Η ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας και της ισότιμης συμμετοχής στην αγορά εργασίας θα εξακολουθήσουν να αποτελούν πρωτεύοντες στόχους της πολιτικής του ΕΟΜΜΕΧ, διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος του Οργανισμού κ. Γιώργος Αλ. Σουφλιάς κατά την διάρκεια της εκδήλωσης απολογισμού του έργου «ΙΣΟ ΕΠΙΧΕΙΡΩ – Θετικές Δράσεις Υπέρ των Εργαζομένων Γυναικών στον ΕΟΜΜΕΧ Α.Ε». που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών.
Η έναρξη εργασιών της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε από τον κ. Σουφλιά, ο οποίος αναφέρθηκε στην σημασία που αποδίδει η Διοίκηση του Οργανισμού στο ανθρώπινο κεφάλαιο και τόνισε ιδιαίτερα ότι με την εφαρμογή του Προτύπου Κοινωνικής Υπευθυνότητας, ο Οργανισμός εισέρχεται στο πεδίο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, διαμορφώνοντας ένα σύγχρονο προφίλ με βάση το υπεύθυνο και κοινωνικό επιχειρείν.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού, Δρ. Ελευθέριος Σκανδάλης επεσήμανε την συμβολή του έργου στην καθημερινή οργάνωση και λειτουργία του ΕΟΜΜΕΧ, στην κατεύθυνση δημιουργίας ενός σύγχρονου και ανταποδοτικού εργασιακού περιβάλλοντος που θα τον καταστήσει έναν Κοινωνικά Υπεύθυνο Οργανισμό.
Ο κ.Σκανδάλης αναφέρθηκε στα θέματα της κοινωνικής υπευθυνότητας, της εταιρικής ευθύνης και της επιχειρηματικής ηθικής, στα οποία υπάρχει ανησυχητικό έλλειμα εγγυήσεων παγκοσμίως και κατέληξε:
«Η σοφία των Αρχαίων Ελλήνων η οποία παρέδωσε κανόνες ηθικής και κοινωνικής συμπεριφοράς στην παγκόσμια κοινωνία όρισε ότι «άριστη κοινωνία» είναι αυτή της οποίας οι μη αδικούμενοι πολίτες αγανακτούν το ίδιο με τους αδικουμένους και «άριστη Πολιτεία» εκείνη της οποίας οι πολίτες είναι εξ ίσου ικανοί να κυβερνήσουν και να κυβερνηθούν! Μεγαλειώδεις πράγματι οραματισμοί οι οποίοι άς γίνουν κάποτε διαχρονικοί στόχοι αναφοράς για τις κοινωνίες και τα Κράτη των ανθρώπων.»
Στη συνέχεια, η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, κα Φάνη Πάλλη – Πετραλιά, παρουσίασε την κυβερνητική πολιτική στα ζητήματα Απασχόλησης και Ίσων Ευκαιριών και ανέπτυξε τις ειδικές Δράσεις που υποστηρίζουν τις Ίσες Ευκαιρίες, στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου 2007 – 2013.
Η κ. Πάλλη αναφέρθηκε με έμφαση στα σταθερά υποστυλώματα της ελληνικής οικονομίας, όπως είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες πέρα από όλα τα άλλα, πέρα από τις θέσεις εργασίας που δημιουργούν, πέρα από την συμβολή τους στην ανάπτυξη και στο εθνικό προϊόν, παράγουν και διαμορφώνουν την κουλτούρα της επιχειρηματικότητας.
Και κατέληξε: «Και σε αυτό τον απολύτως κρίσιμο στοίχημα, είναι εξαιρετικά μεγάλης σημασίας ο ρόλος του ΕΟΜΜΕΧ. Ρόλο που τον διαδραματίζει πάντα με υπευθυνότητα, με συνέπεια και έχοντας το βλέμμα στραμμένο στις σύγχρονες εξελίξεις και οπτικές.»
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, κος Σταύρος Καλαφάτης, αναφέρθηκε στην ανάγκη ενσωμάτωσης στη λειτουργία των επιχειρήσεων μοντέλων και πρακτικών που άπτονται της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης εξαίροντας την πρωτοβουλία του ΕΟΜΜΕΧ να δραστηριοποιηθεί στον τομέα αυτό. Επίσης, επεσήμανε την κατεύθυνση της πολιτικής του Υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο μέσω του ΕΣΠΑ (2007-2013) προβλέπει ειδικούς Άξονες Δράσης για το θέμα αυτό.
Οπως είπε ο κ. Καλαφάτης: «Η υιοθέτηση από τον ΕΟΜΜΕΧ
των μοντέλων της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, της δέσμευσης στους κανόνες της ισότητας των ευκαιριών μεταξύ ανδρών και γυναικών και στις αρχές της κοινωνικής υπευθυνότητας αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της ρητής δέσμευσης της Κυβέρνησης να αλλάξει την επιχειρηματικότητα και να προχωρήσει μπροστά
με το νέο αναπτυξιακό πρότυπο της κοινωνικής ευθύνης και των ίσων ευκαιριών.»
Η Γενική Γραμματεύς Ισότητας, κα Ευγενία Τσουμάνη, παρουσίασε το Μέτρο 5.1 του Ε.Π Απασχόληση & Επαγγελματική Κατάρτιση, «ΘΕΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΑΝΔΡΩΝ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΙΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ», μέσω του οποίου χρηματοδοτείται το πρόγραμμα που υλοποιήθηκε στον ΕΟΜΜΕΧ ενώ ο Υφυπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, κος Χρήστος Ζώης, απέστειλε σχετικό χαιρετισμό. Στη συνέχεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκαν αναλυτικά, οι στόχοι και τα αποτελέσματα του έργου που υλοποιήθηκε από το ΚΕΚ ΕΟΜΜΕΧ και απέβλεπε: α) στην ανάπτυξη των επαγγελματικών δεξιοτήτων των εργαζομένων γυναικών του Οργανισμού, στην ενδυνάμωση της «προσωπικής τους εικόνας» καθώς και στη συμφιλίωση της επαγγελματικής και της οικογενειακής τους ζωής, με την υλοποίηση δράσεων Κατάρτισης και Συμβουλευτικής Υποστήριξης,
β) στην ενσωμάτωση στη λειτουργία του Οργανισμού, πρακτικών και συμπεριφορών Ίσων Ευκαιριών και μη διακρίσεων, μέσω της ανάπτυξης του Προτύπου Κοινωνικής Υπευθυνότητας, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα για την Κοινωνική Υπευθυνότητα και τις Αρχές της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.
Ο Υπεύθυνος έργου και Διευθυντής του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης του ΕΟΜΜΕΧ, κος Ανδρέας Βουγογιαννόπουλος, έκανε τον απολογισμό του προγράμματος, παρουσιάζοντας αναλυτικά το περιεχόμενο, τους στόχους, τη μεθοδολογία υλοποίησης αλλά και τα παραδοτέα όλων των δράσεων του έργου.
Η Υπεύθυνη Ισότητας του προγράμματος και Προϊσταμένη του Τμήματος Σχεδιασμού Εκπαιδευτικών Ενεργειών του ΚΕΚ ΕΟΜΜΕΧ, κα Αικατερίνη Κόκλα, ανέπτυξε το Πρότυπο Κοινωνικής Υπευθυνότητας του ΕΟΜΜΕΧ, το περιεχόμενό του, τη μεθοδολογία εκπόνησής του καθώς και τις διαδικασίες εφαρμογής του.
Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Επιχειρηματικής Ηθικής, κος Αντώνης Γκορτζής, αναφέρθηκε στη σημασία της επιχειρηματικής ηθικής στο περιβάλλον των ΜΜΕ.
Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη κ. Νικόλαος Αναλυτής, τόνισε το ρόλο και τα μακροπρόθεσμα οφέλη από την ενσωμάτωση Αρχών της Εταιρικής Ευθύνης στις ΜΜΕ.
Τέλος, οι εργασίες της εκδήλωσης ολοκληρώθηκαν, με την απονομή των Τίτλων Κατάρτισης στις ωφελούμενες, από το πρόγραμμα, εργαζόμενες γυναίκες του Οργανισμού.
Στην εκδήλωση είχαν προσκληθεί από τη Διοίκηση του Οργανισμού και παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της Πολιτείας, εκπρόσωποι των κομμάτων, μέλη του Εθνικού Συμβουλίου ΜΜΕ, Διοικητές Οργανισμών, Πρόεδροι Επιμελητηρίων και Επαγγελματικών Ενώσεων, εκπρόσωποι του ευρύτερου επαγγελματικού και κοινωνικού συνόλου καθώς και το σύνολο του προσωπικού του ΕΟΜΜΕΧ.