«Οι λαοί μας υποφέρουν», είπε ο Πρόεδρος απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας – «Είμαι βέβαιος ότι όπως και η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, επίσης και η Ελλάδα θα μπορέσει να ολοκληρώσει το δυσκολότερο μέρος του έργου αυτού, έτσι ώστε να βρει το δρόμο της προς την ανάπτυξη», είπε ο Πέδρο Πάσος Κοέλιο
«Έχουν εξαντληθεί οι δυνατότητες πλέον της αντοχής, του ελληνικού λαού τουλάχιστον», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας με τον οποίο συναντήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο. Επί της ουσίας ο κ. Παπούλιας αποστέλλει ένα σαφές μήνυμα προς τους δανειστές ότι οι Έλληνες πολίτες δεν έχουν πλέον δυνατότητες να πληρώνουν νέους φόρους.
Από την πλευρά του, ο Πέδρο Πάσος Κοέλιο υπαινίχθηκε ότι η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να ολοκληρώσει το δυσκολότερο μέρος των μεταρρυθμίσεων που έχουν επιβάλλει οι δανειστές και η Τρόικα. «Είμαι βέβαιος ότι όπως και η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, επίσης και η χώρα σας θα μπορέσει να ολοκληρώσει το δυσκολότερο μέρος του έργου αυτού, έτσι ώστε να βρει το δρόμο της προς την ανάπτυξη, η οποία οπωσδήποτε θα έρθει», τόνισε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός.
Στο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, ο κ. Παπούλιας τόνισε απευθυνόμενος προς τον κ. Κοέλιο. «Η κοινωνικο-οικονομική κρίση μάς έφερε πολύ πιο κοντά και μας επιβάλλει να διαμορφώσουμε κοινή πολιτική για την αντιμετώπισή της. Οι λαοί μας υποφέρουν και έχουν εξαντληθεί οι δυνατότητες πλέον της αντοχής, του ελληνικού λαού τουλάχιστον», ενώ δεν δίστασε να σημειώσει πως σε άλλους τομείς σημειώνει μεγαλύτερη πρόοδο η Ελλάδα και σε άλλους η Πορτογαλία, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως «βρισκόμαστε στον ίδιο παρονομαστή».
Ο κ. Πέδρο Πάσος Κοέλιο δήλωσε, απαντώντας στον Έλληνα Πρόεδρο: «Οι λαοί της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και της Ισπανίας έχουν κάνει πολύ μεγάλες θυσίες για να ξεπεράσουν αυτή την οικονομική κρίση».
«Πραγματικά πρέπει να πω ότι νοιώθω πολύ μεγάλη έκπληξη που ύστερα από περίπου 4 χρόνια μεγάλων προσπαθειών η Ευρώπη και ιδιαίτερα η Ευρωζώνη δεν έχουν καταφέρει να επιτύχουν αυτές τις προοπτικές της βιώσιμης ανάπτυξης και της ανάκαμψης που θεωρούσαμε ότι θα υπήρχαν πλέον. Παρά ταύτα, υπάρχουν ακόμα μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην Ευρώπη», υπογράμμισε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός.
Αυτή την ώρα ο κ. Πέδρο Πάσος Κοέλιο συναντάται με τον ομόλογό του, πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά.
Διαβάστε ολόκληρο το διάλογο που είχε ο Κάρολος Παπούλιας με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας στο Προεδρικό Μέγαρο:
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καλωσορίσατε, κύριε Πρωθυπουργέ. Χαίρομαι ιδιαίτερα.
PEDRO PASSOS COELHO: Κύριε Πρόεδρε, είναι μεγάλη τιμή και χαρά για μένα που σας γνωρίζω προσωπικά και που μπορώ να σας επισκεφθώ στο Προεδρικό Μέγαρο.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Χαιρόμαστε που σας υποδεχόμαστε μια ωραία φθινοπωρινή μέρα στην Αθήνα.
Κύριε Πρωθυπουργέ, οι σχέσεις των δύο χωρών μας είναι παραδοσιακά άριστες. Είμαστε δύο μικρές χώρες του ευρωπαϊκού νότου και η μοίρα είναι κοινή. Και τώρα έγινε ακόμα πιο κοινή. Η κοινωνικο-οικονομική κρίση μας έφερε πολύ πιο κοντά και μας επιβάλλει να διαμορφώσουμε κοινή πολιτική για την αντιμετώπισή της. Οι λαοί μας υποφέρουν και έχουν εξαντληθεί οι δυνατότητες πλέον της αντοχής, του ελληνικού λαού τουλάχιστον.
Απ’ό,τι παρακολουθώ, πετυχαίνετε ορισμένα πράγματα καλύτερα από μας και σε ορισμένους τομείς έχουμε εμείς καλύτερα αποτελέσματα από σας. Αλλά βρισκόμαστε στον ίδιο παρονομαστή. Περιμένουμε την ανάπτυξη, την απασχόληση, να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας των νέων, που δυστυχώς είμαστε πρωταθλητές στην Ευρώπη. Ξεπεράσαμε και την Ισπανία.
Όλα αυτά είναι κοινά προβλήματα που χρειάζονται κοινή αντιμετώπιση και νομίζω ότι η επίσκεψή σας προς τα εκεί κατατείνει, για να βρούμε κοινούς δρόμους για την αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων. Καλωσορίσατε, κύριε Πρωθυπουργέ.
PEDRO PASSOS COELHO: Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Χαίρομαι πάρα πολύ που βρίσκομαι στην Αθήνα.
Όπως γνωρίζετε, κατόπιν θα έχω μία συνάντηση και με τον κ.Πρωθυπουργό, τον κ.Σαμαρά. Θα έχουμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε τη σχέση μας και την ιδιαίτερη κατάσταση των δύο χωρών μας και του ευρύτερου ευρωπαϊκού πλαισίου και των προοπτικών ανάπτυξης στην Ευρώπη.
Πραγματικά πρέπει να πω ότι νοιώθω πολύ μεγάλη έκπληξη που ύστερα από περίπου 4 χρόνια μεγάλων προσπαθειών η Ευρώπη και ιδιαίτερα η Ευρωζώνη δεν έχουν καταφέρει να επιτύχουν αυτές τις προοπτικές της βιώσιμης ανάπτυξης και της ανάκαμψης που θεωρούσαμε ότι θα υπήρχαν πλέον. Παρά ταύτα, υπάρχουν ακόμα μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην Ευρώπη.
Όπως γνωρίζουμε, κάποιες χώρες για λόγους που δεν ήταν ευχάριστοι, άρχισαν αυτές τις διαρθρωτικές αλλαγές νωρίτερα. Οι χώρες αυτές είναι η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, ακόμα και η Ισπανία, η οποία δεν είχε πρόγραμμα προσαρμογής.
Τώρα, αναμένεται ότι και άλλες μεγάλες χώρες θα πρέπει να προχωρήσουν σε αυτές τις σημαντικές αλλαγές, δεδομένου ότι η Ευρώπη χρειάζεται να ενισχύσει τα θεμέλιά της για να επιτύχει την ανάπτυξη στο μέλλον.
Όπως είπατε και εσείς, οι λαοί της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και της Ισπανίας έχουν κάνει πολύ μεγάλες θυσίες για να ξεπεράσουν αυτή την οικονομική κρίση. Είμαι βέβαιος ότι όπως και η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, επίσης και η χώρα σας θα μπορέσει να ολοκληρώσει το δυσκολότερο μέρος του έργου αυτού, έτσι ώστε να βρει το δρόμο της προς την ανάπτυξη, η οποία οπωσδήποτε θα έρθει.
πηγή: http://www.protothema.gr