Με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ.κ. Θεοκλήτου, ξεκίνησε ο νέος κύκλος σπουδών του Ανοιχτού – Λαϊκού Πανεπιστημίου του Δήμου Πτολεμαΐδας.
Ο καθιερωμένος Αγιασμός πραγματοποιήθηκε ενώπιον του Δημάρχου Πτολεμαΐδας Γρηγόρη Τσιούμαρη, εκπροσώπων φορέων, των νέων σπουδαστών και πλήθους κόσμου.
Στα οφέλη που προκύπτουν μέσα από τη λειτουργία του Ανοιχτού Πανεπιστημίου, παρέχοντας τη δυνατότητα πολύτιμων και εξειδικευμένων γνώσεων, αναφέρθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας Θεόκλητος τονίζοντας ότι «αξίζει κάθε έπαινος στον Δήμαρχο και στην υπεύθυνη Αντιδήμαρχο για την επιλογή των θεμάτων, που θα αναπτυχθούν τη φετινή χρονιά και αφορούν δύο κύκλους σπουδών με κοινωνικά και ιατρικά θέματα, που θα πρέπει πάντα να παρακολουθούμε. Εκείνο όμως που μας έδωσε ιδιαίτερη χαρά είναι ότι στα μαθήματα συμπεριλαμβάνονται και πολλά θεολογικά θέματα με μεγάλο ενδιαφέρον, που σπανίως συναντάμε στα Ανοιχτά Πανεπιστήμια». Ο κ. Θεόκλητος προέτρεψε όλους να παρακολουθήσουν τον θεολογικό κύκλο, ιδιαίτερα τις κρίσιμες αυτές μέρες που κλονίζεται η Εκκλησία και ακολουθώντας την οδό που χάραξε ο αναμάρτητος Χριστός μας.
Ο Δήμαρχος Πτολεμαΐδας Γρηγόρης Τσιούμαρης υποδεχόμενος τους προσκεκλημένους, εξέφρασε την χαρά και την ικανοποίησή του για το υψηλό μορφωτικό επίπεδο των συμπολιτών μας και τους συνεχάρη για το ενδιαφέρον και τη διάθεσή τους να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους.
«Με τις καλύτερες προοπτικές ξεκινά φέτος το Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο για 8η συνεχή φορά και με τους δύο κύκλους, ευελπιστούμε να καλύψουμε τις πνευματικές ανάγκες των συνδημοτών μας, φιλοξενώντας σημαντικούς εισηγητές, επισήμανε ο κ. Τσιούμαρης, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο ενδιαφέρον της δημοτικής αρχής για συνεχή επιμόρφωση των πολιτών, που τελικά απέδωσε καρπούς, καθώς σύμφωνα με τις μετρήσεις της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, η περιοχή μας διαθέτει από τα πλέον υψηλά μορφωτικά επίπεδα της Ελλάδας, σε σχέση φυσικά με τον πληθυσμό.
Ο κ. Τσιούμαρης έκανε σύντομη αναφορά στις συνοπτικές υποδομές που δημιουργήθηκαν στον τόπο με τα τμήματα που λειτουργούν στο κτίριο Βούλγαρη, την πύλη του Ανοιχτού Πανεπιστημίου, τη δια βίου εκπαίδευση, αλλά και την πρόσφατη ανακοίνωση της Σχολής Μαιευτικής του ΤΕΙ και του μεταπτυχιακού τμήματος διεθνών προδιαγραφών, που, όπως ανακοινώθηκε από τον πρύτανη Χρήστο Μασσαλά, θα λειτουργήσει στην Πτολεμαϊδα.
«Όσον αφορά στην επιλογή των θεμάτων εκτός από τα ζητήματα που αφορούν στο πολυτιμότερο αγαθό που είναι η υγεία και τα κοινωνικά θεωρήσαμε αναγκαίο να συμπεριληφθούν και τα θεολογικά ζητήματα, που θα πρέπει να έχουν προτεραιότητα στις μέρες μας», τόνισε ο κ. Τσιούμαρης.
Με τα καλύτερα λόγια αναφέρθηκε ο κ. Τσιούμαρης στη συντοπίτισσα αρχαιολόγο Ευρυδίκη Κεφαλίδου, η οποία, όπως υπογράμμισε, θα ήταν πολύ χρήσιμη στον τόπο για την ανάδειξη του μουσείου.
Την εναρκτήρια εισήγηση έκανε η Δρ. Ευρυδίκη Κεφαλίδου, αρχαιολόγος του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, την οποία προλόγισε η Αντιδήμαρχος Τάνια Βάνη- Κεχαγιά. Με έκδηλη τη συγκίνηση στο πρόσωπό της, εξέφρασε τη χαρά που βρέθηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα της, ευχαριστώντας το Δήμαρχο για την ευκαιρία που της έδωσε να μιλήσει στους συμπατριώτες και ανέπτυξε το θέμα «Η αναπηρία και η δυσμορφία στην Αρχαία Ελλάδα. Εικονογραφική προσέγγιση και ιστορική ερμηνεία».
Ψάχνοντας τον άνθρωπο του παρελθόντος μέσα από μια ιστορική προσέγγιση, η εισηγήτρια επεσήμανε ότι δεν έχουν αλλάξει τα πράγματα από την αρχαιότητα έως σήμερα, όσον αφορά στην αντιμετώπιση των ανθρώπων με αναπηρία και ότι μέσα από την ιστορική επισκόπηση το συμπέρασμα που βγήκε είναι ότι τα άτομα με αναπηρία θα βρίσκονται πάντα στο επίκεντρο της κοινωνίας μας.
Η κ. Κεφαλίδου έδειξε εικόνες αναπηρίας και δυσμορφίας, που απεικονίζονται στην αρχαία εικονογραφία, που φέρουν τα αρχαία ευρήματα, καθώς οι αρχαίοι αγγειογράφοι έχουν τα δικά τους ερεθίσματα από πρόσωπα κοντινά τους που αποτύπωσαν πάνω στα αγγεία.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους τρόπους με τους οποίους αντιμετώπιζαν την αναπηρία οι αρχαίοι, φέροντας ως παράδειγμα τον Καιάδα, όπου έριχναν οι Σπαρτιάτες τα παιδιά με δυσμορφία, ενώ τόνισε ότι γενικότερα στην αρχαιότητα υπήρχε εγκατάλειψη των αναπήρων στους «αποθέτες παίδων» και όχι σκοπιμότητα θανάτων τους.
Τέλος η κ. Κεφαλίδου δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις ιδιαίτερες ικανότητες των ατόμων με αναπηρία, έδωσε ονόματα που διέπρεψαν στην αρχαιότητα, θέτοντας το ερώτημα «στον Καιάδα ή στον Όλυμπο;».
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της εκδήλωσης λειτούργησε αξιόλογη έκθεση ζωγραφικής με 185 έργα 23 μελών του Συλλόγου Εικαστικών Τεχνών «Η καλλιτεχνική παρέα».