Εάν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει σε βελτιώσεις και αναθεωρήσεις του πολυνομοσχεδίου και πολύ περισσότερο αν προβεί σε περαιτέρω απολύσεις προσωπικού, με συνέπεια τον πλήρη αποδεκατισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τότε οι παραιτήσεις των δημάρχων δεν θα είναι σχήμα λόγου, αλλά πραγματικότητα.
Τα παραπάνω δήλωσε η πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας και δήμαρχος Εορδαίας, πριν από τη χτεσινή συνεδρίαση του οργάνου της αυτοδιοίκησης. Η ΠΕΔ συζήτησε τις προτάσεις επί του πολυνομοσχεδίου τις οποίες θα στείλει στην ΚΕΔΕ που συνεδριάζει σήμερα, ενώ εξέδωσε σχετικό ψήφισμα που θα αποστείλει στον πρωθυπουργό, τους αρχηγούς των κομμάτων και στους αρμόδιους υπουργούς. Να σημειωθεί ότι η συνεδρίαση του δ.σ. της ΠΕΔ ξεκίνησε χωρίς απαρτία, καθώς λόγω θέρους απουσίαζαν αρκετοί δήμαρχοι, γι’ αυτό δεν συζητήθηκαν τα θέματα ημερήσιας διάταξης και η συζήτηση επικεντρώθηκε στις επιπτώσεις από το πολυνομοσχέδιο και στις προτάσεις των αιρετών.
«Διαπιστώνουμε ότι η ψήφιση τελικά του συγκεκριμένου πολυνομοσχεδίου παρά τις έντονες αντιδράσεις όλων των συλλογικών οργάνων της αυτοδιοίκησης της χώρας, αποτελεί απόφαση που απαξιώνει το θεσμό και προσβάλλει τους λειτουργούς της, που είναι οι εκλεγμένοι από τις τοπικές κοινωνίες αιρετοί», επισημαίνεται στο ψήφισμα.
Οι αιρετοί εκτιμούν ότι «με το «Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ», κατακρεουργείται στην πράξη ο συνταγματικά θεμέλιος λίθος λειτουργίας της αυτοδιοίκησης που είναι η οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια του θεσμού. Ουσιαστικά καλούμαστε πλέον να λειτουργούμε υπό επιτροπεία και αυτό ξεπερνά τα εσκαμμένα και δεν μπορεί να γίνει σε καμιά περίπτωση αποδεκτό. Για το λόγο αυτό απαιτούμε την άμεση κατάργηση των άρθρων 76 έως 81.
Οι αρχές της επικουρικότητας και της εγγύτητας, βασικά θεμέλια του ευρωπαϊκού κεκτημένου, περιφρονούνται βάναυσα με αυτές τις αποφάσεις. Για το λόγο αυτό αποφασίζουμε να συμπαραταχθούμε ενεργά στις συλλογικές προσπάθειες που γίνονται για προσφυγή περί της συνταγματικότητας του σχετικού νόμου.
Δηλώνουμε σύμφωνοι με το μέτρο της κινητικότητας των εργαζομένων και επιθυμούμε διαδικασίες ουσιαστικής και αδιάβλητης αξιολόγησης. Δεν μπορεί όμως να γίνεται ανεκτή η αιφνιδιαστική και ισοπεδωτική λογική κατάργησης συλλήβδην της Δημοτικής Αστυνομίας, των σχολικών φυλάκων δημιουργώντας πλήθος προβλημάτων στην εύρυθμη λειτουργία των δήμων και στην καθημερινότητα του πολίτη.
Εκτιμούμε ότι εάν όλο αυτό το αδιέξοδο πλέγμα των αποφάσεων ενάντια στους εργαζόμενους και στην αυτοδιοίκηση δεν αναθεωρηθεί, μπορεί να αναγκάσει τους αιρετούς στην ύστατη απόφαση της ομαδικής παραίτησης.
Τέλος, στο ψήφισμα σημειώνεται: «Αποφασίζουμε να αποστείλουμε τις θέσεις της ΠΕΔ στην ΚΕΔΕ ενόψει της επικείμενης συνεδρίασης του δ.σ. και στη συνέχεια να αποσταλεί το παρόν ψήφισμα στον πρωθυπουργό, στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και στους αρμόδιους υπουργούς, ελπίζοντας ότι έστω την ύστατη στιγμή θα επικρατήσει η λογική και η σύνεση».
Άκρως επικριτικοί ήταν οι δήμαρχοι που πήραν το λόγο χτες στη συνεδρίαση του δ.σ. της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, οι τοποθετήσεις των οποίων κινήθηκαν σε υψηλούς τόνους.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ