Με νωπές ακόμη τις υποσχέσεις από τον αρμόδιο υφυπουργό και ότι η Θεσσαλονίκη και γενικότερα η περιφέρεια θα έχει «μεγάλο» κανάλι, οι συνδικαλιστικές δημοσιογραφικές ενώσεις ετοιμάζονται να φέρουν το θέμα της ΝΕΡΙΤ στη Βουλή.
Η ΕΣΗΕΜ-Θ προκηρύσσει πενθήμερη απεργία από τις 24 Ιανουαρίου στο παράρτημα της Δ.Τ.Την ίδια ώρα η ΕΣΗΕΜ-Θ προκηρύσσει πενθήμερη απεργία από τις 24 Ιανουαρίου στο παράρτημα της Δ.Τ. (ναι, καλά διαβάσατε) της συμπρωτεύουσας.
Αφού δεν πείθεται κανείς, ούτε καν ο πρόσφατα διορισθείς από τον ίδιο τον Παντελή Καψή και άρτι παραιτηθείς Παντελής Σαββίδης (βλέπε «Ανιχνεύσεις») για να τρέξει τη Δ.Τ. της συμπρωτεύουσας, όπως ότι μπορεί να στηθεί κανάλι της προκοπής με 42 άτομα (15 δημοσιογράφους, 27 τεχνικούς), η ΠΟΕΣΥ αποφάσισε να προστρέξει στην πολιτική ηγεσία, απευθύνοντας επιστολή στον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής.
Κατ’ ευφημισμόν
«Μετά τον ξαφνικό θάνατο της ΕΡΤ, τώρα σχεδιάζεται ένα υποκατάστατο του καταργημένου φορέα, το οποίο μόνο κατ’ ευφημισμόν θα μπορεί να αποκαλείται “Δημόσια Τηλεόραση” (Δ.Τ.) ή ΝΕΡΙΤ. Και θα αποτελεί ένα δύσμορφο και δυσλειτουργικό υποκατάστατο της ΕΡΤ, αφού παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις για “ελληνικό BBC”, ο νέος δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας σχεδιάζεται με προδιαγραφές επιπέδου τοπικού καναλιού, ακυρώνοντας τις διακηρύξεις κυβερνητικών στελεχών περί δημιουργίας ενός νέου, ανεξάρτητου, πολυφωνικού και ποιοτικού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Αντ’ αυτού, δημιουργείται ένας συρρικνωμένος αθηνοκεντρικός οργανισμός, που φιμώνει και εξαφανίζει την περιφέρεια.
Ο επί σχεδόν 8 μήνες αποκλεισμός της λειτουργίας των ραδιοφώνων της περιφέρειας, της ΕΤ3 και των κατά τόπους σταθμών της ΕΡΤ, αλλά και η έμπρακτη πολιτική συρρίκνωσης του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα και στραγγαλισμού της ελεύθερης και αμερόληπτης πληροφόρησης, αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να αγνοεί την υποχρέωση που επιβάλλει το Σύνταγμα για την πλήρη ανταπόκριση της δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης στις κοινωνικές ανάγκες και την πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας.
Ο νέος ραδιοτηλεοπτικός φορέας τελικά σχεδιάζεται με ελάχιστο προσωπικό, σε σχέση με τις κυβερνητικές εξαγγελίες, έτσι ώστε να μην μπορεί να είναι ανταγωνιστικός για τα ιδιωτικά κανάλια, ενώ η παραγωγή μεγάλου μέρους των προγραμμάτων του παραδίδεται σε ιδιώτες. Εξωτερικές παραγωγές, τις οποίες ο πρωθυπουργός είχε χαρακτηρίσει αμαρτωλές.
Και προφανώς το δημοσιογραφικό δυναμικό της “Δ.Τ.”, της ΝΕΡΙΤ ή όπως αλλιώς θα λέγεται, θα περιορίζεται στην κάλυψη των απολύτως απαραίτητων, για να δικαιολογείται η είσπραξη του ανταποδοτικού τέλους. Δημιουργείται έτσι μια δημόσια ραδιοτηλεόραση για την οποία έχουν εκφραστεί αρνητικά τόσο η Διεθνής και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων όσο και η EBU.
Πώς θα γίνει ανταγωνιστική η δημόσια τηλεόραση όταν προκηρύσσονται μόλις 132 θέσεις εργασίας για τη ΝΕΡΙΤ, με αποτέλεσμα να χάνονται περισσότερες από 500 θέσεις εργασίας δημοσιογράφων της ΕΡΤ, ενώ το σύστημα μοριοδότησης που επελέγη ευνοεί τους υποψήφιους χωρίς καμία εργασιακή εμπειρία στη δημόσια ραδιοτηλεόραση;
Οι συνέπειες από την ακύρωση της Θεσσαλονίκης ως έδρας άρτιου και αυτόνομου ενημερωτικού σχήματος δεν έχουν τοπική μόνο εμβέλεια: χαρακτηρίζουν το σύνολο της κυβερνητικής αντίληψης για την ενημέρωση ως δημόσιο αγαθό και καθιστούν εξ ορισμού αδόκιμο το πολυδιαφημισμένο εγχείρημα της ΝΕΡΙΤ».
Με αυτά τα δεδομένα το δ.σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών ζητά να του δοθεί η δυνατότητα να αναπτύξει και προφορικά τις θέσεις του στη Βουλή, προκειμένου να τοποθετηθούν τα μέλη του Κοινοβουλίου.
Στο μεταξύ η ΕΣΗΕΜ-Θ αποφάσισε την πρώτη κινητοποίηση στην ιστορία του μορφώματος που αποκαλείται Δ.Τ. Συγκεκριμένα προκηρύσσει πενθήμερη απεργία στο σχήμα της Δημόσιας Τηλεόρασης που λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη από την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου στις 06.00 π.μ. μέχρι και την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου την ίδια ώρα.
Παράλληλα η ΕΣΗΕΜ-Θ καλεί την κυβέρνηση να διατηρήσει τη Θεσσαλονίκη ως έδρα άρτιου, αυτόνομου και πλήρως στελεχωμένου σταθμού της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, διασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό το δικαίωμα των πολιτών της περιφέρειας στην ενημέρωση.
Σήμερα η κλήρωση της Eurovision
Σήμερα κληρώνει η Eurovision 2014. Τι σημαίνει αυτό; Πως οι Δανοί διοργανωτές θα κάνουν κλήρωση στην Κοπεγχάγη για το ποια χώρα (εκτός από την ίδια και τις Big 5) θα διαγωνιστεί σε ποιον ημιτελικό.
Οι 28 χώρες έχουν χωριστεί σε 6 ομάδες, ώστε να αποφευχθεί η μάζωξη πολλών γειτόνων-συμμάχων σε έναν ημιτελικό. Η Ελλάδα βρίσκεται στο 4ο γκρουπ μαζί με την Αρμενία, το Βέλγιο, την Ιρλανδία και την Ολλανδία.Το κακό όμως είναι πως μπορεί να λέμε για τις άλλες «συμμαχίες», αλλά έχουμε χάσει από χέρι τρεις σημαντικούς γείτονες-φίλους, όπως είναι η Κύπρος, η Βουλγαρία και η Σερβία, που δεν θα πάρουν μέρος φέτος στο διαγωνισμό.