Πολύ περιορισμένα είναι τα περιθώρια για ριζικές ανατροπές στο σχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, παρά τις μεγάλες αντιδράσεις από τις κοινοβουλευτικές ομάδες της Νέας Δημοκρατίας και από χθες το βράδυ του ΠΑΣΟΚ. Εφόσον αποφασιστούν σημαντικές παρεμβάσεις τότε θα πρέπει η απώλεια εσόδων που θα προκύψει να πληρωθεί από μια άλλη κατηγορία ιδιοκτητών ακινήτων.
Ας δούμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά. Μετά την προχθεσινή «ενημέρωση» των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας από τον υπουργό Οικονομικών και το συνεργάτη του Νίκο Καραβίτη ο οποίος και συνέταξε το σχετικό νομοσχέδιο, στο υπουργείο εμφανίζονται διατεθειμένοι να αναζητήσουν βελτιώσεις σε δυο πεδία που το κόστος τους είναι διαχειρίσιμο.
Πρώτον, στο να γίνουν αλλαγές στην κλίμακα φορολόγησης του αγροτεμαχίων προκειμένου να πληρώσουν περισσότερα όσοι έχουν μεγάλο κλήρο και να ελαφρυνθούν οι αγρότες με μικρές εκτάσεις. Η δεύτερη πρόταση που εξετάζει το ΥΠΟΙΚ είναι να κληθούν να πληρώσουν περισσότερα όσοι λαμβάνουν μεγάλες αγροτικές επιδοτήσεις, όπως αυτές καταγράφονται μέσω του αρχείου του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Εφόσον αποφασιστεί σε κορυφαίο κυβερνητικό επίπεδο να γίνουν μεγάλες παρεμβάσεις με μείωση της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης των αγροτών, τότε θα πρέπει να υπάρχει αύξηση του φορολογικού βάρους για άλλους ιδιοκτήτες, όπως είναι αυτοί των αστικών ακινήτων, των οικοπέδων και επαγγελματικών χώρων. Αυτό που είναι αδιαπραγμάτευτο είναι το ποσό που πρέπει να εισπραχθεί το 2014 από τους φόρους ακινήτων. Ανέρχεται σε 2,9 δισ. ευρώ. Οι επιλογές που έχει το οικονομικό επιτελείο δεν είναι πολλές. Αν επιχειρήσει να αλλάξει τη δομή του φόρου προκειμένου να μεταφέρει έσοδα από τους αγρότες στα αστικά ακίνητα τότε θα βρεθεί αντιμέτωπο με τους βουλευτές των αστικών κέντρων.
Κάπου εδώ στην εξίσωση μπαίνει και το χαράτσι. Από την κυβέρνηση επισήμως τονίζεται ότι δεν υπάρχει περίπτωση να διατηρηθεί για έναν ακόμη χρόνο το χαράτσι. Ωστόσο, όλα αναμένεται να ξεκαθαρίσουν μετά την άφιξη της τρόικας την ερχόμενη Τρίτη και την ολοκλήρωση της «διαβούλευσης» με τους κυβερνητικούς βουλευτές. Η τρόικα είναι υπέρ της διατήρησης του χαρατσιού καθώς είναι ένας φόρος που εισπρακτικά τουλάχιστον έχει πετύχει. Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί, από την άλλη, έναν πιο δίκαιο φόρο ακινήτων με διευρυμένη φορολογική βάση. Ό,τι και να γίνει βέβαια ένα είναι σίγουρο. Ότι οι φορολογούμενοι έχουν μπροστά τους το… γκρεμό του ενιαίου φόρου και πίσω το χαράτσι.