Το σημαντικό έργο που επιτελεί η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Μποδοσάκειου νοσοκομείου Πτολεμαΐδας εδώ και 10 χρόνια και η ανάγκη στελέχωσής της, καθώς λειτουργεί με δύο μόλις νεφρολόγους, αναδείχθηκε στην επιστημονική ημερίδα που διοργάνωσε το Σάββατο η ΜΤΝ του Μποδοσάκειου με αφορμή τα 10 χρόνια λειτουργίας της, όπου τονίστηκε η σημασία της πρόληψης για την αποτροπή της νεφρικής βλάβης.
Πάνω από το 10% του πληθυσμού πάσχει από μια νεφρική βλάβη αλλά οι μισοί νεφροπαθείς αγνοούν ότι έχουν νεφρική βλάβη, διότι μέχρι το 3ο στάδιο της νόσου δεν υφίσταται συμπτωματολογία, τόνισε στην εισήγησή της η Διευθύντρια του Νεφρολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου “Άγιος Παύλος” Θεσσαλονίκης, Νεφρολόγος Σοφία Σπαΐα.
Στη σημασία της πρόληψης παθήσεων του νεφρού σε ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού, όπως σε διαβητικούς και υπερτασικούς, αναφέρθηκε ο Καθηγητής Νεφρολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Πλουμής Πασαδάκης, λέγοντας ότι η έγκαιρη παρέμβαση μπορεί να παρατείνει την ένταξη στην αιμοκάθαρση. Ο διαβήτης για παράδειγμα, είπε, είναι μεγάλο πρόβλημα καθώς οδηγεί το 40%-50% των διαβητικών στις μονάδες αιμοκάθαρσης, ενώ βλάβη στο νεφρό μπορεί να προκαλέσει και η υπέρταση, γι’ αυτό και είναι αναγκαίο να ρυθμίζονται τόσο ο διαβητικός όσο και ο υπερτασικός, ενώ οξεία νεφρική βλάβη μπορεί να προκληθεί επίσης από αφυδάτωση, διαρροϊκά σύνδρομα, τραυματισμούς ή από φαρμακευτική χρήση αντιρρευματικών φαρμάκων και παυσίπονων. «Η οξεία νεφρική βλάβη εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα μπορεί να οδηγήσει στη χρονιότητα, στη νεφρική ανεπάρκεια, με σημαντική επίπτωση και στους πόρους του κράτους».
Επισήμανε επίσης «την πολύ καλή δουλειά που κάνει η ΜΤΝ του Μποδοσάκειου σαν περιφερειακή μονάδα Τεχνητού Νεφρού, παρά το γεγονός ότι είναι υποστελεχωμένη, καθώς οι ασθενείς κάνουν αιμοκάθαρση στη μονάδα με όλες τις τεχνικές που έχει σήμερα η νεφρολογία στην Ελλάδα και πρέπει να στηριχθεί και να ενισχυθεί η ΜΝΤ με προσωπικό καθώς η στελέχωσή της είναι οριακή». Μιλώντας εξάλλου στον «Π» αναφέρθηκε στην ανάγκη αύξησης των μεταμοσχεύσεων και των δοτών, καθώς η χώρα μας υστερεί σε σχέση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, μόλις 150 άτομα ετησίως, την ώρα που οι λίστες αναμονής είναι μεγάλες και υπάρχει μεγάλη ζήτηση μοσχευμάτων για την ανακούφιση νεφροπαθών που περιμένουν να μεταμοσχευθούν.
Την ανάγκη πρόληψης υπογράμμισε και ο Καθηγητής Νεφρολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Κώστας Σιαμόπουλος, τονίζοντας ότι ο ενήλικος πληθυσμός έχει πρόβλημα με τα νεφρά του, ήπιας ή πιο σοβαρής μορφής σε ποσοστό 11%-14%. «Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να εφιστούμε την προσοχή μας γιατί όσο νωρίτερα προλάβουμε τη νεφρική νόσο τόσο καλύτερα, διότι η νεφρική νόσος δεν δίνει γρήγορα συμπτώματα που ανησυχούν τον άρρωστο για να πάει γρήγορα στο γιατρό. Γι’ αυτό και οι ομάδες του πληθυσμού που έχουν αυξημένη τάση για νεφροπάθεια, όπως διαβητικοί, υπερτασικοί και άνθρωποι με καρδιακή νόσο, πρέπει να ελέγχουν και τη νεφρική τους λειτουργία, όπως επίσης άνθρωποι με οικογενειακό ιστορικό πολυκυστικών νόσων των νεφρών. Σε κάθε περίπτωση άτομα άνω των 40 ετών θα πρέπει να κάνουν μια εξέταση αίματος και ούρων, καθώς και υπερηχογράφημα νεφρών κάθε 2 χρόνια περίπου.»
Ο διευθυντής της Μονάδας Νεφρού του Μποδοσάκειου, Χρήστος Κατσίνας, κάνοντας ένα μίνι απολογισμό του έργου που επιτέλεσε η μονάδα σε αυτά τα 10 χρόνια λειτουργίας της ανέφερε ότι ξεκίνησε να λειτουργεί στις 31/10/2003 με 6 μηχανήματα και δύο νεφροπαθείς και σήμερα λειτουργεί με 14 μηχανήματα σε δύο χώρους και εξυπηρετεί σήμερα πάνω από 50 νεφροπαθείς οι οποίοι στο παρελθόν αναγκάζονταν να απευθύνονται σε νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας.
Ο κ. Κατσίνας επισήμανε ότι το 2007 η ΜΤΝ έλαβε τη δυνατότητα χορήγησης ειδικότητας Νεφρολογίας σε δύο ειδικευόμενους για ένα χρόνο, ενώ στις 22/11/2007 έλαβε πιστοποίηση ISO για νοσηλευτικές και διοικητικές διεργασίες της μονάδας, η οποία ανανεώθηκε στις 8/2/2011. Αναφορά έκανε και στο επιστημονικό έργο της μονάδας, λέγοντας ότι διοργάνωσε 4 ημερίδες, 6 μετεκπαιδευτικά σεμινάρια Οξεοβασικής Ισορροπίας- Υγρών Ηλεκτρολυτών (συνεργασία με το Γ.Ν. Κομοτηνής), με 3 ανακοινώσεις σε ελληνικά συνέδρια, 5 σε διεθνή συνέδρια και 9 σε νοσηλευτικά συνέδρια και δύο ανακοινώσεις, μία σε ελληνικά περιοδικά και μία σε διεθνή.
Στη χρόνια νεφρολογική νόσο και την καρδιαγγειακή νόσο αναφέρθηκε η Νεφρολόγος του Μποδοσάκειου, Δέσποινα Καρασαββίδου, η οποία τόνισε ότι: «Ο καρδιαγγειακός κίνδυνος στους ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο αποτελεί τον νούμερο ένα κίνδυνο ολικής θνησιμότητας. Οι ισχαιμικές διαταραχές του μυοκαρδίου στους ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο οφείλονται στην αθηρωμάτωση. Με το πέρασμα του χρόνου και λόγω της εν λόγο νόσου, τα αγγεία υπόκεινται δομικές και λειτουργικές αλλαγές. Η πάχυνση του μέσω και έσω χιτώνα του είναι μια αλλοίωση που χαρακτηρίζει τους ασθενείς αυτούς, με αποτέλεσμα να διαφέρει η αγγειακή με την χρονολογική ηλικία των ασθενών αυτών». Σημείωσε όμως ότι ο νεφρολόγος έχει σήμερα στην φαρέτρα του φάρμακα και διαγνωστικά μέσα, όπως η μέτρηση της αρτηριακής σκληρίας των αγγείων, για να αναγνωρίσει αρχικά και εν συνεχεία να αντιμετωπίσει της αλλαγές αυτές, ενώ η έγκαιρη παραπομπή στον νεφρολόγο από τα πρώιμα κιόλας στάδια της νόσου μπορεί να καταστεί σωτήρια για τον ασθενή.
Αίσθηση προξένησε τέλος η εισήγηση της Παιδονεφρολόγου Δέσποινας Τράμμα (Επικ. Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής Θεσσαλονίκης), η οποία έκρουσε κώδωνα κινδύνου προς γυναικολόγους και μαιευτήρες, λέγοντας ότι λιποβαρή και πρόωρα βρέφη γεννιούνται με λιγότερους νεφρώνες, πράγμα που σημαίνει ότι θα έχουν αργότερα ελαττωμένες εφεδρείες για να ανταπεξέλθουν σε νεφρική βλάβη και νεφρική ανεπάρκεια.
Την εξαιρετική δουλειά που γίνεται στην ΜΤΝ του Μποδοσάκειου εξήραν τέλος ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Μποδοσάκειου Ονούφριος Μαυρίδης και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης Βασίλης Βασιλακόπουλος.
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ