Στον αντίποδα του γνωστού Συμφώνου Συνεργασίας ΔΕΗ και Τοπικής Κοινωνίας, πρόκειται να λειτουργήσει η Συντονιστική Επιτροπή για Ενιαίο Δημόσιο Φορέα Ενέργειας.
Οι εκπρόσωποι της συντονιστικής επιτροπής, παραχώρησαν χτες συνέντευξη Τύπου, εκ μέρους των οποίων ο Γιάννης Μητσιάκος, απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση στους φορείς της περιοχής να συμμετάσχουν στη Συντονιστική Επιτροπή για Ενιαίο Δημόσιο Φορέα, αναπτύσσοντας δράση σε όλους τους τομείς που αφορούν τα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας σε σχέση με τη δραστηριότητα της ΔΕΗ. Παράλληλα, ο Γ. Μητσιάκος, κατήγγειλε ότι το «Σύμφωνο Συνεργασίας», δημιουργήθηκε κατόπιν παραγγελίας της ΔΕΗ, σε μια προσπάθεια χειραγώγησης των αγώνων.
Σχετικά με τον πολυήμερη κατάληψη των κατοίκων του Αγίου Δημητρίου, τόσο ο προαναφερόμενος ομιλητής, όσο και ο πρόεδρος του τοπικού συλλόγου, Ηλίας Τεντζογλίδης, διεμήνυσαν ότι «ο αγώνας δεν έχει τελειώσει, καθώς τα προβλήματα δεν λύθηκαν», διευκρίνισαν όμως ότι «οι κάτοικοι παραμένουν σε αγωνιστική επαγρύπνηση, αλλά ως προς τις μορφές του αγώνα, είναι θέμα που θα το εξετάσει ο σύλλογος». Πάντως, ως Συντονιστική Επιτροπή ανακοίνωσαν ότι «θα πραγματοποιηθεί μία μουσική συναυλία συμπαράστασης των κατοίκων στον Άγιο Δημήτριο, καθώς και μία συναυλία στην πόλη της Κοζάνης, σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν σύντομα».
Παρουσιάζοντας έναν απολογισμό του μεγάλου αγώνα των κατοίκων του Αγίου Δημητρίου και Ρυακίου, σημείωσαν ότι «ήταν αποτέλεσμα του αγώνα η επίσπευση των αποτελεσμάτων δύο διαγωνισμών της ΔΕΗ». Ανέφεραν επίσης και ορισμένα «ποιοτικά χαρακτηριστικά» του αγώνα, επισημαίνοντας ότι για πρώτη φορά ο αγώνας βγήκε από τα όρια των ταινιοδρόμων, με συγκεντρώσεις και πορείες στην Κοζάνη. Ο Η. Τεντζογλίδης κατήγγειλε για άλλη μία φορά τη βίαια καταστολή των κινητοποιήσεων, τονίζοντας ότι «με τα ΜΑΤ δεν λύνονται τα προβλήματα, αλλά αντιθέτως δημιουργούνται μεγαλύτερα».
Όπως ανακοίνωσαν οι εκπρόσωποι, η Συντονιστική Επιτροπή για Ενιαίο Φορέα Ενέργειας, προγραμματίζει επισκέψεις σε χώρους δουλειάς και σε πληττόμενα χωριά, κατά τις οποίες θα δώσει έμφαση στα εξής ζητήματα:
Ανεργία: χαρακτηρίστηκε ως το μείζον πρόβλημα, γι’ αυτό ζητούν από τη ΔΕΗ να προχωρήσει στην κάλυψη όλων των αναγκών με τουλάχιστον 5.000 προσλήψεις, καθώς όπως είπαν «τόσοι είναι οι άνεργοι της περιοχής». Αναλύοντας τον προαναφερόμενο αριθμό, ανέφεραν ότι 3.000 είναι οι εργαζόμενοι σε εργολάβους που καλύπτουν πάγιες ανάγκες της επιχείρησης, 1.500 είναι οι ελλείψεις που επισήμως παραδέχεται ότι έχει η ΔΕΗ, καθώς και άλλες 700 θέσεις θα προκύψουν από τη δημιουργία πέμπτης φυλακής που είναι απαραίτητη.
Περιβάλλον: Η κατάσταση είναι γνωστή, η περιβαλλοντική επιβάρυνση είναι πολύ μεγάλη, οπότε το μέτωπο για την προστασία του περιβάλλοντος είναι σταθερό.
Μετεγκαταστάσεις: Θεωρείται ότι υπάρχει πολύς δρόμος μπροστά, γι’ αυτό ΔΕΗ και πολιτεία να αναλάβουν την ευθύνη τους και το κόστος των μετεγκαταστάσεων. Στο σημείο αυτό, ο Γ. Μητιάκος υπογράμμισε ότι «το γεγονός ότι ο νομάρχης Κοζάνης τρέχει το τελευταίο διάστημα να ανακοινώσει μέτρα για τις μετεγκαταστάσεις, οφείλεται στην πίεση του αγώνα των κατοίκων του Αγίου Δημητρίου.
Απόδοση εκτάσεων στην τοπική κοινωνία: Να αποδοθούν στις τοπικές κοινωνίες αποκατεστημένες πλήρως, όλες οι εκτάσεις στις οποίες έχει ολοκληρωθεί η εξόρυξη.
Στη συνέντευξη Τύπου παρέστησαν ακόμη οι Στέφανος Πράσος και Ευάγγελος Δεληολάνης.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ