Τη στιγμή που το Κέντρο Περιβάλλοντος (ΚΕ.ΠΕ.) Κοζάνης και η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση υπόγραφαν χτες, σύμβαση για εγκατάσταση τριών νέων σταθμών μέτρησης αερίων ρύπων, η ρύπανση στο νομό εξακολουθεί να είναι ανησυχητική, καθώς οι μετρήσεις του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας δείχνουν υπερβάσεις και στην πόλη της Κοζάνης.
Το Εργαστήριο Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Περιβαλλοντικής Φυσικής (ΕΑΡ-ΠΕΦΥ) του ΤΕΙ ανακοίνωσε τις μετρήσεις του 2009, του σταθμού μέτρησης αιωρούμενων εισπνεύσιμων σωματιδίων (ΑΣ10), που έχει εγκατεστημένο στην πλατεία Αριστοτέλους, στο κέντρο της πόλης. Προχωρώντας σε μία αξιολόγηση της κατάστασης, επισημαίνει ότι «τα στοιχεία είναι ανησυχητικά», καθώς από τις 325 μετρήσεις που έγιναν όλο το χρόνο, τις 59 ημέρες σημειώθηκαν υπερβάσεις στη μέση ημερήσια συγκέντρωση ΑΣ10», όταν οι υπερβάσεις δεν μπορούν να ξεπερνούν τις 35 ημέρες του έτους. Βεβαίως, οι ημερήσιες υπερβάσεις θα ήταν περισσότερες αν γινόταν μετρήσεις στις 365 ημέρες του έτους. Η μέση τιμή της περιόδου μέτρησης ήταν 38 μg/m3, με όριο τα 40 μg/m3. Η οριακή αυτή κατάσταση, κάθε άλλο παρά καλή θεωρείται, καθώς σύμφωνα με τον υπεύθυνο του ΕΑΡ-ΠΕΦΥ του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, Θανάση Τριανταφύλλου, «απόφαση της Ε.Ε. ήταν να μειώσει το όριο των 40 μg/m3 στα 20 μg/m3, αλλά αυτό δεν έγινε επειδή θεωρήθηκε ανέφικτο και υπήρξαν αντιδράσεις χωρών».
Πάντως, ο Θ. Τριανταφύλλου επισήμανε ότι «για πρώτη φορά η μέση ημερήσια ρύπανση έπεσε κάτω του ορίου των 40 μg/m3», προσθέτοντας ότι ¨η ανώτερη τιμή σημειώθηκε τον Ιανουάριο του 2009 με 129 μg/m3». Είπε όμως ότι «τα προηγούμενα χρόνια η κατάσταση ήταν χειρότερη», καθώς: Τον Απρίλιο του 2008 καταγράφηκαν 172 μg/m3 και τον Ιούλιο του 2007 καταγράφηκαν 188 μg/m3. Βεβαίως, διευκρίνισε ότι στην τελευταία περίπτωση επηρέασαν αρνητικά οι πυρκαγιές στον Γράμμο και στα Πιέρια. Σύμφωνα επίσης με στοιχεία που έδωσε το 1995 η μέση ημερήσια τιμή ήταν πολύ πάνω από το όριο των 40 μg/m3, αφού έφτασε στα 60-70 μg/m3. Για τις πρόσφατες ανακοινώσεις των μετρήσεων του 2009, επισήμανε ότι οι υπερβάσεις των 59 ημερών, σημαίνει υπέρβαση της τάξης του 20%, σε σχέση με το όριο των 38 ημερών, ενώ στην τελευταία πενταετία σημειώθηκαν υπερβάσεις της τάξης των 30-45%.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, θεωρείται θετικό το γεγονός της διεύρυνσης με τρεις νέους σταθμούς, του δικτύου των σταθμών μέτρησης ρύπων και αξιολόγησης της ποιότητας του αέρα στο νομό Κοζάνης, από τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβάλλοντος. Η πρόεδρος του ΚΕ.ΠΕ. Κική Αποστολίδου, υπόγραψε χτες, παρουσία του νομάρχη Γιώργου Δακή, τη σύμβαση για την προμήθεια και εγκατάσταση τριών νέων σταθμών, προϋπολογισμού 208.726 €. Η εγκατάσταση και η διασύνδεση των σταθμών θα γίνει το αργότερο σε τρεις μήνες. Οι νέοι σταθμοί θα εγκατασταθούν εκεί όπου οι υπάρχοντες σταθμοί της ΔΕΗ δεν καλύπτουν, δηλαδή στην Ακρινή του δήμου Ελλησπόντου, στο δημοτικό διαμέρισμα Αγίας Παρασκευής του ομώνυμου δήμου και στην πόλη της Κοζάνης, στο κτίριο της νομαρχίας. Με την εγκατάσταση των νέων σταθμών, δημιουργείται στο νομό Κοζάνης ένα ευρύ δίκτυο 16 σταθμών, που αποτελείται από 11 σταθμούς της ΔΕΗ, 4 σταθμούς του ΚΕΠΕ και έναν σταθμό του δήμου Δ. Υψηλάντη.
Το συμπέρασμα που προκύπτει από τα ανωτέρω είναι ότι «και σταθμούς μέτρησης της ρύπανσης έχουμε, αλλά και ρύπανση έχουμε, η οποία είναι καταγεγραμμένη, άρα είμαστε γνώστες της κατάστασης». Το ζητούμενο είναι να λαμβάνονται μέτρα έκτακτης ανάγκης, όποτε αυτό κρίνεται αναγκαίο, πράγμα που μέχρι τώρα δεν γίνεται, εκτός από μία φορά που η ΔΕΗ μείωσε φορτία, έπειτα από διάβημα διαμαρτυρίας του νομάρχη Κοζάνης.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ