Στο προτεινόμενο σχέδιο διοικητικής μεταρρύθμισης του κράτους προβλέπεται ότι ο αριθμός των (νέων) δήμων , που θα προκύψουν από τις συνενώσεις των ΟΤΑ , δε θα υπερβαίνει το 1/3 του σημερινού αριθμού.
Αυτό μπορεί να , υπηρετήσει την λειτουργική ανάγκη, οι συνενώσεις των ΟΤΑ να γίνουν με γνώμονα (βάση) τα ανθρωπογεωγραφικά σύνολα των επαρχιών , βάση των οποίων στο Ν.Κοζάνης θα δημιουργηθούν 3 έως 4 νέοι Δήμοι.
Πρόταση για το θέμα αυτό είναι να επεκταθεί (διαμορφωθεί) ο νέος Δήμος Πτολεμαϊδας στα όρια της επαρχίας Εορδαίας , με κάποιες διαφοροποιήσεις που υπαγορεύονται από την σημερινή πραγματικότητα.
ΟΡΙΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ
Τα γεωγραφικά όρια του νέου Δήμου θα είναι τα όρια της επαρχίας Εορδαίας που περικλείονται από τα χωριά Πύργοι – Μεσόβουνο – Ερμακιά – Εξοχή – Ακρινή- Κλείτος- Χαραυγή –Ποντοκώμη – Μαυροπηγή – Ασβεστόπετρα – Άρδασα – Βλάστη – Αναρράχη – Εμπόριο – Μηλοχώρι – Φούφα – Βαρυκό- Γαλάτεια – Ολυμπιάδα – Αγ.Ανάργυροι – Φιλώτας – Αντίγονο.
ΙΣΤΟΡΙΑ
Η Εορδαία αποτελεί ένα συνεκτικό ανθρωπογεωγραφικό σύνολο από αρχαιοτάτων χρόνων , πράγμα που αποδεικνύεται από χάρτες της Αρχαίας Μακεδονίας και από κείμενα ιστορικών ,( Ηρόδοτος 5ο π.χ. αιώνα , Θουκυδίδης 4ο π.χ. αιώνα , Στράβων 1ο π.χ. αιώνα , Αριανός 1ο μ.χ. αιώνα , Ησύχιος 5ο μ.χ. αιώνα , Κων/νος πορφυρογένης 10ο μ.χ. αιώνα , κ.α. )
Στους νεότερους χρόνους η επαρχία Εορδαίας αποτέλεσε τον χώρο εγκατάστασης των προσφύγων από τις αλησμόνητες πατρίδες Μ.Ασίας , Θράκης και Πόντου.
ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΗ
ΠΡΟΤΑΣΗ
Η Επαρχία Εορδαίας για λόγους ιστορικούς , γεωγραφικούς, λειτουργικούς , κοινωνικούς αλλά και αναπτυξιακούς μπορεί εξάλλου να διευρυνθεί και να συμπεριλάβει στο νέο Δήμο και τις κοινότητες
1. Βαρυκού διότι
α. Λόγω μορφολογίας εδάφους είναι αποκομμένη από το Νομό Φλώρινας , στον οποίο διοικητικά ανήκει.
β. Γειτνιάζει άμεσα με τα χωριά της Δυτ.Εορδαίας , καθώς βρίσκεται κοντά στην Πτολ/δα , και συνδέεται οδικά με αυτήν και έχει άμεση και εύκολη πρόσβαση μαζί της
γ. Όλες οι εμπορικές – κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητές της συνδέονται με την Πτολεμαϊδα.
δ. Τα αστικά απόβλητα, βάση της μελέτης της Δυτ.Εορδαίας εύκολα έρχονται στον βιολογικό της Πτολ/δας.
ε. Υπάρχει εύκολη σύνδεση του δικτύου ύδρευσης με εκείνο του δήμου Πτολ/δας , για επάρκεια και ποιότητα νερού.
ζ. Υπάρχει η θέληση των κατοίκων και της κοινοτικής αρχής να ενταχθούν στο νέο Δήμο της Εορδαίας.
2. Κοινότητες Ακρινής, Αγ. Δημητρίου, Ρυακίου, Τετραλόφου και Αγ.Χαραλάμπους.
α. Οι κοινότητες αυτές βρίσκονται μέσα στο λεκανοπέδιο της Εορδαίας , που περικλείεται από την οροσειρά του Βερμίου και την Εγνατία οδό.
β. Αποτελούν ένα μικρό γεωγραφικό χώρο στην ανατολική γωνια της Εορδαίας και η ένταξή τους στο Δήμο της Εορδαίας θα δημιουργήσει ενιαίο ενεργειακό Δήμο , στα όρια του οποίου θα περιλαμβάνονται όλα τα ορυχεία και οι ΑΗΣ του Ν.Κοζάνης.
γ. Με την ένταξη των κοινοτήτων αυτών στο Δήμο Εορδαίας θα υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση όλων των κοινών ζητημάτων , που έχουν να κάνουν με τη ΔΕΗ.
Ταυτόχρονα όμως θα μπορεί να γίνει και ενιαίος σχεδιασμός για την τοπική ανάπτυξη, με βάση τα συγκριτικά πλεονεκτήματα αξιοποίησης νέων εδαφών, Τ/Θ, τέφρας , πλεονάζουσα θερμική ενέργεια , νερά, καυσαέρια κ.τ.λ.
3 Κοινότητες Φιλώτα, Πελαργού, Αντίγονου και Αγ. Αναργύρων, Μανιάκι, Φαραγγίου, Άνω και Κάτω Γραμματικού
α. Οι κοινότητες αυτές από αρχαιοτάτων χρόνων και μέχρι την δεκαετία του 1960 ανήκαν στην επαρχία Εορδαίας.
β. Έχουν άμεση γειτνίαση και οδική σύνδεση με την Πτολ/δα , με την οποία άμεσα σχετίζονται και οι οικονομικές , εμπορικές και κοινωνικές τους δραστηριότητες .
γ. Με την επανένταξη και του Δήμου Φιλώτα στην Εορδαία δημιουργείται πλέον ο ενιαίος και εξοχήν ενεργειακός Δήμος στη Δυτ.Μακεδονία , κατά τα πρότυπα των άλλων ανεπτυγμένων χωρών , με ότι αυτό συνεπάγεται για την λειτουργία των ΑΗΣ , τον αναπτυξιακό ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας αλλά και την τοπική και περιφερειακή της ανάπτυξη.
4. Κοινότητες Κτενών, Σιδερών και Λιβερών
α. Οι κοινότητες αυτές βρίσκονται στα γεωγραφικά όρια της Ασβεστόπετρας και ο υπό διάνοιξη δρόμος θα επιτρέψει την ταχύτατη πρόσβαση των κατοίκων στις επαγγελματικές τους δραστηριότητες (5 klm), ενώ πολλοί κάτοικοι έχουν συγγενικούς και φιλικούς δεσμούς με την περιοχής της Πτολεμαΐδας.
5. Κοινότητες Σισανίου και Ναμάτων
Με το παραπάνω σκεπτικό και το γεγονός ότι οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν ιδιαίτερους οικογενειακούς δεσμούς με την Πτολεμαϊδα, αλλά και είναι κάτοικοι Πτολεμαΐδας επί μονίμου βάσεως, θεωρούμε ότι οι παραπάνω κοινότητες θα μπορούσαν να ενταχθούν στο διευρυμένο δήμο Πτολεμαΐδας (Εορδαίας).