνέστησε λοιπόν προστασία από την έκθεση στον ήλιο, λέγοντας ότι «το μαύρισμα δεν είναι αξεσουάρ» και τώρα το καλοκαίρι πρέπει να καθόμαστε με μέτρο στην παραλία και με αντηλιακό, καθώς όσο περισσότερο στη διάρκεια της ζωής μας έχουμε εκτεθεί στον ήλιο τόση περισσότερη υπεριώδη ακτινοβολία έχουμε συγκεντρώσει και κινδυνεύουμε να εμφανίσουμε καρκίνο του δέρματος (μελάνωμα ή επιθυλιώματα). Το παρηγορητικό, είπε, είναι ότι εάν διαγνωστεί νωρίς, ακόμη και το μελάνωμα, θεραπεύεται.
Την ανάγκη ενημέρωσης του πολίτη σε θέματα υγείας, καθώς η γνώση αποτελεί όπλο για την προστασία του, τόνισαν στον χαιρετισμό τους η δήμαρχος Μουρικίου Παρασκευή Βρυζίδου και ο πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Εορδαίας. Μάλιστα ο Βασίλης Καραπίντσιος επισήμανε ότι οι ημερίδες που εγκαινιάζει ο σύλλογος Καρκινοπαθών στους δήμους της Εορδαίας θα επεκταθούν και σε περιοχές της Καστοριάς και Φλώρινας.
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ