Ήταν 26 Οκτωβρίου λίγο πριν τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου, όταν άνοιξε, με τις ευλογίες της εκκλησίας, τις πύλες της η Ιστορική Έκθεση «ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΗΡΩΕΣ ΣΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ ’40» στο Μουσείο Πτολεμαΐδας, τιμώντας τους δικούς μας στρατιώτες (Αξιωματικούς και Φαντάρους) της Εορδαίας, που θυσίασαν τη ζωή τους για την πατρίδα πολεμώντας ηρωικά στα βουνά της Πίνδου.
Ένα μήνα περίπου μετά και η έκθεση σημείωσε μεγάλη επισκεψιμότητα αποτελώντας πόλο έλξης για ντόπιους και επισκέπτες της περιοχής, γεγονός που ώθησε τους υπεύθυνους του Μουσείου, να παρατείνουν τη λειτουργία της.
Σε δηλώσεις της στον ‘’Π’’ η πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. ΚΟΙΠΑΠΠ του Δήμου Εορδαίας και πρόεδρος του Μουσείου Θεοπίστη Κρυσταλλίδου με αφορμή την επίσκεψη μαθητών του 3ου Δημοτικού Σχολείου Πτολεμαΐδας, επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Μετά την θερμή ανταπόκριση του κοινού, θεωρήσαμε επιτακτική την ανάγκη να δοθεί παράταση στη λειτουργία του, από τέλη Δεκεμβρίου, που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, έως τα μέσα Φεβρουαρίου. Ήδη έχουν επισκεφθεί την έκθεση γύρω στα 800 άτομα, στην πλειοψηφία τους μαθητές σχολείων όλων των βαθμίδων, ενώ υπήρξαν επισκέπτες και από άλλες περιοχές της χώρας».
Η κ. Κρυσταλλίδου διευκρίνισε ότι η έκθεση έχει εμπλουτιστεί με νέο υλικό, από το προσωπικό αρχείο της Βαρβάρας Γκέκα, που περιλαμβάνει βιντεοσκοπημένες αφηγήσεις πολεμιστών του έπους του 1940 από την Εορδαία οι οποίοι δεν βρίσκονται πλέον στη ζωή.
Οι μαθητές που επισκέφθηκαν και ξεναγήθηκαν στην έκθεση, δεν έκρυψαν τον ενθουσιασμό τους καθώς και οι Δασκάλες που τους συνόδευαν, εκφράζοντας την ικανοποίησή τους και από την θερμή φιλοξενία της προέδρου και των εργαζομένων του Μουσείου.
Δεδομένης της ευκαιρίας η πρόεδρος του Μουσείου αναφέρθηκε και στις άλλες εκδηλώσεις, που έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο χρονικό διάστημα, που θα ενημερώσουν και θα ψυχαγωγήσουν τα μικρά παιδιά.
Υπενθυμίζεται ότι οι ώρες λειτουργίας της άρτια οργανωμένης έκθεσης είναι καθημερινά, από τις 9 το πρωί έως τη 1 και μισή το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα έως τις 8 το βράδυ.
ΚΟΥΛΑ ΠΟΥΛΑΣΙΧΙΔΟΥ