Σε σαφάρι ψήφων επιδίδεται η Κουμουνδούρου, καθώς χρειάζεται 120 πολύτιμους βουλευτές που θα υπογράψουν για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη «μικρή ΔΕΗ» και το πολιτικό παιχνίδι μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ-ΔΗΜΑΡ-ΑΝΕΛ και ανεξάρτητων βουλευτών είναι έντονο.
Μπορεί λοιπόν, το ΚΚΕ να έχει καταστήσει σαφές, -μετά και την τηλεφωνική επικοινωνία Κουτσούμπα-Τσίπρα, ότι δεν σκοπεύει να προσμετρηθεί σε καμία συμμαχία των 120 και να περνά στην… αντεπίθεση κατεβάζοντας τη δική του πρόταση( ζητώντας κατάργηση του σχετικού Ευρωπαϊκού Θεσμικού πλαισίου), ο ΣΥΡΙΖΑ όμως δεν το βάζει κάτω.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει στο παρελθόν, εφόσον υπάρχει τέτοια πρόταση -έστω κι αν είναι χωριστή- οι βουλευτές του ΚΚΕ μπορούν να αθροιστούν αριθμητικά και με τους υπόλοιπους (ΣΥΡΙΖΑ,ΑΝΕΛ και ανεξάρτητοι).
Σε αυτό το πλαίσιο, κύκλοι της Κουμουνδούρου λένε με νόημα πως «είναι δυνατή η άθροιση των βουλευτών του ΚΚΕ, στους αιτούντες δημοψηφίσματος για τη μικρή ΔΕΗ», κι αυτό, γιατί το ΚΚΕ αναμένεται να καταθέσει πρόταση διενέργειας δημοψηφίσματος για το σύνολο των νόμων που συνιστούν το πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, άρα και του επίμαχου νόμου.
Το παράδειγμα του 2008 με τη Συνθήκη της Λισαβόνας
Ειδικότερα, στο στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ παραπέμπουν με non paper σε ανάλογο παράδειγμα, όπως έγινε δηλαδή το 2008 για τη Συνθήκη της Λισαβόνας, όταν οι ψήφοι των κομμάτων αθροίστηκαν παρά τις διαφορετικές προτάσεις τους:
«Μετά την ψήφιση από την Βουλή (στις 11/6/2008) της Συνθήκης της Λισαβόνας, στις 17/6/2008, σε ΕΙΔΙΚΗ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ, πραγματοποιήθηκε συζήτηση στη Βουλή σχετικά με την διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Τότε υπήρχαν 4 διαφορετικές προτάσεις: 101 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ + 22 βουλευτών του ΚΚΕ +14 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ +10 βουλευτών του ΛΑΟΣ. Είναι φανερό πως τα κόμματα κατέθεσαν ξεχωριστές προτάσεις με διαφορετικό σκεπτικό, αλλά οι υπογραφές των βουλευτών τους αθροίστηκαν και βρέθηκαν να είναι πάνω από το όριο των 120, ώστε να γίνει η ειδική ημερήσια διάταξη».
Είναι φανερό, πως τα κόμματα έκαναν ξεχωριστές προτάσεις με διαφορετικό σκεπτικό,αλλά αθροίστηκαν οι υπογραφές τους και βρέθηκαν να είναι πάνω από το όριο των 120 ώστε να γίνει ειδική ημερήσια διάταξη.
Φυσικά στο τέλος δεν συγκέντρωσαν τον απαιτούμενο αριθμό 180.
Αναζητούνται άλλοι 49
Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή έχει 71 βουλευτές και αν συνυπολογιστούν οι 13 της ΔΗΜΑΡ και οι 13 των ΑΝΕΛ, τα δύο κόμματα που έχουν απαντήσει θετικά στην πρόταση για δημοψήφισμα, το σύνολο φθάνει τους 97.
Με το τρικ που σκέφτεται η Κουμουνδούρου θα μπορούν να προσμετρηθούν και οι 12 βουλευτές του ΚΚΕ κάτι που θα ανεβάσει τον αριθμό στους 109, όποτε και ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναζητεί άλλες 11 υπογραφές από την «δεξαμενή» των ανεξάρτητων βουλευτών.
Πηγή: iefimerida.gr